5 stvari u domu koje ne trebate čistiti toliko često

Vjerovali ili ne, moguće je previše čistiti dom. To može značiti da postoji neki predmet za koji smatrate da se strašno brzo prlja tako da ga čistite stvarno prečesto i više nego što je u stvarnosti uopšte potrebno. Pretjeranim čišćenjem ne postižete ništa posebno osim što trošite sopstveno dragocjeno slobodno vrijeme i energiju. U nekim slučajevima, prečesto čišćenje može prouzrokovati čak i oštećenje i brže propadanje predmeta koji čistite.

Kako bismo vam pomogli da shvatite na šta mislimo u nastavku vam donosimo listu svakodnevnih predmeta za koje možemo maltene garantovati da ih perete prečesto. Od džinsa do suđa (da, čak i suđa) ovo su predmeti kojima uopšte nije potrebno tako često čišćenje kao što mislite.

Tanjiri

Nemojte da se mučite sa ispiranjem tanjira prije nego što ih stavite u mašinu za pranje posuđa, samo skinite ostatke hrane sa njih. Pretpranjem posuđa samo gubite vrijeme i energiju. Ukoliko nećete odmah prati posuđe, uključite mašinu na ispiranje kako bi ona očistila tanjire.

Luster

Jednom sedmično radite generalku u kući i razmišljate da se popnete na merdevine i obrišete luster? Nema potrebe da to radite svake sedmice. Dovoljno je da ga očistite jednom mjesečno.

Jakne

Bez obzira na to što ih često nosite, jakne trebate prati svaka tri mjeseca. One ne dolaze u kontakt sa vašom kožom i zato mogu duže ostati čiste.

Zavjese

Vjerovali ili ne, zavjese trebate prati samo jednom godišnje. Naravno, ukoliko se na njima pojave neke fleke, tada ih i očistite.

Odjeća koju ste jednom obukli

Sasvim je razumljivo da znojave majice, trenerke i helanke operete odmah nakon prvog nošenja. No, većina drugih komada odjeće se može i treba nositi tri puta prije nego što ih ubacite u veš – mašinu. Previše pranja i sušenja može da ošteti tkaninu.

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta