5 jednostavnih ideja za uređenje kuhinje

Da li i vi uživate u listanju najnovijih časopisa za uređenje doma, ali nemate vremena za neko veće preuređenje? Imamo brze i jednostavne savjete za uređenje poslije kojih će vaša kuhinja izgledati kao one iz kataloga. Najbolje je što se ove ideje mogu i kombinovati pa možete odabrati samo jednu ili upotrijebiti više njih zajedno.

jedna od najprimjetnijih promjena koju možete napraviti je na zidovima. Iako se većina savjeta i napora za preuređenje fokusira na uređaje i kuhinjske površine, zidovi su ono što može napraviti najveću razliku. Jednostavni, a odvažni izbori dizajna će u potpunosti transformisati vaše iskustvo kako u pripremi obroka tako i kasnijem uživanju u jelu.

Trobojna paleta

Boja je jedan od najjednostavnijih načina na koji možete osvježiti izgled prostorije. Ali sjajne boje kuhinjskih zidova se ne događaju slučajno:

Boja 1: Postojeća boja kuhinje koja se ne može promijeniti – radne površine ili vrata ormarića

Boja 2: Neutralna boja po vašem izboru. Neka to bude nova boja vaših zidova koja dodatno naglašava boju 1. To će biti pozadina vaše dekoracije.

Boja 3: Boja koja će vašu kuhinju učiniti jedinstvenom. To je često neka odvažna i neočekivana boja koja se ipak dobro slaže sa ostalim. Boju 3 unesite detaljima poput šank stolica ili jastučića, kuhinjskih krpa i peškirića, vaza ili zdjela, sprava za kuhanje, nekog vidljivog posuđa…

Osmislite fokalnu tačku

Pokušajte da stanje svoje trenutne kuhinje onako kako bi ga vidio posjetilac koji dolazi prvi put. Šta biste prvo primjetili? To mjesto i najbliži zid učinite fokalnom tačkom. Taj dio će privlačiti poglede, pa treba biti odvažan i jedinstven. Isprobajte neku od sljedećih tehnika:

– ofarbajte taj zid nekom jarkom nijansom (vodeći se trobojnom paletom)

– okačite veliko umjetničko djelo: fotografiju, sliku, tapiseriju…

– upotrijebite tapetu sa teksturom, uzorkom ili energičnom bojom

Budite neustrašivi – ipak je to samo jedan zid.

Otvorene police – najnoviji trendovi u ukrašavanju kuhinjskih zidova

Sada je vrijeme za dodavanje slojeva! Zatvorene ormariće zamijenite otvorenim policama i sopstveno posuđe istovremeno upotrijebite za dekoraciju. To vizuelno stvara prostor u kuhinji, ali će zahtijevati da sve neuparene čaše, šolje i činijice sakrijete u donje elemente, kako kuhinja ne bi izgledala neuredno.

Umjesto da vadite već postojeće viseće ormariće, otvorene police dodajte na slobodni zid. Dolaze u različitim oblicima i bojama i prilično ih je lako postaviti.

Za veće promjene uklonite vrata sa jednog ili dva postojeća ormarića te zadnju stranu ofarbajte ili nalijepite tapetu. Takođe ispod ormarića ili polica možete postaviti LED svjetlo kako biste dodatno naglasili te elemente.

Pažljivo osmišljen dizajn zida

Učinite svoju kuhinju jedinstvenom tako što ćete joj dodati dašak svoje ličnosti. Galerijske kolekcije su prilično popularne jer su jedinstvene a dosadan zid čine zanimljivim. To mogu biti:

– uokvireni muzički albumi

– korpe i košarice

– uokvireni komadi tapete ili tkanine

– staro suđe

– prazni starinski okviri različitih veličina i oblika

– različita ogledala

Ne postoje apsolutna pravila u dizajniranju ovakvih galerija. Simetrično, sa nekim uzorkom ili slobodno postavljeno – na vama je.

Personalizujte kuhinju bojom za krede

Odličan način za naglašavanje nekog zida u kuhinji je i taj da ga prefarbate bojom koja omogućava pisanje kredom. Ako nemate slobodnu površinu zida, možete to napraviti i na površini kuhinjskog ormarića. Crna je odvažna boja koja lako zapada za oko i savršeno se uklapa u gotovo sve stilove kuhinje i okolnih dekoracija, ali dostupna je i u mnoštvu drugih boja.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta