Da li ste pripremili svoj dom za zimu?

Kako nam vrijeme postaje sve hladnije i polako ali sigurno zaranjamo u zimu, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste bili sigurni da ćete vi i vaša porodica biti na toplom i bezbjednom. Kroz ovih sedam koraka ćete se pobrinuti da je vaš dom spreman za sve što hladnoća može donijeti.

Da li ste zaštitili svoje cijevi?

Opšte je poznato da se voda zamrzavanjem širi. Ako se zaledi voda u cijevima to širenje će izazvati pucanje. Do pucanja može doći i kada se pritisak nagomila iza komada leda, zbog čega je tokom veoma hladnog vremena dobro ostaviti česme da pomalo cure. Evo kako možete izbjeći katastrofalne štete:

 • Ispustite vodu iz svih vanjskih slavina da se ne zalede.
 • Odvrnite i spremite vanjsko crijevo, a slavine prekrijte pjenastom izolacijom.
 • Cijevi koje se nalaze u prostoru doma koji ne grijete (podrum, tavan, garaža…) zaštitite izolacijom

Kao dodatna mjera predostrožnosti pronađite gdje vam se nalazi ventil za vodu da ga u slučaju nužde možete zatvoriti.

Da li ste provjerili grijanje?

Ukoliko možete, grijanje treba da provjerite prije nego što vani postane prehladno kako biste na vrijeme mogli otkloniti sve eventualne kvarove.

Promijenite filtere na početku svake sezone, a potom svaka dva do četiri mjeseca. Filteri se prljaju naročito brzo ako vam je dom prašnjav ili ukoliko imate kućne ljubimce. Prljavi filteri znače i slabije grijanje.

Razmislite da ugradite i termostat koji se može programirati. Snižavanje temperatura noću ili kada niste u kući će vam značajno uštediti novac, a možete ga programirati da dodatno zagrije kada vam je to potrebno.

Da li ste spriječili nakupljanje leda na krovu?

Ledene brane nastaju kada toplota koja izlazi preko plafona otopi snijeg na krovu. Ta voda od snijega onda oteče do rubova krova i oluka i tu se ponovo zaledi, čime onemogućava da nova voda kasnije prolazi kroz oluk. S obzirom na to da voda koja napada ili nastane otapanjem snijega i leda mora otići negdje, nerijetko pronađe pukotine u krovu i zidovima i načini štetu unutar vašeg doma.

Na svu sreću, ovo možete spriječiti tako što ćete uraditi sljedećih nekoliko stvari prije nego što temperature padnu:

 • Očistite oluke
 • Začepite mjesta kuda bi mogao prolaziti topao vazduh – oko cijevi i ispusnih ventila, dimnjaka, stolarije na tavanu, rasvjete…

Da li ste očistili i spremili opremu za održavanje vrta?

Nakon ljetnjih radova, možda uređaje poput kosilica, trimera, orača ili cirkulara nije loše odvesti na servis prije nego što ih pošaljete u zimski san. Neka osnovna lista koraka je dobar početak ispravnog održavanja uređaja, ali u svakom slučaju pogledajte i njihova pojedinačna uputstva za upotrebu.

 • Ispraznite gorivo na bezbjedan i ekološki prihvatljiv način.
 • Očistite ulje i eventualne ostatke otpada iz uređaja te ih naoštrite
 • Spremite uređaje preko zime i dobro ih pokrijte da ih zaštitite od štetnih uticaja vremena

Da li ste provjerili kamin i dimnjak?

Nema ničeg ljepšeg od sjaja vatre u hladno zimsko veče. Međutim, prije nego što počnete ložiti vatru provjerite da li su dimnjak i peć ili kamin čisti. U pomoć možete pozvati i dimnjačara koji će ukloniti svu čađ i pepeo. Kada ne ložite, dimnjak držite zatvorenim kako vam ne bi ulazio hladan vazduh kroz otvor  i time vas bacao u dodatni trošak.

Da li ste zaptili vrata i prozore?

Prostor između vrata ili prozora i zida može dodatno otežati grijanje prostorije. Pogledajte da li su svi otvori dobro zatvoreni i zaptijte eventualne otvore. Za to vam odlično može poslužiti i obična pur pjena. Ukoliko vaši prozori i balkonska vrata nemaju duplo staklo razmislite o zamjeni kako biste povećali energetsku učinkovitost svog doma.

Da li ste napravili zalihe potrepština?

Zimske oluje i mećave nerijetko prekidaju dovod struje, pa nije loše pripremiti zalihe potrepština za svaki slučaj, naročito ako živite u izolovanijem području sklonijem ovakvim pojavama. Samo neke od stvari koje vam mogu trebati su:

 • Ispravan protivpožarni aparat
 • Alternativni način grijanja, recimo generator, peć na drva ili kamin
 • Pijesak, sredstvo za topljenje leda i lopata

Takođe biste trebali imati i plan komunikacije i nalaženja sa ostatkom porodice za slučaj da niste svi zajedno u trenutku kada oluja krene. Nestanak struje, naročito kada je veoma hladno i kada vas zaveje snijeg, može biti veoma opasan.

Zima je predivno godišnje doba puno mnogobrojnih užitka, ali takođe nosi i specifične opasnosti pa valja uvijek biti spreman na sve opcije. Ovih nekoliko koraka vas mogu poštediti mnogo glavobolje i nepotrebnih troškova.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta