4 trenda za uređenje dnevnog boravka koji će vas inspirisati

Svake godine nas dočekaju novi trendovi uređenja unutrašnjeg prostora, pa tako ni ova nije drugačija. Donosimo zanimljive ideje i savjete za uređenje dnevnog boravka koji će vam pomoći da ih uklopite u svoj dom. Zaljubićete se u njih, baš kao i mi!

Efektna garnitura za sjedenje

Ako postoji jedan trend unutrašnjeg uređenja koji u potpunosti plijeni poglede, to je zasigurno sjedeća garnitura jarkih boja. Danas sofe, stolice i fotelje dolaze u čitavom spektru odvažnih nijansi koje nismo viđali u posljednje vrijeme. Naročito su zastupljeni tonovi dragulja – poput rubinsko crvene, smaragdno zelene i safirno plave – i apsolutno privlače pažnju.

Međutim, ako i vi odlučite da prigrlite ovaj trend, vodite računa o tome da za koji god se komad namještaja odlučite on treba biti glavni komad u prostoriji. Izbalansirajte te odvažne nijanse tako što ćete za druge dijelove prostorije odabrati neutralne nijanse. One će oku pružiti prostor da odmori te će cjelokupni izgled vaše prostorije biti otmjen, a ne suviše ekstravagantan.

Naglašeni plafoni

Prethodnih godina trendovi su se mijenjali, te su plafoni tako čas bili naglašeni a čas zanemarivani. Međutim, novi trend nam donosi nešto novo – tamne boje. Naglasak se stavlja na tamne smeđe, crne i sive nijanse koje naprosto obožavamo.

Pa ipak, nemojte dopustiti da u svom uređenju imate samo te boje. Fora je u tome da odaberete neku od boja koje ste već koristili u toj prostoriji. Takođe razmislite o materijalima koji nisu samo farba. Tapete ili privremene zidne dekoracije će izgledati veoma lijepo na vašem plafonu.

Krupna umjetnina na zidu

Zidne umjetnine su uvijek veoma popularan način da dekorišete neku prostoriju. U skorije vrijeme sve češće viđamo velike formate, a taj trend će se nastaviti i dalje. Slično kao i sa bojama koje ćemo gledati ove godine, i zidne umjetnine su velike, odvažne i upečatljive. Ovih dana nije neuobičajeno vidjeti primjerke koji zauzimaju veći dio kompletnog zida i tako tvore fokalno središte prostorije.

Ako niste sigurni kako da odaberete pravu umjetninu za svoj prostor potražite neki vodič ili angažujte stručnjaka. Konvencionalna mudrost nalaže da umjetnina treba da zauzima najviše četiri sedmine zida na kom se nalazi. Kako biste saznali koja je to konkretna veličina za vašu prostoriju, najprije izmjerite širinu i visinu zida, a potom oba ta broja pomnožite sa 0.571. Tako ćete dobiti idealne dimenzije svoje nove dekoracije.

Aranžmani sa svrhom

Namještaj organizujte na način koji služi nekoj svrsi. Prošli su dani kada je bio prihvatljivu gurnuti kauč uz zid i ostaviti ogroman neiskorišten prostor u sred prostorije. Trend ove godine, a zasigurno i narednih, će biti stvaranje planova prostorije koji imaju smisla sa stanovišta funkcionalnosti, a koji su istovremeno estetski ugodni.

Kad je riječ o tome šta je zapravo funkcionalni plan dnevnog boravka, glavna stvar je stvoriti intimni prostor za sjedenje i boravak. Počnite tako što ćete postaviti tepih prigodne veličine kako biste mogli lakše organizovati ostatak namještaja. Tako istovremeno prostor činite i značajno vizuelno interesantnijim. Potom sjedeću garnituru rasporedite oko neke fokalne tačke kao što je televizor ili kamin.

Izvor: Tara Mastroeni / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta