Koje greške naročito treba da izbjegnete pri renoviranju kuhinje?

Mnoge aktivnosti koje obavljamo uopšte u domu – kuhanje, čišćenje, jedenje, pijenje, druženje – se zapravo odvijaju u kuhinji. Upravo zato je važno imati što ljepšu i funkcionalniju kuhinju. Bez obzira na stil uređenja za koji se opredijelite, dobra organizacija i praktičan raspored su ključne komponente za stvaranje ugodnog i funkcionalnog prostora.

Pogledajte ovih 5 grešaka koje biste trebali da izbjegnete i savjeta koje možete probati kako bi i vaša kuhinja bila praktična i elegantna.

  1. Prepreke u kuhinjskom trouglu

Profesionalni dizajneri kuhinja područje na kojem se nalaze sudoper, šporet i frižider nazivaju kuhinjskim trouglom. To je onaj dio kuhinje u kome se obavlja najviše aktivnosti, pa njegovo uređenje zahtijeva pažljivo planiranje i nesmetan pristup. Pored njih, važno je ostaviti i dovoljno prostora na radnim površinama.

Logično, sudoper se mora nalaziti u blizini vodovodnih instalacija. Ponekad je zbog rasporeda cijevi u zidu sudoper nezgodno smješten, što vam otežava aktivnosti koje svaki dan radite i po nekoliko puta. Ukoliko je to slučaj i sa vašom kuhinjom, razmislite o tome da unajmite vodoinstalatera koji će te cijevi premjestiti na mjesto koje najviše odgovara za poziciju sudopera.

Bez obzira na oblik vaše kuhinje (slovo L, U ili možda imate izolovano ostrvo sa strane ili u sredini), zbir svih strana  kuhinjskog trougla ne bi trebalo da bude manji od 3m ili veći od 7.5 m. Ako je ovaj prostor suviše malen ljudi će se sudarati, a ako je prevelik priprema hrane bi mogla biti prilično iscrpljujući zadatak.

  • Potraćeni prostor za odlaganje

Kuhinje uglavnom sadrže prilično mnogo stvari. Kao da to nije dovoljno, predmeti sakriveni iza vrata kuhinjskih ormarića mogu biti neobičnih oblika i zahtijevati dodatni prostor – pomislite samo na sve one aparate za obradu hrane i različite miksere. Pronalaženje prostora za se kuhinjske aparate koji će istovremeno omogućavati da vam budu na dohvatu ruke može biti prilično nezahvalan zadatak.
Upravo zato je jedna od ključnih grešaka koju možete napraviti pri dizajniranju kuhinje to da ne predvidite dovoljno prostora za odlaganje stvari. Ovaj prostor se može potraćiti čak i u malim kuhinjama!

Ako je vaša kuhinja mala, razmislite o tome da postavite naročito visoke viseće elemente koji će vam omogućiti da iskoristite kompletan prostor do plafona. Svjetlo podesite tako da privlači pogled na gore, a  zgodan trik je i upotreba zelenila u vodu sobnih ili začinskih biljaka. U donje kuhinjske elemente postavite police, a na vrata sa unutrašnje strane možete postaviti žice pogodne za poklopce ili daske za rezanje.

  • Nedostatak prostora na radnim površinama

Jedna od najčešćih zamjerki kuhinjama sa kojima se susreću profesionalni dizajneri jeste nedostatak prostora na radnim površinama. S obzirom na sve aktivnosti koje zahtijevaju ovakav prostor, kao i uređaje koji su tu trajno smješteni, željećete da vaša kuhinja ima što je moguće više otvorenog horizontalnog prostora. Jednostavan način na koji to možete postići jeste da dodate ostrvo ili šank u kuhinju koja je u obliku slova L.

  • Loše osvjetljenje

Kuhinja je jedina prostorija u kojoj vam treba što bolje osvjetljenje. Ne radi se tu samo o dobrom uređenju i ugodnoj atmosferi, već i o funkcionalnosti i bezbjednosti. Svi oštri noževi i drugi alati zahtijevaju da možete dobro da vidite. Plus, što vam je bolje osvjetljenje to se više vide elementi uređenja na koje ste toliko obratili pažnju.

Prostorijama su generalno potrebne tri vrste rasvjete:

  • Generalna za opšte osvjetljenje
  • Rasvjeta za konkretne zadatke i aktivnosti
  • Rasvjeta za naglašavanje

Procijenite gdje ćete obavljati najviše aktivnosti u svojoj kuhinji i svakom dijelu obezbijedite adekvatno osvjetljenje. Razmislite i o tome da svjetlo postavite direktno iznad glavnih područja, počevši od tzv. kuhinjskog trougla. Viseća svjetla izgledaju naročito lijepo iznad sudopera, a serija manjih visećih lampi je divna za područje iznad šanka, ostrva ili trpezarijskog stola koji se možda nalazi u sklopu vaše kuhinje. Postavite svjetla ispod gornjih elemenata ili na zid iznad radnih površina kako sami sebi ne biste pravili sjenku dok radite.

  • Loša ventilacija

Čak i najljepše uređenje kuhinje brzo izblijedi u prisustvu neugodnih mirisa kuhanja. Ako ste ikada ušli u nečiji životni prostor i namirisali jučerašnju ribu, razumjećete značaj dobre ventilacije. Kada uređujete ili renovirate kuhinju te planirate budžet i prostor često se zanemari napa, što je loše jer vam vremenom uštedi mnogo i vremena i truda. Sjetite se sve one pare, vode i masnoća koji su neizostavan dio kuhinje i odmah ćete razumjeti zašto je napa pametan a jednostavan način da održavate ne samo čistoću svoje kuhinje već i ugodnost u čitavom domu. Za dodatnu zaštitu oko šporeta i na područje iznad radnih površina postavite materijal koji je relativno lako održavati, kao što su pločice, metal ili plastika.

Ovo su samo neke od stvari o kojima valja voditi računa kada je uređenje kuhinje u pitanju.

Izvor: Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta