5 savjeta za raščišćavanje doma

Raščišćavanje životnog prostora može biti dobro iz nekoliko razloga, kao što je doniranje, smanjenje rizika od rušenja i padanja te poboljšavanje sanitarnih uslova. Možda se pripremate za selidbu ili samo želite urediti svoj prostor. Kako biste se riješili neželjenog haosa, pratite sljedećih pet koraka.

  • Liste

Ponekad najbolji način za početi nešto jeste taj da napravite listu svih stvari koje vam više nisu potrebne ili koje ne koristite. Možda ste nedavno zamijenili nešto u svom domu, a još uvijek se niste riješili starih stvari. Ako se spremate za selidbu saznajte koji uređaji i komadi namještaja vas čekaju u novom domu, te se riješite duplikata. Listu podijelite na stvari koje možete dati nekome ili donirati i one koje će ipak morati ići u smeće.

  • Razmislite o uređenju

Da li nered i zakrčenost utiču na izgled i privlačnost vašeg doma? Raskrčivanje nepotrebnih stvari čini da prostorije ne samo vizuelno već i funkcionalno budu veće te im daje osjećaj novine i svježine. Imajući to na umu, pokušajte si predstaviti kako želite da vaš prostor izgleda, pa uklonite sve što vam kvari tu viziju. Kako biste si olakšali organizaciju i pospremanje, možete dodati i police ili ormare za sve ono što apsolutno želite zadržati. Ako postoji još nešto što želite zadržati ali nemate mjesta za to, razmislite kako bolje možete iskoristiti prostor za odlaganje i skladištenje.

  • Metoda četiri kutije

Ako ipak niste tip za pravljenje ista, isprobajte ovaj praktičniji fizički pristup: nađite tri kutije i kantu za smeće. Stvari tako razvrstajte na ono što definitivno bacate, ono što želite zadržati, ono što ćete prodati ili donirati i ono što ćete spremiti negdje. Poenta ovog pristupa je da vas navede da ne razmišljate predugo već donesete konkretne odluke.

  • Naopaki ofingeri

Imate li neku odjeću koja već duže vrijeme nije u modi? Ovaj savjet će vam olakšati snalaženje u ormaru i razlikovanje odjeće koju ste zadržali iz sentimentalnih, a ne praktičnih razloga. Takođe ćete lako ustanoviti koju odjeću nosite, a koju ne. Trik je prilično jednostavan: ofingere okačite naopako. Kada budete nešto nosili okrenite ofinger na ispravnu stranu. Poslije šest mjeseci ili godinu dana pogledajte koji vam ofingeri kako stoje, te razmislite o tome da se riješite one odjeće koju u međuvremenu niste obukli.

  • KonMari metoda

Relativno nedavno ova japanska metoda raščišćavanja nereda je postala pravi svjetski hit. Kako je izvesti? Svaki predmet iz svog ormara uzmete u ruke i dobro pogledate. Ako ste srećni i zadovoljni dok ga držite, ostavite ga u ormaru. Ako niste, izbacite ga. Možda se ova metoda čini malo neobična, ali može biti prilično efektna kada ste neodlučni.

Izvor: Tim Watt / Sunrise Senior Livign

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpi



Valuta