Prije nego nešto bacite postavite si ovih 5 pitanja!

Čišćenje doma je po pravilu težak posao. Ono što ga čini izuzetno teškim jeste činjenica da se tu ne radi tek o nekim stvarima – tu je i naš emotivni teret i nedovršeni posao. I zato je bacanje stvari komplikovan proces.

Bez obzira na našu želju da pojednostavimo dom i sopstvene živote, naša vezanost za predemete može sve učiniti znatno težim (ili nemogućim) za baciti. Dio izazova je i to što često postavljamo sebi pogrešna pitanja kada odlučujemo šta ćemo baciti a šta zadržati. Pitamo se: “Da li bi ovo moglo biti korisno jednog dana? Da li mi je ovo neko poklonio? Da li sam skupo platio/la ovo?”

Umjesto toga Šira Gil (Shira Gill), profesionalac u organizovanju, posebno poznata po transformacijama garderobera, traži od nas da na to gledamo malo drugačije.

“Ova se pitanja sastoje od krivice, moranja i straha, te će vam dati opravdanje da zadržite gotovo sve.”

Ukolio se nađete u dvoumici da li da se riješite nečega, možda ste naprosto sebi postavili pogrešna pitanja, objašnjava ona.

Da li ste spremni da se jednom za svagda riješite nereda?

Ona traži onda od vas da sebi postavite ova pitanja:

  1. Da li bi platili punu cijenu za ovo sada?

Kada sređujete stvari ovo je odlično pitanje koje treba da postavite na samom početku. Ukoliko niste spremni da platite za takvu stvar danas, vrijeme joj je da ide. Prosto.

  1. Da li bi mi uticalo na svakodnevnicu da ne posjedujem ovo?

Obraćam se tebi, kabasta opremo za kampovanje, setu posuđa koje smo naslijedili, i beskonačne rolne ukrasnog papira. Razmislite o trenutim ciljevima i stilu života generalno, i budite iskreni prema sebi o tome koje stvari potpomažu i doprinose vašem životu, a koje vam pak stoje na putu kavlitetnijeg života.

Zadržite sve one stvari koje su vam čak i ključne za svakodnevnicu, a budite malo kritičniji prema onima koje koristite tek ponekad.

  1. Da li je ovo zaista vrijedno prostora koji zauzima u mom domu?

Naravno da bi bilo zanimljivo organizovati neku žurku kada bismo pravili puno vafla, ali ukoliko vam nedostaje prostora, zapitajte se da li je taj pekač vafla zapravo vrijedan prostora koji zauzima ostalih 364 dana u godini u vašem domu. Ukoliko nešto stvara nered a ne doprinosi kavlitetu vašeg života, vrijeme mu je da ide.

  1. Da li imam neku sličnu stvar koja je i bolja od ove?

Zapravo je korisno razmisliti o volumenu kada odlučujete o tome da li ćete nešto zadržati ili baciti. Mnogo ljudi posjeduje znatno više stvari nego što koristi. Ukoliko imate osam otvarača vina, odaberite jedan i donirajte ostale. Ukoliko imate 15 crnih majica kratkih rukava, razmislite o tome koliko vam istih zaista treba. Isto važi i za kišobrane, četke za kosu…

  1. Da li bi ovo bilo dobro nekome drugom?

Ovo je pitanje posebno značajno kada razmišljate o stvarima koje su puno koštale ili vam ih je neko poklonio. Ukoliko će to (i vi to sami znate) samo skupljati prašinu – šaljite dalje. I zbilja, osjećaj je divan, i svi su na dobitku.

Ukoliko budete pratili ovih 5 pitanja tokom čišćenja doma, ostali biste fokusirani na kreiranje funkcionalnog doma.

Nakon što ih sebi zaista postavite, ostaće vam stvari koje su zbilja značajne i funkcionalne.

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta