10 savjeta za uređivanje dječije sobe

Razmišljate o preuređivanju sobe svog tinejdžera ili mlađeg djeteta? Baš kao i odrasli, i djeca žele udobne, funkcionalne sobe u kojima će im biti zadovoljstvo da se vrate nakon cijelog dana škole i obaveza. Iako su mnogi savjeti za uređenje jednako primjenljivi i za vašu spavaću sobu, kupatilo i dječiju sobu, postoje neki trikovi koji su najpogodniji baš za klince.

Zidni ukrasi

Samoljepljivi zidni ukrasi su savršena dekoracija za dječiju sobu. Možete ih uklopiti u već postojeću temu za dodatni ugođaj ili njima ukrasiti obične bijele zidove. Napravite o toga zajednički projekat i tako istovremeno uživajte u zajedničkom vremenu sa svojom djecom – neka oni odaberu ukrase i odluče gdje žele da ih postave, a vi im onda u tome pomozite. Pored toga što su dostupni u gotovo svim temama, dodatna prednost je što ih je izuzetno lako postaviti i skinuti, pa ih jednostavno možete zamijeniti kada dijete poželi nešto novo ili ih u potpunosti ukloniti bez da oštetite zid.

Napravite zone

Kada vaše dijete poraste dovoljno da ima redovno vrijeme za zadaće i učenje, trebaće mu prostor za rad na kome može da se fokusira i drugi prostor u kome se može opustiti i sanjariti. Ne treba vam ništa kompleksno, dovoljni su jednostavan radni sto i stolica za učenje; a za odmor nakon napornog dana u školi odlično može poslužiti neka udobna fotelja ili kauč.

Koristite otvorene police

Manja djeca i nered često idu ruku pod ruku, ali organizaciju i pospremanje možete olakšati tako što ćete im dati otvorene police na koje možete postaviti korpe i kante za igračke i različite igre. Tako su stvari uvijek na dohvatu ruke pa će se dijete lakše i samo zaigrati. Takođe vam olakšava i proces učenja djeteta da pospremi za sobom nakon igranja jer je jasno vidljivo gdje ide koja igračka, a vi ne morate brinuti da će poremetiti i ostatak ormara. Slične stvari držite zajedno u odvojenim kutijama i radite skupa sa djetetom dok ono ne nauči sistem spremanja.

Maksimalno iskoristite prostor

U maloj spavaćoj sobi poželjno je iskoristiti svaki dio slobodnog prostora. Jedan od osnovnih načina je da krevet postavite skroz uz zid, tako da glava ide u ćošak prostorije. Tako ne samo da ostavljate više prostora na podu za kretanje i igranje, već i značajno umanjujete šanse da se dijete koje nemirno spava u toku noći prevrne sa kreveta, a olakšavate i čišćenje sobe.

Isto ali različito

Nemojte automatski pretpostaviti da to što djeca dijele sobu znači da će imati i istu posteljinu ili čak i namještaj. Iako neka djeca žele da im soba bude simetrična, druga više vole pokazati svoj individualni stil. Ako su i vaša djeca takva, dopustite im da si sami odaberu posteljinu, lampu za noćni ormarić i dekoracije. Dosljednost i skladnost stila održite tako što ćete odabrati iste krevete u drugim bojama.

Zajedno ali odvojeno

Ako vaša djeca dijele sobu, ali ne dijele uvijek i mišljenje o svemu, spriječite ili bar umanjite moguće razmirice time što ćete im fizički razdvojiti krevete. Paravan je jednostavno rješenje koje se lako uklapa u različite stilove uređenja, ali to uvijek možete biti i čvršća pregrada poput polica za knjige i igračke ili ormara. Omogućite im privatnost usred zajedništva.

Kreveti na sprat

Jedno od najpopularnijih (i djeci najzabavnijih!) rješenja za male sobe koje dijele sa bratom ili sestrom jesu kreveti na sprat. Većina djece ih obožava, pa ćete možda morati napraviti raspored rotiranja ko gdje spava. Samo se postarajte da djeca jasno razumiju pravila: nema guranja, nema skakanja i vrpoljenja okolo, nema penjanja na gornji krevet osim ljestvama. Bezbjednost je uvijek na prvom mjestu!

Dječiji ormar

Svaki ormar zahtjeva organizaciju, ali u dječijim ormarima to morate spustiti na njihov nivo. Neka ofingeri budu dovoljno nisko da ih i djeca mogu dohvatiti; police koristite za veće stvari i ladice za čarape, donji veš i dodatke. Ukoliko je to potrebno, označite svaku ladicu da pomognete djetetu da nauči šta gdje ide, a nije loše ni staviti neku malu stolicu na dohvat ruke kako bi djeca lakše mogla doći svih stvari.

Pratite njihove interese

Većina djece strastveno nešto voli: svemir, insekte, rozu boju, Hello Kitty ili bilo koji popularni lik iz crtića. Ako je to ikako moguće, omiljene stvari svog djeteta razradite u temu za ukrašavanje sobe. Ne treba vam mnogo – nekoliko jednostavnih ukrasa za zidove i deka ili jastuče su dovoljne da postave temu i obraduju vaše dijete, a pri tome ih je jednostavno zamijeniti kada se ukus i interesovanja vašeg djeteta mijenjaju.

Najvažnije, zabavljajte se

Djetinjstvo je vrlo prolazno – prije nego što i postanete svjesni, vaše dijete će porasti i otići od vas. Iskoristite te dragocjene godine djetinjstva dok ih još imate i nemojte se brinuti oko malih stvari. Zabavite se ukrašavajući sobu svog djeteta i uključite ih u izbor boja, tema i sadržaja.

Za sve naše klijente koji planiraju uređenje dječije sobe pripremili smo poseban paket:

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta