Mirjana Mikulec: Želim biti primjer svojim ćerkama!

Dovoljno je izgovoriti njeno ime i prezime pa da svi u regiji znaju o kome tačno pričamo. Uvijek nasmijana, energična Zagrepčanka plijeni svojim talentom za uređenje prostora, svojom pozitivnom energijom i idejama koje su osvojile cijeli region.

Lole su imale priliku da je upoznaju na sajmu koji organizuje, na InDizajn – festivalu modernog doma i intervju je došao kao posljedica oduševljenja svime što smo tamo vidjeli i energijom koja Mirjanu nije ni na sekundu napuštala.

Žena, majka, poduzetnica – sve je to Mirjana. I još mnogo više

Vi ste jedna od onih žena koje su i uzor i inspiracija ženama, djevojkama, djevojčicama širom regiona. Kako je sve počelo? Kako je Mirjana postala žena institucija?

Jao, teško mi je sebe percipirati kao instituciju, ja sam sebi i dalje ona Mirjana koja bi sve htjela isprobati, napraviti… i ima energije i pozitive za desetero! Sve je počelo sasvim spontano. Oduvijek sam se nekako željela baviti interijerima, voljela sam lijepe stvari, lijepe prostore, modu… moja obitelj oduvijek me poticala da se okušam u onome što stvarno volim, a svi su projekti zapravo proizašli iz osobne želje za razvitkom i svojevrsnim doprinosom društvu.

Primjerice, bilo mi je žao što nije bilo nijedne knjige domaćeg autora na našem tržištu o interijerima pa sam je sama odlučila napisati. Isto je bilo i s emisijom, a onda su stigli i svi drugi projekti.

Kako ste se odlučili na građenje ličnog brenda i zašto?

Kada tek krenete u poslovni svijet, želite se nekako razlikovati od drugih. Htjela sam da studio nudi kompletnu uslugu u savjetovanju uređenja interijera. Tada je krenula i priča s TV emisijom InDizajn i ljudi su me ubrzo počeli prepoznavati, zato sam i krenula u tom smjeru. Neki kažu da sam imala sreće, no puno je to godina truda, kombiniranja, snalaženja… iako, moram reći, bez svojeg dugogodišnjeg tima ništa od toga ne bi bilo moguće!

Osim malo sreće, uvijek je važno prepoznati i pravi trenutak – kako u poslovnom tako i u privatnom životu! Odvažite se i probajte, jer ako ne probate nikada neće znati za što ste sve sposobni.

Koji dio vašeg razvojnog puta vam je bio najteži, a koji najljepši?

Najteže mi je bilo kada su mi kćeri bile male… bilo je tu jako puno odricanja, usklađivanja obveza. Sve mame sigurno će me razumjeti jer nije lako kada imate bebu kod kuće, a ujedno ste i vlasnica firme čiji posao ne može čekati. Tako sam se vrlo brzo vratila u radnu rutinu… iako mi je i danas malo žao zbog toga, nisam imala previše izbora. Danas su moje kćeri već velike i shvaćaju koliko mi je posao bitan. Osim toga, želim i njima biti primjer da sve što zamisle – mogu i ostvariti!

Što se tiče najljepšeg razdoblja, moram priznati da sam trenutno u jako lijepom periodu života. Većinu projekata koje sam željela ostvariti, u tome sam i uspjela. Tako smo pokrenuli sajam interijera koji je u zadnje četiri godine postao itekako prepoznatljiv u Hrvatskoj i šire, otvorili smo školu za dizajn interijera u Zagrebu i već je krenula prva generacija polaznika, ponosna sam na niz projekta koje smo osmislili u suradnji s arhitektima i klijentima… Zahvalna sam na svemu i uvijek sam spremna na nove izazove, naravno – uz podršku svoje obitelji i prijatelja.

Da li vam je to što ste žena u poslu koji se bavite bilo teret ili blagoslov? I koliko je vaš partner zaslužan za sve što danas postižete?

Kada ste žena u poslovnom svijetu, uvijek će biti predrasuda. U početku je bilo situacija u kojima sam osjetila da me druga strana ne doživljava pretjerano ozbiljno zato jer sam žena plave kose koja uz sve to – brine o svojem izgledu. Danas mi je to smiješno! Nikada nisam bila tipična poslovna žena kada pričamo o izgledu, ali kada je posao u pitanju – oni koji ne misle ozbiljno ubrzo shvate s  kim imaju posla.

Svjesna sam svojih kvalieteta, svojih mana i čvrsto stojim iza svojih odluka i uvjerenja. Moj suprug je također poduzetnik pa smo nekako od početka dobro usklađeni i imamo uzajamno povjerenje i razumijevanje prema poslovima koje obavljamo. Mislim da je razumijevanje i uzajamno podržavanje najvažnije, barem je kod nas to prioritet.

Majka ste dvije ćerke i u intervjuima uvijek ističete da su upravo one vaš najveći uspjeh. Je li moguće biti i uspješna majka i uspješna poslovna žena, pa i supruga? Imate li vrijeme za sebe?

Naravno da nije bilo lako kad su Matea i Mia bile male, no sada je znatno lakše. Nekako smo oduvijek kao obitelj vrlo fleksibilni i puni razumijevanja jedni prema drugima. Cure znaju da Krešo i ja imamo takve poslove da najčešće nismo doma do 17 sati, ali isto tako oduvijek smo nadoknađivali ono propušteno. Najvažnije nam je da kvalitetno provedemo zajedničko vrijeme. Primjerice, ako se ne vidimo puno preko tjedna zbog škole i posla, sve nadoknadimo vikendom koji su obično samo za nas pa najčešće  odemo negdje zajedno. Ono što najviše volimo su – obiteljska putovanja!

Balans i dobro planiranje je zapravo ključ svega – kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Vi imate i svoju vezu sa Banjalukom, a to je Design house by Loft. Pratite li scenu dizajna enterijera u BiH i kako vam se čini?

Naš studio često surađuje s kreativcima, a s Banjalukom imamo lijepu suradnju. Tapete iz Design house by Loft imaju odličan izbor, a osim toga su dobar omjer cijene i kvalitete.

Naravno, pratimo i što se događa u regiji kada su interijeri u pitanju, te sam uvijek otvorena za neke nove ideje i suradnje.

Na čemu radite trenutno i čemu se novom možemo nadati od svima drage Mirjane?

Ove smo godine puno energije uložili u otvaranje škole za dizajn interijera koju smo otvorili u Zagrebu. Ponosna sam i sretna što napokon imamo mjesto gdje možemo inspirirati druge i gdje učimo o lijepim interijerima, a polaznici dobivaju teorijsko ali i praktično znanje.

Osobno, kada sam započinjala karijeru, najveći mi je problem bio manjak praktičnog znanja. Imala sam puno ideja, prštila sam kreativnošću, ali ako nemate iza sebe nekoliko ozbiljnijih projekata, teško ćete doći do klijenta i probiti se na tržištu. Upravo bih toga htjela poštedjeti polaznike i omogućiti im ono što moja generacija i ja nismo imali, a to je ustanova koja se sustavno bavi obrazovanjem mladih stilista i dizajnera interijera koji nakon završene škole imaju dovoljno znanja i pravi temelj za započinjanje ili daljnji razvoj svoje karijere. Ponosna sam što je prva generacija polaznika upisana, nastava je naveliko krenula, a imamo i nekoliko polaznika koji dolaze svakog vikenda na nastavu iz Sarajeva i iz Tuzle!

Iako ne volim unaprijed puno toga otkrivati, ali možete očekivati još puno toga. Nikad nemam mira i stalno želim isprobavati nešto novo, pa sumnjam da će se nešto u tom smislu brzo promijeniti.

Volim svoj posao, volim nove projekte i volim nove izazove!

Kada vas možemo očekivati u Banjaluci?

Nisam već dugo bila i definitivno to moram uskoro ispraviti! Stižem prvom prilikom, čim mi obveze dopuste 🙂

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta