Kako urediti igraonicu?

Djeci je potreban prostor u kome mogu biti kreativni i zabavljati se, pa ako imate mjesta u domu zašto ne biste posebno odvojili igraonicu? Možete je smjestiti u podrum, dodatnu spavaću sobu ili čak u ćošak dnevne ili spavaće sobe.

Ključ dobrog uređenja igraonice je jednostavnost i dobra organizovanost tog mjesta na kome se djeca osjećaju ugodno.

Zone za rad i igru

Podjela igraonice u odvojene zone je odličan način za organizaciju. Odredite jednu zonu za sve one neuredne aktivnosti, drugu za tihe i otvoreno područje za igru. Što više prostora imate, više različitih zona možete napraviti. Takođe je dobro imati dio sa policama, korpama i kantama gdje se sve može spremiti na kraju dana.

Spremanje i organizacija

Veoma je važno u životu naučiti kako da se što bolje organizujete, pa pomozite djeci da to nauče dok su još mali tako što ćete im tačno odrediti gdje da spremaju knjige, gdje igre i igračke, gdje materijal za pravljenje raznih stvari i postarajte se da sve sklone i raspreme kada završe sa korištenjem. Ako su još mali i ne znaju to dobro i sami, možete im napisati ili crtežom označiti šta gdje ide, a tu su vam od naročite koristi korpe i kante jer su lakše za upotrebu od polica. Takođe, nemojte zaboraviti ni da djeca bolje reaguju na pravila kad su im ona zabavna, pa neka te police, kantice i kutije budu šarene ili sa aplikacijom stvari koje oni zaista vole.

Tiha zona

Neko mjesto u koje se djeca mogu povući i biti sami u miru i tišini je odlična ideja za bilo koju igraonicu. Djeca vole privatnost da čitaju, igraju se i uživaju u svojim tajnama, pa im napravite neko mjesto na kome to mogu udobno raditi. To može biti mali sobni šator, odvojen prostor, pregrada napravljena paravanom, policom ili ormarom ili bio koji drugi prigodan način za odvajanje prostora. Za dodatnu udobnost ubacite mekane prekrivače i jastuke.

Boje igraonice

Igraonica je savršeno mjesto na kome se u potpunosti možete osloboditi i razigrati kad su u pitanju boje. Ne samo da je to zabavno, već istovremeno pospješuje energiju i kreativnost, zbog čega je idealno za djecu. To nipošto ne znači da morate praviti lude mikseve primarnih boja ukoliko ih ne volite, ali nemojte se ustručavati da unesete nešto šarenila u taj prostor. Slobodno koristite i različite uzorke na primjer tačkice. Pravila ne postoje!

Pod

Postoji nekoliko različitih tabora mišljenja kad je riječ o izboru najboljeg poda za igraonicu. Koliko god značajna bila izdržljivost podloge, važna je i udobnost. Ako ste zainteresovni za tvrđe materijale, izaberite nešto što se neće lako izgrebati ili ulubiti, kao što je laminat, ili nešto blago prilagodljivo poput pluta. Toplotu i udobnost unesite tepihom, a nije loše okolo staviti i nekoliko jastučića na koje dijete može sjesti kada radi nešto na podu. Ako ipak više volite velike tepihe vodite računa o redovnom i temeljnom čišćenju.

Zid za kredu

Iako zid prilagođen šaranju kredom svakako nije nešto što morate imati, zabavno je djeci dati prostor na kome mogu biti kreativni. Tako mogu crtati kad god požele, koristiti sopstvene crteže kao dekoraciju i jednako lako to i obrisati. Ako ne želite tradicionalno zelenu ili crnu pozadinu, dostupan je i čitav niz različitih boja i nijansi. Samo se postarajte da djeca dobro razumiju da je to jedini zid po kome smiju šarati!

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta