Zaboravite na Mari Kondo! Ovih 8 pitanja će vam pomoći da se riješite viška stvari.

Planetarno popularna Mari Kondo nalaže svojim sljedbenicima da se pitaju da li im njihova renda za sir „podstiče radost“ i da zahvale svojim udžbenicima sa fakulteta za njihovu službu. Osnovna premisa njenog principa raskrčivanja stvari bez milosti, prikazanog u Netfliksovoj emisiji Sređivanje sa Mari Kondo, jeste da se zadrže samo one stvari u kući koje vam donose radost. Kada vas nešto prestane činiti srećnim, Kondo podstiče vlasnike da se tom predmetu zahvale i proslijede ga dalje ili ga bace.

U redu, to je zanimljiv sadržaj za TV. Ovaj pristup omogućava Kondo da zakrčene prostore pretvori u mala organizovana utočišta. Ali iako to dobro funkcioniše na Netfliksu, da li će dobro raditi i za vas? Želja da vas sve u vašem domu čini srećnima jeste plemenit cilj, ali možda i nije najbolji pristup. Budimo realni, neke stvari imate samo zbog toga što su vam korisne.

Ako vas ideja o raskrčivanju doma koristeći Kondoinu metodu emocionalno iscrpljuje, možda je vrijeme da razmislite o drugačijem pristupu. Radost nije jedni razlog zbog kog kupujete, koristite i čuvate stvari u svom domu.

Ako želite da raščistite svoj dom, radije si postavite sljedeća pitanja:

1 Da li sam to koristila u posljednjih godinu dana?

Neke stvari koje se nalaze u vašem domu su sezonske, ali sve bi trebalo koristiti makar jednom godišnje. Neka vam 12 mjeseci bude mjerilo za to koliko vam je nešto korisno. Ako ste i zaboravili da nešto imate i to vam samo skuplja prašinu, vjerovatno je vrijeme da ga proslijedite dalje.

2 Da li poboljšava moj stil života?

Ovo je jedno od onih pitanja koja uvijek imamo na umu kada kupujemo i rješavamo se viška stvari. Tako nećemo kupiti nešto samo zarad kupovine. Zapitajte se da li vam nešto što želite kupiti zaista koristi na bilo koji način i spriječite nepromišljenu kupovinu ili si pomozite da se riješite nepotrebnih stvari. Razmišljajte objektivno: da li vam je život bolji zato što imate neki konkretni predmet? Ako nije, zašto odvajate prostor za njega?

3 Da li već imam nešto takvo?

Nema veze da li vam nešto podstiče radost ili ne. Ako već posjedujete nešto što ima istu funkciju, onda nije potrebno da odvajate novi prostor za ovo. Od bacanja duplih kalendara do prosljeđivanja stare sjeckalice za hranu, izbacivanje rezervnih stvari vam zaista oslobađa prostor u domu. Takođe vam pomaže da više promislite o tome kako koristite stvari koje već imate, pa čak i da smislite različitu upotrebu za one predmete koji su vam najdraži.

4 Da li bih to ponijela da se selim?

Ništa vas ne navede da razmišljate o stvarima koje posjedujete kao selidba. Kada se suočite se skupim prostorom i ograničenim premještanjem kutija, počnete se pitati šta vam je zaista potrebno u novom prostoru. Ali ne morate stvarno i čekati taj dan da biste se riješili nereda. To je samo način da uvidite šta vam je važno, a šta možete dati nekom drugom.

5 Zašto to čuvam?

Prijateljica moje porodice mi je za svadbu napravila predivan goblen. Prikazan je na mom vjenčanju i visio mi je na zidu skoro 16 godina. U čemu je bio problem? Nije mi se zaista dopadao i nikada mi se nije dobro uklapao u ostatak uređenja. Moj dom je u industrijalskom stilu, a taj goblen je definitivno bio više starinsko ruralni.

Kada sam bolje razmislila, shvatila sam da jedini razlog zašto sam čuvala tu sliku jeste čista grižnja savjesti. Pored činjenice da se nije uklapa ni uz šta, imala sam prilično negativne emocije svaki put kad bih je vidjela. Konačno, odlučila sam da je vrijeme da je dam nekom drugom. Shvatila sam da nisam ništa manje zahvalna prijateljici. I dalje sam cijenila rad koji je uložen u taj poklon. Ali sam takođe shvatila i da bi neko drugi mogao zaista uživati u njemu.

Razmislite o tome zašto nešto i dalje čuvate. Da li je razlog obaveza? Krivica? Ili zato što nešto stvarno volite i ne možete zamisliti svoj dom bez toga? Vrijedi postaviti to pitanje, a odgovori koje ćete dobiti će vas možete i iznenaditi.

6 Da li bi ovo bilo korisno nekome drugom?

Prilično se lako vezati za stvari koje imamo kod kuće. To su naše uspomene i iskustva, čak i kada zapravo ne moraju zauzimati prostor na polici. Ali ako nešto ne koristite aktivno, uskraćujete li tu priliku nekom drugom?
Ponekad se teško odvojiti od nekih stvari, stoga budite pragmatični. Da li bi neko drugi to volio i koristio kao i vi? Lakše vam je da svojim stvarima date drugi život ako znate da idu u dobre ruke.

7 Da li bih to ponovo kupio?

Dok se rješavate stvari zapitajte se: „Da ovo danas vidim u prodavnici, da li bih to kupio?“ Brzo ćete shvatiti šta ste zadržali zato što to stvarno volite, a šta zato što se toga još niste riješili. Vaš ukus, stil života i preferense se vremenom mijenjaju. Ako vam se ne bi dopao taj okvir za sliku, jastuk ili vaza, vjerovatno je vrijeme da ih se riješite.

8 Da li me to čini srećnim?

Dobro, priznaćemo da Mari Kondo ima dobru poentu. Iako „donošenje radosti“ ne bi trebao biti jedini kriterijum, svakako vam može pomoći. Prilično je lako zadržati stvari iz čiste navike. Takođe je lako i riješiti se većine stvari u duhu minimalizma. Međutim, stvarnost se nalazi negdje na sredini: stvari vas mogu činiti srećnima. Bilo da vam bude uspomene, da su korisne ili da vam se prosto dopadaju, ako vas čine srećnim vrijede prostora koji zauzimaju. Važno je samo da vaša sreća ne zavisi previše od stvari koje posjedujete.

Raščišćavanje stvari iz vašeg doma će vam pomoći da budete organizovani i uredni te da ne budete pod stresom. Međutim, sam proces raščišćavanja može biti veoma stresan. Iako je Mari Kondo vođa pokreta protiv gomilanja stvari, očekivati da vas sve što posjedujete čini srećnim je možda previše davanja na važnosti vašem omiljenom kišobranu ili plišanoj igrački iz djetinjstva. Razmišljajte objektivnije o procesu i postićete da vaš dom ne bude zakrčen, da bude organizovan pa čak i radostan.

Izvor: Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpi



Valuta