Kako odabrati savršenu sofu?

Surfanje internetom, čitanje knjige, odmaranje uz omiljeni DVD … U modernom dobu, sofa se koristi za mnogo više stvari, ne samo za odmaranje nogu kasno uvečer. Zato je važno odabrati pravu.

Razmislite o funkciji sofe

Miotto

Razmislite o vašem stilu življenja i kako ćete koristiti sofu. Da li će ona biti smještena u dnevnu, spavaću ili dječiju sobu? Da li imate djecu ili kućne ljubimce, i koliko biste truda uložili u održavanje?

Koliko ljudi bi sjedilo na sofi? Krevet za goste? Neke sofe imaju ugrađen prostor za skladištenje stvari, pa ćete imati još neku korist od tog komada namještaja.

Veličina sofe

Miotto

Izmjerite sobu i izračunajte koliko veliku sofu možete smjestiti u prostoriju. Dvije male sofe ili jedna velika i nekoliko fotelja može značiti puno. Kako biste dobili viziju o tome kako će sofa izgledati baš na tom mjestu izložite novine po podu.

Razmislite o tome kako ćete unijeti sofu u vaš dom. Neki prodavci nude kućne posjete kako bi izmjerili vrata i uvjerili se da li će sofa proći. Neke sofe olakšavaju proces jer dolaze u dijelovima.

Oblik i dizajn sofe

Nicoletti

Ukoliko ste osoba koja se voli izležavati i odmarati, sigurno želite sofu koja ima niske stranice i puno udobnih jastučića, a ako ste više osoba za sjedenje, uspravni oblici sa jastucima smještenim nazad su bolji za vas.

Provjerite stilove i udobnost sofe. Oblik sofe, čak i broj jastuka mogu značiti puno za cjelokupni izgled sobe. U manjim prostorijama, sofe koje imaju iskrivljene stranice, pružaju iluziju većeg prostora, a jedan ili dva jastuka daju čisti, moderni izgled, dok tri ili više daju tradicionalni.

Materijal

Kare Design

Tkano platno je najbolje za sofe, i traje duže od nekih sa printanim dizajnom. Ukoliko nećete koristiti prostirke, odaberite platno sa prugama, jer ona platna sa uzorcima brzo stare. Vuna je elastična, i po prirodi otporna na mrlje. Šanil je mekan, dok je baršun nježan i daje luksuzan osjećaj. Lan je jedan od najizdržljivijih materijala za sofe, dok pamuk dolazi u raznim bojama i može se lako uklopiti sa ostalim materijalima.

Koža je snažna, hladi ljeti, a grije zimi i ukoliko je održavate kako treba, može vam trajati cijeli život. Tehnologija je napredovala i danas možete pronaći različite tipove kože, od brušene, ”starinske”, do glatke i mekane. Postoji više vrsta kože, pa bi najbolje bilo da pitate stručnjaka za onu vrstu koja bi odgovarala vašim potrebama. Većina kožnog namještaja će stariti godinama, ali to samo daje dodatni efekat.

Mikrofiber je vlakno koje daje luksuzni osjećaj budući da je sličan antilopu. Nevjerovatno je snažan i lagan za održavanje. Savršen za puno ukućana.

Razmislite o punjenju sofe

Kare Design

Pjena ima snažnu formu i izgled, i držat će svoj oblik čvrsto. Jastuci punjeni perjem su mekani i udobni, i imaće neformalni izgled.

Kombinacija perja i pjene u jastucima za sjedenje je jako udobno i mekano rješenje. Plus ova kombinacija zadržava svoj prvobitni oblik.

Izvor: enterijer.ba

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta