7 skandinavskih principa dizajna i načini kako da ih koristite

Skandinavski dekor postao je pravi globalni fenomen. Popularan je zbog svoje jednostavnosti, funkcije i povezanosti sa našim prirodnim okruženjem. Ovaj stil uređenje pruža mogućnost postizanja zanimljivog i elegantnog efekta koji je idealan kako za privatne tako i za javne prostore poput kancelarija.

Skandinavski stil nastao je u velikoj mjeri iz potrebe za funkcionalnošću budući da su oštre zime karakteristične za sjeverni dio Evrope naučile narode ovih zemalja da se okrenu svojim domovima i da ih pretvore u svoje utočište.

6 HYGGE IDEJA ZA DEKORACIJU TOKOM CIJELE GODINE

Tipični elementi su u nordijskom stilu- minimalistički bijeli zidovi, drveni podovi i moderan namještaj. Prostorije uređene u skandinavskom stilu predstavljaju mješavinu tekstura, kontrasta i nježnih tonova koji se koriste za postizanje suptilnog i modernog izgleda. Kako bi se postigao balans između funkcionalnosti i modernizma koriste se različiti principi a neke od najvažnijih donosimo vam u nastavku.

Prigušene boje

Skandinavski dizajn se obično bazira na paleti punoj neutralnih i prigušenih boja. Budući da su zime u Sjevernoj Evropi duge i mračne nordijski dizajn i boje su usklađene sa tim pa se tako najviše viđaju bijela, siva i siva. Ponekad se u ovoj kombinaciji nađu i razne nijanse plave ili čak i neke jarke boje čija je glavna funkcija razbijanje monotnog vizuelnog efekta.

Foto: invaluable.com/
Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta