10 ideja za vaskršnje ukrase koje možete sami napraviti

Ovogodišnje vanredne okolnosti rijeko kome padaju lako i „običnim“ danima, ali praznici su za većinu ljudi naročito težak period. Topla okupljanja porodice i prijatelja uz bogatu trpezu i mnogo ljubavi i zabave na koje smo tako navikli i kojima se radujemo cijele godine ovaj put će poprimiti malo drugačiji oblik.

No bilo kako bilo, praznik je ipak tu, a sa njim i vrijeme da se radujemo, slavimo i budemo veseli. Proljeće i lijepo vrijeme nas neizbježno pune živahnošću, pobuđuju nam pozitivnu energiju i elan. Zašto onda ne bismo spojili to dvoje?

Donosimo vam 10 jednostavnih ideja za dekoraciju doma ukrasima koje možete sami da napravite baš onako kako vi to želite koristeći sitnice koje vjerovatno već imate u kući.

Neka i vaš dom bude vedar, veseo i jedinstven – baš kao i vi.

1. Za ukrašavanje prostora slobodno iskoristite tegle s cvijećem koje imate u kući. Dopunite ih metalnim ili drvenim štapićima na koje ste nalijepili uskrsne motive napravljene od papira ili kartona i vaša dekoracija je gotova. Ove ukrase možete lako napraviti tako što ćete na jednu stranu papira olovkom nacrtati motive u tematskom obliku koji želite (zec, jaje, pilić…) i zatim ih i izrezati i nalijepiti na štapiće.

2. Vjerovali ili ne, ukras u domu mogu postati i vaše gumene čizme. Uz njihovu pomoć možete napraviti efektan aranžman koji će iznenaditi i oduševiti sve koji ga vide. U čizmice jednostavno umetnite užu i višu vazu sa željenim cvijećem (narcise, tulipani…) te po želji ukrasite čokoladnim jajima kako biste svoj dezert učinili nezaboravnim.

3. Uskršnju varijantu girlandi možete napraviti sami. Za to će vam biti potrebno nekoliko metara trake u boji, papir u boji, makaze i lijepilo za tekstil. Iz papira izrežite uskrsne motive pa ih rasporedite po traci u pravilnom razmaku i potom svaki izrezani motiv zalijepite za traku. I to je to, gotovi ste.

4. Prozirna staklena ili plastična posuda napunjena šarenim jajima do sada je već postala klasik prilikom uskršnjeg ukrašavanja. Naravno, umjesto pravih šarenih jaja iskoristite plastične u boji po vlastitoj želji, u skladu sa prostorom koji će krasiti vaš aranžman. Slobodno dodajte pokoju granu vrbe ive, čije su rese svima poznatije pod nazivom “cicamace” ili kakvu drugu tematsku figuricu ili cvijeće.

5. Možete rasporediti male teglice napunjene slatkim jajima. Od čokoladnih jaja do onih s okusom voćnih bombona – izbor je velik i sve zavisi do toga šta vi i vaši ukućani volite. To je divan spoj estetskog i funkcionalnog, a prilike kada vam dezert može istovremeno poslužiti i kao dekoracija prostora i nisu baš toliko česte pa šteta da je ne iskoristite.

6. Ako niste ljubitelj pretjeranog ukrašavanja, napravite jedan centralni aranžman koji će biti nova fokalna tačka prostorije i vaše vaskršnje proslave. Vjesnike proljeća poput narcisa, magnolije, tulipana i cicamace rasporedite u jednu teglu. Na grane cicamaca objesite nekoliko manjih plastičnih ili papirnih figurica zečeva ili jaja ili ih aranžirajte oko tegle. Garantovano neće proći neprimjećeno!

7. Poigrajte se i figuricama. Pilići, zečevi, jaja i kokoši popularni su uskršnji simboli kada je u pitanju ukrašavanje prostora. Možete nabaviti jedan veći ukras ili nekoliko manjih koje potom možete međusobno kombinovati. Možete ih smjestiti u gnijezda napravljena od papirne slame ili umjetnog perja da izgledaju što realističnije.

8. Oko postojećih teglica s cvijećem možete rasporediti malo mahovine u koju ćete potom staviti plastična jaja. Imajte na umu da ovaj ukras može malo zaprljati površinu na kojoj se nalazi, stoga je poželjno zaštititi je papirom te pomjeriti dalje od trpeze i dohvata ruku vaše porodice, a naročito ako su tu i manja djeca.

9. Od raznobojnih slatkih jaja možete napraviti lijep vjenčić. Od čvršćeg kartona napravite okrugli šablon za vijenac na koji ćete potom lijepiti tvrde bombone u obliku jaja. Od deblje špagice napravite ukrasnu traku s mašnom koju ćete zavezati oko vijenca i okačiti o željenu površinu, a najčešće su to vrata.

10. Ne zaboravite na lustere i viseće lampe. Njih takođe možete iskoristiti prilikom uskršnjeg ukrašavanja svog životnog prostora. Ako imate više lampi u nizu, povežite ih granom koju potom možete ukrasiti plastičnim ili papirnim jajima, zekama i cvijećem. Lustere takođe možete ukrasiti na isti način.

Vaš dom će biti jedinstven, šaren i veseo te spreman za proslavu!

Izvor: D.Š. / zadovoljna.dnevnik.hr

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta