10 ideja koje će vas motivisati da preuredite podrum

Kada ste se tek uselili u svoj novi dom, vjerovatno ste srce i dušu unijeli u uređenje glavnog životnog prostora, a naročito ako veliku količinu vremena provodite u dnevnom boravku, kuhinji ili spavaćoj sobi.

Međutim, ako vam podrum služi samo za odlaganje stvari koje vam inače po kući prave nered ili, još gore, ako je to samo zabačeni mračni kutak vašeg doma u koji se niko ne usudi da zađe – moramo vam reći da ne znate šta propuštate. Samo zato što morate sići niz stepenice ne znači da od tog prostora ne možete napraviti nešto fantastično. Uz samo neznatna poboljšanja upravo podrum može postati vaša nova omiljena prostorija.

Nudimo vam neke ideje i savjete kako da transformišete svoj prostor kako biste ga mogli iskoristiti na različite načine koji daleko prevazilaze puko skladištenje stvari.

Raznobojna prostorija za pranje veša

Poseban prostor za veš u podrumu bi ovaj dosadni zadatak mogao učiniti daleko ugodnijim. Obložite ga veselim tapetama, postavite ofingere kako biste odmah mogli okačiti košulje i haljine i tako maksimalno umanjiti šanse za gužvanje te ubacite set korpi za prljav veš i tako si odmah olakšajte sortiranje veša.

Funkcionalan radni prostor

Kako bi i vaš radni prostor izgledao kao da je upravo izašao iz kakvog kataloga, iznad stola ili radne površine dodajte veznu ploču na koju jednostavno možete izložiti sve ono što želite imati na dohvatu ruke. Bilo da je riječ o alatu za popravku ili izradu stvari, koncima i materijalu za pletenje i šivenje, bojama, kistovima i sličnim potrepštinama za izradu umjetnina, vezna ploča je odlično mjesto. Idealna je za postavljanje polica, kutijica, korpica, magnetnih držača i svega onoga što vam olakšava organizaciju.

Prostor različite namjene

Kada imate ograničen prostor, podrum može služiti za više stvari, makar riječ bila i o samo jednom kutku. Recimo, ormar sa policama u donjem dijelu lako postane cipelarnik, dok gornji otvoreni dio možete pretvoriti u minibar.

Predsoblje

Bez obzira na lokaciju, osnovna namjena predsoblja jeste odlaganje jakni, kaputa, tašni, torba, kapa, šalova, rukavica… Nema razloga zašto te stvari ne biste mogli držati organizovanim i urednim i u podrumu, naročito kada je riječ o sezonskoj odjeći i dodacima koji vam bar polovinu godine zauzimaju dragocjeni prostor u prostoru  kom boravite više.

Špajz

Smeta vam ograničenost prostora koji imate na raspolaganju u kuhinji? Nema problema! Podrum je idealno mjesto za čuvati sve ono što ne koristite svaki dan a ipak želite imati, kao što su veći kuhinjski aparati ili posuđe. Takođe je odličan i za sve one teže kvarljive namirnice kojih obično želite imati i u rezervi.

 Kućno kino

Projektor, jednobojan zid, ozvučenje i garnitura za sjedenje su sve što vam je potrebno da svoj uživak gledanja filova dignete na viši nivo. Nikada više se nećete morati nervirati oko ljudi koji pričaju, koriste telefon ili glasno žvaću za vrijeme projekcije. Ili ćete to i sami moći raditi do mile volje. A zamislite samo i potencijal za tematske zabave, karaoke pa čak i takmičenja u igranju video igra.

Igraonica

Ne želite da se stalno spotičete i zapinjete o igračke po kući koje i ovako vi završite spremajući daleko češće nego vaši mališani? Dozvolite im onda poseban prostor samo za njih. Još ako obojite dio zida bojom koja omogućava pisanje kredom garantovano ćete stvoriti prostor koji će dugo biti pamćen i svesrdno korišten.

Kućna teretana

Životni prostor ponekad ne ostavlja dovoljno mjesta za nesmetane pokrete koji su neophodni prilikom vježbanja. Podrum efikasno rješava taj problem. Bilo da se bavite jogom pa vam je potreban samo otirač ili želite pravu malu privatnu teretanu, vaš podrum je tu. Pored samih sprava i rekvizita, za dodatni efekat nemojte zaboraviti ni da postavite veliko ogledalo.

Biblioteka

Ukoliko i vi oduvijek maštate o sopstvenom kutku u kome možete nesmetano uživati u knjigama, ovo je vaša prilika. Ubacite police, dodajte udobnu fotelju i stolić na koji možete spustiti svoje omiljeno piće i dobru rasvjetu da ne biste oštetili vid. To je to, spremni ste za uživanje!

Kutak za druženje

Dnevni boravak je sasvim ugodno mjesto za druženje kada vam dođu prijatelji, ali sve to sjedenje umije postati monotono. Ako u svoj podrum ubacite sto za bilijar ili stoni tenis, pikado ili neku sličnu igru vaš dom će zasigurno postati jedno od omiljenih mjesta vaših prijatelja.

Nadamo se da smo vas podstakli na razmišljanje i dali vam samo nekoliko ideja kako da svoj podrum iskoristite na najbolji mogući način.

Izvor: Alesandra Dubin / Good Housekeeping

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta