5 najboljih savjeta za uređenje kućne kancelarije

Uređenje kućne kancelarije može biti prilično iscrpljujući zadatak. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći i pružiti vam neophodnu inspiraciju.

Čak i u regularno vrijeme mnogo ljudi traga za posebnim kutkom svog doma u kojem se mogu usredsrediti i pozabaviti naizgled beskrajnom listom obaveza i zadataka. Pa ipak, ideja kućne kancelarije i ostvarivanje toga u praksi često mogu biti itekako različite stvari.

Imati kućnu kancelariju znači poželjeti dobrodošlicu poslu u svetilište svog životnog prostora. Kako održati onaj zen osjećaj u svojoj kancelariji? Ako želite da stvorite mjesto  kome ćete zapravo uživati dok radite a koje se skladno uklapa u ostatak vašeg životnog prostora (a i života!), treba da razmotrite različite mogućnosti koje imate za uređenje svoje kućne kancelarije.

Možda ne mislite da stvaranje estetike u kojoj uživate treba da bude prioritet vašeg poslovnog života. Ali uređenje (kućne) kancelarije na način koji vam je ugodan može biti izuzetno moćno. Kada uživate u prostoru želite da ga održavate čistim i urednim, želite da ga boravite u njemu i, u slučaju kancelarije, da tu radite. Zadatak odlaska na posao – pa makar se radilo i o istom prostoru u kome živite – je daleko lakši ukoliko je to prostor koji vam je ugodan.

Donosimo nekoliko savjeta kako uraditi upravo to.

Ostanite organizovani

To nije nikakva tajna – kućne kancelarije za čas postanu neuredne. Kako biste se izborili sa hrpama različitog materijala naoružajte se ladičarima, pretincima i folderima za organizaciju. Na raspolaganju vam je obilje fantastičnih opcija koje za cilj imaju da vam pomognu da održite svoju kućnu kancelariju organizovanom i profesionalnom.

Razmislite kako o stvarima koje sortirate tako i o tome kako će se taj sistem organizacije uklapati u ostatak vašeg životnog prostora. Takođe povedite računa i o načinima na koje inače radite stvari: preferirate li papir ili digitalne kopije, imate li mnoštvo olovaka ili mezimicu, koristite li brojne knjige ili sve potrebno imate na računaru…

Imate potpunu fleksibilnost da svoj prostor kreirate upravo onako kao vi to želite. Dekoracije možete mijenjati onoliko rijeko ili često koliko to želite.

Podignite svoje razmišljanje

Čak i najmanja kućna kancelarija može biti potpuno opremljena sjajnim dekorom i organizacionim rješenjima. Trik je u tome da dobro promislite. Iskoristite i vertikalnu kvadraturu tako što ćete okačiti umjetnine koje volite, dodati plutajuće police ili postaviti viseće ormariće. Visina zida je svakako prednost kada je riječ o ukrašavanju kućne kancelarije. Nemojte oklijevati da se poigrate sa stvarima koje kačite na zid. Otvoreni ormarići mogu podjednako biti i zabavni i korisni. Ispunite ih korisnim košaricama i šarenim knjigama ili sitnicama koje su vam značajne. Nikada nemojte zaboraviti da je vaša kućna kancelarija upravo to – vaša. Možete iskoristiti čitavu visinu zida kao platno za sve ono što vas inspiriše ili podstiče vašu produktivnost.

Riješite se nereda kablova

U našem digitalnom dobu, jedna od najgorih stvari u kancelarijama je sav taj tehnološki nered. Vjerovatno su vam potrebni štampač i računar, uključujući i zvučnike, tastaturu i miš, priključak za internet i slično, ali to nikako ne znači da morate da gledate u klupko kablova svakog dana. Načinite neke korake kako biste se oslobodili tog nereda. Smjestite ruter i druge potrepštine u neku elegantnu kutiju kroz čiju ćete zadnju stranu provući sve kablove. Kanalica ispod stola i na zidu će osigurati maksimalnu funkcionalnost i zaštitu kablova koji će praktično postati nevidljivi. Koristite vezice i kukice da kablove držite raspetljanima i umanjite opasnost od oštećenja ili povreda. Iznenadićete se koliko će samo dovođenje kablova u red pospješiti izgled i urednost vaše kućne kancelarije te vam podstaći produktivnost.

Neka bude svjetlo

Kancelarije su generalno notorne zbog osvjetljenja – ili su mračne ili imaju fluorescentnu rasvjetu. Zašto onda biraju tu sterilno, hladno svjetlo zbog kojeg imate osjećaj da se nalazite pod mikroskopom? Jer su upoznati sa osnovnim principom posla: dovoljne količine svjetla olakšavajnu rad. I ovako naprežemo oči po čitav dan gledajući u ekran. Nemojte to dodatno pogoršavati time što nećete imati dovoljno svjetla u kućnoj kancelariji. Koristite prirodno svjetlo što je više moguće, ali obezbjedite i adekvatnu zamjenu. Dobro osvijetljena kancelarija je sretna kancelarija.

Osjećajte se ko kod kuće

Vaša kućna kancelarija je produžetak vaše kuće ili stana. Tako bi trebalo i da izgleda i trebalo bi da se i vi tako osjećate. Uredite svoj kućnu kancelariju istim temama koje ste koristili i u životnom prostoru i unesite detalje koje volite. Granice postavljate isključivo vi. Ako volite sobne biljke, ništa vas ne sprječava da napravite pravu malu džunglu. Ako cijenite udobnost, dodajte plišani tepih i mekanu dekicu na svoju stolicu. Nemojte se ograničavati samo zato što je riječ o radnom mjestu. Bićete daleko produktivniji ako se nalazite u prostoriji koja vam donosi radost, pa zašto onda ne uložiti potrebni trud da si skrojite kancelariju baš po svojoj mjeri?

Počnite ukrašavati svoju kućnu kancelariju

Znate li koji je najbolji način da ukrasite svoju kućnu kancelariju? Jednostavno počnite! Da, tako je jednostavno. Intuitivno već znate šta su ključni elementi koji su vam potrebni: sto, stolica, lampa. Nakon toga uživajte u procesu pronalaženja svih onih sitnica koje će vas inspirisati da dajete sve od sebe na poslu. Uređenje kućne kancelarije iziskuje vrijeme, ali uloženi trud se itekako isplati.

Izvor: Kacie Goff / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta