Kako urediti jedinstvenu trpezariju?

Jedinstvena trpezarija bi trebala izazvati intrigu i inspirisati razgovor među svima koji kroče u nju. Bilo da efekat postižete upečatljivim umjetninama, bojama ili namještajem, važno je da stvoriti unikatno mjesto koje odražava ličnost i životni stil njegovog vlasnika, dok se istovremeno vodi računa o tome da je dobro dizajnirano. Potrebno je postići ravnotežu između kreativnog dizajna i funkcionalne upotrebe, a evo i kako to možete ostvariti.

Odredite funkciju prostorije

Prije nego što se upustite u uređenje nekog prostora, važno je razumjeti funkciju kojoj će služiti. Da li će se koristiti za formalne večere ili opuštena okupljanja? Koliko sjedećih mjesta vam je potrebno? Želite li da prostor podstiče intimne razgovore ili rasprave u većim grupama? Da li je neophodan prostor za pohranjivanje formalnog posuđa i escajga?
Tek kada odgovorite na ova pitanja možete početi da planirate i odabirate materijale i komade namještaja.

Maleni okrugli stolovi su optimalni kada je riječ o fleksibilnosti broja gostiju i omogućavanju njihove interakcije. Suprotno tome, dugački četvrtasti stolovi ostavljaju prostor za maksimalan broj gostiju, ali stvaraju drugačiju šemu razgovora. Razmislite o tome kakav tip okruženja želite da stvorite.

Kreirajte privatni i intimni prostor

U toku društvenih okupljanja gosti mnogo vremena provedu u trpezariji. Dobro uređenja trpezarija će podstaknuti goste na razgovor, što znači da prostor ne bi trebao da bude suviše bučan ili da ima previše distrakcija. Naročito u otvorenim domovima, može biti poprilično izazovno osigurati privatni kutak bez da ste prinuđeni žrtvovati stil.

Jedno od mogućih rješenja problema jeste da paravanom ili krupnim komadom namještaja pregradite dio prostora.

Postavite fokalnu tačku

Neka vam centar pažnje bude sto, tako da to bude dio na koji se vaši gosti najviše fokusiraju. Takva postavka podstiče goste više da sjednu i međusobno komuniciraju. U prostoriju prvo postavite sto a tek onda unesite ostali namještaj i dekorativne elemente na način da naglašavaju vašu fokalnu tačku.

Stvorite inspiraciju za razgovor

Kreirajte prostor koji podstiče intrigu i poziva goste da razgovaraju. To možete postići jedinstvenim umjetninama, odvažnim tapetama, dezenima na plafonu ili posebno rađenim namještajem. Razmislite šta bi moglo podstaći sjajan razgovor.

Ubacite svoju ličnost

Jedinstvena trpezarija ostavlja trajni utisak na sve koji kroče u nju ili makar vide fotografije, ali bi istovremeno trebala biti i odraz ličnosti vlasnika. Paleta boja, umjetnine i dekoracija nekog prostora mnogo govore o osobi koja tu boravi, pa gosti imaju priliku da bolje upoznaju svog domaćina.

Iskoristite svoje hobije i interese kao vodilje u stvaranju jedinstvenog prostora. Bilo šta što vas čini srećnim može naći svoje mjesto na zidu. Kad god je to moguće estetski povežite stvari koje vas se lično tiču. Na primjer, odvažna paleta boja će se odlično uklapati sa energičnom i raznolikom ličnošću vlasnika.

Eksperimentišite bojama i teksturama

Jedinstvene boje i teksture u potpunosti transformišu prostor, a sjajno mjesto za eksperimentisanje su zidovi. Bilo da je riječ o odvažnoj boji ili tapetama neobičnog dizajna, smatrajte zid praznim platnom koje samo čeka da se njime poigrate. Zamjena tradicionalne palete boja unikatnijim se sve češće viđa u modernom uređenju i čini svaki prostor posebnim.

Ne bi trebalo da zanemarite ni horizontalne površine: pod, sto i plafon. Upečatljiv tepih, jedinstven stolnjak i karakterističan dizajn plafona će osigurati prepoznatljivost baš vaše trpezarije.

Odaberite pravu rasvjetu

Predivna rasvjeta veoma lako može standardnu trpezariju pretvoriti u izvanrednu. Rasvjeta je upravo onaj element koji zaokružuje kompletan izgled neke prostorije. Dramatični lusteri, simetrično postavljene lampe, oble ili oštre linije, upečatljivi oblici ili teksture… bilo da se savršeno uklapa ili u potpunost odudara od ostatka prostora, rasvjeta neće proći neopaženo.

Stvorite neobične kombinacije

Iskombinujte različite stilove namještaja, rasvjete i umjetnina kako biste stvorili baš svoj prostor i dali oduška svojoj kreativnosti. Rasparen namještaj i odvažne kombinacije boja i tekstura su  neočekivan element koji će zasigurno podstaći interes vaših gostiju.

Izvor: Alyssa Gautieri / Elle Decor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta