13 fora i fazona za organizaciju kuhinje

Iz očiglednih razloga, kuhinja je jedan od dijelova stana koje je najvažnije držati čistim i urednim. Osim što su malene kuhinje prilično nezgodne za upotrebu, dodatna nepogodnost je što se pri čak i najmanjem neredu nekako čini da je čitav stan u haosu. Srećom, postoji nekoliko prilično jednostavnih fora i fazona na koje se prostor može maksimalno iskoristiti a da to izgleda skladno i primamljivo.

Izložite lijepe predmete

Nemojte zazirati od toga da vizualno primamljivije predmete izložite pogledima. Pri tom mislimo na kuhare, slatke posude, stalke za torte (koji istovremeno mogu poslužiti i za aranžiranje voća za puniji efekat), ukrašene šolje ili tanjire. Dodatni savjet je da ih posložite na neki lijep poslužavnik kako biste vizuelno odvojili cjelinu.

Uskladite posuđe

Iako se to možda može činiti blesavim, posuđe istih ili dovoljno sličnih boja značajno vizuelno umanjuje osjećaj nereda. Pokušajte se riješiti onih šoljica i posuda koje se ne uklapaju u predviđeno mjesto i ostatak kolekcije.

Postavite magnetski držač za noževe

Uštedite na prostoru u ladicama tako što ćete postaviti magnetski držač za noževe na zid. Ovako će vam svi vaši noževi biti odmah na dohvatu ruke bez nereda u ladici i rizika da se posječete dok tragate za nečim.

Napravite prostor za odlaganje

Nedostaje vam dovoljno prostora da smjestite sve što biste željeli u kuhinju? Budite nekonvencionalni i iskoristite hotelske sobe kao inspiraciju: odvojite ormarić u dnevnoj sobi ili na hodniku za šolje, kuhalo, aparat za kafu, čajeve, kašičice i držite omiljena topla pića (i način pripreme!) na dohvat ruke dok se opuštate i uživate.

Koristite separatore za ladice

Separatori za ladice nisu rezervisani samo za escajg i alat, već su korisni za daleko više stvari. Odvojite različite kesice začina, supa, pudinga, poklopce… šta god vam padne na pamet! Možete ih kupiti ili vrlo jednostavno napraviti i sami.

Razmislite o alternativnom prostoru za odlaganje stvari

Svoj vrlo vrijedni životni prostor ne morate opterećivati stvarima koje rijetko koristite. Ako ne pravite sladoled bar jednom sedmično nema potrebe da aparat držite u kuhinji. Pohranite ga u nekoj ostavi, garaži ili makar ispod kreveta, a prostor na policama oslobodite za stvari koje koristite češće.

Napravite jednostavan pristup

Stvari poput kesa za zamrzivač, folija, činijica i sličnih stvari stavite blizu frižidera u kome inače i završe i tako si olakšajte spremanje ostataka hrane.

Nabavite rotirajući stalak za začine

Začine i sosove možete staviti na rotirajući stalak. Tako ćete lakše pronaći baš ono što ste tražili bez da morate izvaditi pola police napolje, a u mnogome je lakše očistiti pomični stalak nego policu.

Stvorite dodatne police

Ako imate visoke pregrade u ormarićima, jedan od načina na koji jednostavno možete da ih podijelite i stvorite dodatni sloj na koji možete nešto da stavite jeste da ubacite žičane police na nogicama. Time efektivno uduplavate prostor za skladištenje stvari jer ih sada umjesto jedne police imate dvije bez da stvari kulate jedne na druge i rizikujete da se sve prevrne.

Koristite korpe i kantice

Sve one napola potrošene začine i raznovrsna pakovanja možete jednostavno grupisati u različite činije, korpice ili kantice i time vizuelno umanjiti nered, a i dalje sve zadržati na dohvat ruke.

Kuhinjski pribor prigodno držite odmah pored šporeta

Uštedite si vrijeme i spasite se besomučnog kopanja po ladicama (i stvaranja nereda!) tako što ćete onaj kuhinjski pribor koji najviše koristite držati odmah pored šporeta. Vaše kuhače, kutlače, metlice i slično možete staviti u vazu ili posudu koja odgovara ostatku vaše kuhinje i tako istovremeno prigodno ukrasiti svoj prostor.

Riješite se stvari koje ne koristite

Dobro pregledajte svoja kuhinjska pomagala, lonce, poklopce, tave i tepsije i raščistite višak. Ono što niste koristili preko godinu dana, oštećene ili duple stvari donirajte i oslobodite si prijeko potrebni prostor.

Iskoristite i vrata ormarića

Unutrašnja strana vrata, ali i bočna ploča (ako nisu ugrađeni u zid) su odlično mjesto na koje možete postaviti držače za poklopce za tave i lonce, manje tacne ili daske za rezanje.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta