Aktuelni trendovi u uređenju enterijera

Bilo da želite nešto da promijenite u svom trenutnom domu, ili se konačno useljavate u novi životni prostor, uređenje enterijera je zanimacija kojom se treba i te kako pozabaviti. Koliko god da ste kreativni i inovativni, biće važno da budete i praktični i da razmislite kako svoje ideje da pomirite sa mogućnostima koje vaš životni prostor pruža. 

Prilikom uređenja doma možete se voditi ličnim preferencijama, pa dom možete urediti kao da ste u Riminiju, tako da odiše mediteranskim duhom Italije, ili ga obojiti u hladnije tonove po uzoru na Nordijske zemlje. Ukoliko nemate ideju, uvijek je možete potražiti među aktulnim trendovima, koji će vam pomoći da se odlučite za željeni izgled doma. 

Boho stil – kada se spontanost i planiranje susretnu

Udoban i kolorističan, šik enterijer – sve su to epiteti koji se vezuju za boho stil. Kao što se vratio na velika vrata kada je odjeća u pitanju, tako je boho pronašao mjesto i u našim domovima. Kada je dizajn enterijera u pitanju bohemian chic podrazumijeva upotrebu živih boja i vintidž namještaja. 

Njegova slojevitost i sloboda u kombinovanju boja, materijala i oblika, daće svakom odriješene ruke u kreativnom smislu.  Pored toga, boho stil u svaki dom unosi toplu atmosferu punu dobrodošlice, pa će se svako ko se u njemu nađe osjetiti više nego prijatno.

Ovaj stil ne odlikuju stroga pravila, ograničenja ne postoje i vaše je da pustite mašti na volju. Ipak, ova sloboda nužno ne znači da je lako postići boho momenat. S obzirom da sve treba da izgleda spontatno i kao da nije detaljno osmišljeno, zapravo je riječ o prilično zahtjevnom zadatku.

Sunbaked stil – vaš dom okupan suncem

Skandinavci su svoju potrebu za suncem i toplotom nadomjestili kroz uređenje enterijera u toplom i nježnom stilu. Sunbaked stil insiprisan je egzotičnim predjelima. Na prvi pogled može se učiniti ženstvenim, zbog preovladavanja rozikastih nijansi, ali zapravo je riječ o toplim tonovima koji podsjećaju na izlazak i zalazak sunca. 

Estetika koja oslikava odmor, mir, plažu i egzotiku izražena je kroz korišćenje prirodnih materijala u kombinaciji sa finim detaljima, poput veza, resa, ručno izrađene keramike i grnčarije. Akcenat na ljepoti nesavršenosti kao podsjetnik na to da ne mora sve biti pod konac kako bi bilo lijepo za oko, da se u manama nekih predmeta nalazi i sva njihova draž.

Ovim stilom možete preurediti jednu prostoriju, ili čak samo jedan kutak u prostoriji dodajući bambus, ili korpu od pletenog pruća. Ubacite i po koji ružičasti mekani jastučić, udobno se smjestite i osjetite miris mora i plaže na trenutak.

Nordic light stil – spokoj i udobnost u skladu sa prirodom

Da nordijske zemlje prednjače kada su u pitanju ideje za dizajn enterijera kao i prozvodnja namještaja, govori i činjenica da nam još jedan stil za uređenje doma dolazi upravo iz ovih hladnih predjela. Riječ je o nordic light stilu kojeg odlikuje spoj smirenosti prirode, spokoj Sjevernog mora i sveopšti utisak povezanosti sa prirodom i unutrašnji mir. 

Ideja od koje se polazi, postiže se kroz kombinaciju nijansi plave boje, koja simbolizuje more  i nebo, i nijansu zelena boje, uz muževne oblike namještaja i industrijske materijale poput metala i stakla. Boje su izražene na tekstilu, ali  i kroz ostale dekorativne detalje. Kontrast između boja i oblika daje ovom trendu dinamičnost kakvu ima i sama nordijska svjetlost po kojoj ovaj stil i nosi ime.

uređenje-enterijera
Foto: Pixabay.com

Minimalizam – ultimativni trend koji ne izlazi iz mode

Jednostavno, praktično i čisto – minimalizam opisan u tri riječi. Minimalizam je zastupljen u različitim oblicima umjetnosti, a od kako se pojavio u okviru dizajna enterijera visoko se kotira na listi trendova za uređenje doma. Razlog za njegovu veliku popularnost je činjenica da je sjajan kada su u pitanju mali stanovi i njihovo uređenje.

Česta greška koju ljudi prave prilikom uređnja doma je zatrpavanje namještajem, dekoracijom i drugim detaljima koji i vizuelno ali i fizički smanjuju prostor. Toga u minimalizmu nema. Kada je ovaj stil u pitanju sve je u znaku oslobađanja od nefunkcionalnih elemenata namještaja, kao i velikog broja detalja.

Minimalizam ne podrazumijeva samo bijelu boju, ali svakako da je riječ o svedenim tonovima, i minimalnom kombinovanju različitih nijansi. Ovaj stil se oslanja i na prirodnu svjetlost, te će tako veliki prozori koji bacaju dosta prirodne svjetlosti biti i više nego korisni prilikom dekoracije u ovom stilu. Takođe, zaboravite na pretjerane detalje, i pokušajte da svemu što unesete u prostoriju pronađete namjenu.

S obzirom na to da se može pronaći veliki broj ideja za uređenje doma i da se trendovi iz godine u godinu vraćaju na velika vrata, najbolje bi bilo da se prilikom odabira stila u kom ćete dekorisati svoj dom oslonite na svoj senzibilitet i da pratite sopstevni osjećaj.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta