Kako osvijetliti hodnik?

Svjetlo je važno. Dekorateri unutrašnjeg prostora, prodavači nekretnina i stručnjaci za uređenje će vam svi potvrditi da je to istina. Ukoliko želite da vaš dom djeluje udobno i poziva ljude na boravak, mora biti dobro osvjetljen.

To je prilično lako postići u većini prostorija. Postavite lampu na noćni ormarić. Okačite luster iznad trpezarijskog stola. Ali šta je sa manjim, zahtijevnijim prostorima? Konkretno, kako dobro osvijetliti hodnik?

Pored toga što su hodnici uglavnom uski, tu si i dva druga problema. Prvo, slobodan prostor na podu je prilično ograničen, pa to iziskuje specifično svjetlo. Naravno, to otežava odabir rasvjete. Ne možete tu samo postaviti lampu – zidno svjetlo je jedina opcija za većinu hodnika.

Drugi problem je što, sa stanovišta dizajna uskih hodnika, neadekvatna rasvjeta može učiniti da se prostor čini skučeno i klaustrofobično. Vaš hodnik treba da bude propisno i dobro osvijetljen. U suprotnom ćete se osjećati neugodno i sputano.

Ali ne brinite. Oba ova problema imaju i dalje ostavljaju pregršt izbora kada je riječ o tipu i izgledu vaših svjetiljki za hodnik.

IZBOR RASVJETNIH TIJELA

Ukoliko je vaš hodnik dovoljno širok da u njega stane i stolić – smatrajte se srećnim. Imate dodatnu mogućnost da tu postavite stonu lampu koja će prostor učiniti ugodnim i prijatnim. U suprotnom odaberite neku od brojnih plafonjerki ili lustera.

LUSTERI mogu dati jedinstven pečat vaše hodniku. Mogu biti veoma diskretni ili upečatljivi i nezamjenjive fokalne tačke vašeg prostora kog će učiniti nezaboravnim. Lusteri su i funkcionalno i estetski najbolji u hodnicima sa visokim plafonima, inače rizikujete i osjećaj skučenosti i povrede glave ili oštećenja lustera u neželjenim susretima.

ZIDNE LAMPE su sjajna alternativa lusterima, a pogodnije su i za održavanje i zamjenu sijalica jer su niže i lakše pristupačne. Najbolje funkcionišu u širokim hodnicima jer oduzimaju na širini prostora, a nikako ne želite da stalno zapinjete i gurate se sa njima.

Ponekad je najjednostavnije rješenje i najbolje. REFLEKTORSKA RASVJETA kod koje je rasvjetno tijelo ugrađeno u sam zid se besprijekorno uklapa u svaki dom, a čista svjetlost garantuje eleganciju.

REDNA SVJETLA U VIDU MALIH REFLEKTORA zasigurno neće proći neprimjećeno! Pored stilskog elementa idealnog za moderne i industrijalne prostore, dodatna pogodnost ovog vida rasvjete je mogućnost podešavanja smjera osvjetljenja svake pojedinačne lampe.

A ko kaže i da ne možete imati sve? MJEŠOVITA RASVJETA podrazumijeva kombinaciju svega navedenog te stvara unikatan topao izgled koji će poželjeti dobrodošlicu svima koji kroče kroz vaša vrata.

POSTAVLJANJE RASVJETE

Sada kada bar otprilike znate kakav tip svjetiljke želite, važno je odrediti i položaj. Želite li osigurati da vaš hodnik ima dovoljno svjetlosti, obratite pažnju na sljedeće savjete:

Svjetiljku postavite makar na svaka 2m, otprilike. Manje svjetiljke slabijih kapaciteta treba da budu i postavljene i gušće.

Navedite oko da prati dužinu hodnika tako što ćete svjetiljku postaviti na oba kraja.

Ako ste se odlučili za zidne lampe, postavite ih bliže ka plafonu kako biste pažnju oka privukli na gore te postigli da se prostor čini otvorenijim. U suprotnom možete dobiti da vaš hodnik podsjeća na srednjovjekovne zamke sa bakljama na zidu. Što je takođe efekat koji vas možda interesuje.

Stanite na oba kraja hodnika i provjerite ima li dijelova koji su lošije osvijetljeni. Svjetlo bi trebalo da bude ravnomjerno i postojano, a ne da bude zagasitije što se dalje odmaknemo od njegovog izvora. Ukoliko se to dešava, imate siguran pokazatelj da vaše svjetlije treba da budu postavljene gušće.

To je to! Sada ste spremni da uživate u svom svijetlom toplom hodniku!

Izvor: Kacie Goff / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta