Od bebe do tinejdžera: 5 ideja za uređenje dječijih soba

Uređenje sobe djeteta može biti daleko najizazovniji dio uređenja doma. S jedne strane, želite da to bude prostor koji će vaš mališan voljeti i u kome će željeti boraviti što više. S druge strane, želite da to bude veoma funkcionalan i praktičan prostor koji može podnijeti beskrajne sate igre i prilagođavati se vašem djetetu i njegovom odrastanju. Ali mi smo pronašli rješenje: uložite u nekoliko ključnih detalja, a potom suptilno mijenjajte atmosferu zabavnim tkaninama, bojom i detaljima za naglašavanje. U nastavku otkrijte kako tačno da to uradite.

Počnite od dobre osnove

Velike stvari, poput namještaja ili tepiha, mogu biti izdašna investicija, zbog čega preporučujemo da počnete sa postojanim stilom koji će biti vjeran saputnik i pratiti odrastanje vašeg mališana.

Krevet. Kada vaša beba preraste krevetac i dođe vrijeme da se preseli u sopstveni „krevet za velike“, odaberite visokokvalitetan komad kojim ćete biti zadovoljni godinama, bilo da je riječ o duplom krevetu za sobu koja je dom više djece (ili drugare i rođake koji će povremeno prespavati) ili samcu u čijoj privatnosti se vaš mališan može razbaškariti i uživati.

Odlaganje. Bilo da se radi o konzoli ili ladičaru, veliki prostor za odlaganje stvari je ključni faktor svake spavaće sobe. Zbog toga je mudro uložiti u kvalitetan komad namještaja od samog početka. Bez obzira na njihov uzrast, djeca će ipak uvijek imati stvari koje treba negdje i spremiti.

Tepih. Kroz ovu prostoriju će bezbroj puta protrčati male noge, pa je važno postaviti dobru osnovu od samog početka. Pored toga što su tepisi od prirodnih vlakana među najistrajnijim opcijama, takođe su prilično jednostavni za održavanje, pa predstavljaju savršenu osnovu za slojevitost, toplotu i boju prostorije za vaše dijete.

Zavrtite kolo boja

Donošenje odluke o tome u koju paletu boja umotati sobu vašeg mališana može biti prilično zastrašujući zadatak – ipak je to najpresudniji element cjelokupnog izgleda neke prostorije. Iako će pastelne i primarne boje uvijek biti klasika, nemojte odmah odbaciti ni nekonvencionalne palete koje daju osjećaj odraslosti i ozbiljnosti, naročito ako se planirate držati istih boja što duže.

Prigrlite jednostavne promjene

Jednom kada postavite jaku osnovu, vrijeme je da dodate sve ono zabavno. Iako to možda neće biti vaše omiljene stvari, upečatljivi detalji su vjerovatno dio koji će se vašem djetetu najviše svidjeti. Ključ je u tome da odaberete detalje koje jednostavno možete postaviti i kasnije ukloniti – privremene tapete, zidne ukrase, igračke – pa kada vaše dijete preraste određen izgled ne morate radikalno mijenjati čitav prostor iz korijena. Takođe, to vam olakšava uključivanje mališana u proces uređenja, zbog čega će više uživati u tom prostoru i pružiti vam vrijeme za zbližavanje i zajednički projekat.

Unesite umjetnost

Kada je riječ o umjetnosti, ključ je u stvaranju funkcionalnog miksa – nešto što se uklapa i sa dječijim dezenima i radovima sa časova likovnog ali i profinjenijim djelima (recimo šarena apstrakcija i neobični dizajni). Kako se ukus vašeg djeteta bude mijenjao i sazrijevao veoma jednostavno možete zamijeniti te detalje nekim drugim koji će bolje odgovarati uzrastu i ukusu vašeg djeteta.

Igrajte se dezenima i šarama

Zabavni, energični dezeni urađeni na kvalitetnim krojevima će izvući najbolje iz kvalitetnog kroja i učiniti da to traje – elegantni paravani i zavjese, jastuci sa porubom u nekoj kontrastnoj boji u odnosu na ostatak prostorije, posteljina… Kada vaše dijete odluči da želi malo ozbiljniji izgled osnova će već biti postavljena, a nekoliko brzih promjena će u potpunosti transformisati sobu vašeg mališana.

Izvor: ElizabethWieck / One Kings Lane

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta