Kako urediti dnevni boravak u skandinavskom stilu?

Skandinavska estetika je prilično specifična. Njihova ljubav prema jednostavnosti, prirodnim elementima i funkcionalnosti može se primijeniti na mnogo različitih mjesta prilikom uređenja životnog prostora, a posebno je idealna za dnevni boravak.

Nudimo vam nekoliko ideja i detalja koje će vaš dnevni boravak u većoj ili manjoj mjeri prividno preseliti u te hladnije krajeve. Najbolje je što ne morate imati tonu prostora na raspolaganju za provođenje ovih ideja, a istovremeno vaš veliki prostor se neće činiti praznim.

Kao i u drugim stilovima uređenja, i skandinavski voli što više prirodnog svjetla. Veliki prozori su izrazito popularni, a veoma je česta pojava i krovnih prozora. Masivni prozori ne nude obilje privatnosti, ali adekvatne zavjese i paravani kao i sama lokacija prozora vam tu mogu itekako pomoći. Dok sunčeva svjetlost struji odozgo kroz krovne prozore, ona osvjetljava čiste linije i pažljivo odabran namještaj u vašem lijepom, vrhunskom domu.

Skandinavski stil djeluje posebno dobro s prekrasnim drvenim podovima, bilo novim ili starinskim, a zanimljiv uzorak poda jedan je od načina za unošenje kreativnosti. Prirodno drvo nasuprot betona izgleda toplo industrijski i minimalistički. Ako nemate raskošne drvene podove, obojite ih u bijelo za umjetnički efekat. Svjetlo drvo istovremeno pomaže otvoriti prostor poda, kao i namještaj poput stolica i stolića. S druge strane, tamne boje poput kestena i mahovine još uvijek mogu biti neutralne, kada ih ispravno primijenite u kombinaciji sa svjetlijim namještajem i jarkim detaljima.

Neslaganje uzoraka nije baš znak skandinavskog dizajna, ali suptilne boje mogu sasvim lijepo da rade zajedno. Nemojte misliti da ne možete eksperimentirati s kombinacijama boja. Tako, na primjer, crno-bijele pruge doista nikad ne izlaze iz mode. Ne morate ići na veliko ukoliko ne želite, ali poneki jastuk ili deka mogu biti dobar izbor.

Takođe, prostor će izgledati živo, ali ne i suviše raznobojno ako ne pretjerujete sa brojem različitih elemenata koje unosite. Recimo, žuti detalji su vrlo popularan način „razbijanja“ crno-bijele kombinacije. Naglasak stolica u istoj sunčano žutoj – ili bilo kojoj drugoj svijetloj boji – može poslužiti za dodavanje interesa u inače neutralnom prostoru.  Crna, bijela, žuta i svijetlo plava su čudna kombinacija, ali one se zapravo odlično slažu. Ako je svijetla sunčana žuta malo previše za vas, snizite malo ton. Pastelne uskršnje boje daju prostoru delikatan, ženski, duhovit stil.

Razmislite o sitnijim detaljima u boji koji će pružati kontrast i dubinu prostoru. Jedan detalj roze (ili koja je god vaša omiljena boja) može promijeniti cijeli ugođaj sobe. Isto tako, lijepa ljubičasta deka će donijeti boju i teksturu bijelom ili svijetlo sivom dnevnom boravku.

Istovremeno, možete se poigrati sa različitim materijalima. Čupavi kauč s glatkom presvlakom će okrenuti tradicionalni stil na glavu. Drvo i opeka su prilično uobičajeni, ali koža je još jedna ideja upotrebe prirodnih materijala i zanimljivih tekstura.

Dalje, sijalice u visećim kavezima su kreativna alternativa lusteru ili tipičnoj rasvjeti. Sobne biljke su odlične za unošenje prirodnog, toplog ugođaja. Galerija slika na zidu je sjajan način da dodate osobnost inače minimalističkom dizajnu. Za dodatnu razigranost, uzmite inspiraciju iz različitih vremenskih perioda, kao što je, recimo, spoj stilova modernog i stila iz ’50-tih godina, koji se savršeno uklapaju u savremenom prostoru uređenom u skandinavskom stilu.

S minimalizmom se ne mora pretjerivati kako biste ostali dosljedni stilu. Klasični elementi, poput lučnih prozora i gipsani oblici, mogu pružiti svjež kontrast minimalističkom namještaju i drugim jednostavnim elementima dizajna skandinavskog enterijera. Recimo, cvjetni uzorak sjedeće garniture može biti jednostavan i naizgled odudarati od cijelog koncepta, ali klasični elementi poput starinskog stolića za kafu i svijetlih drvenih podova definitivno nadopunjuju ugođaj i čine da prostor ipak bude uređen u skandinavskom stilu.

Prostor za spremanje stvari je uvijek problem kad je u pitanju minimalistički stil. Duga niska polica posebno je popularna, a prisiljava oko da se kreće vodoravno. No, i visoke police koje prikazuju vašu ličnosti i stil su uvijek dostupna mogućnost. Takođe možete iskoristiti i prostor klub stolića ili dodatnog kredenca.

Ukoliko nemate obilje prostora, iskoristite kauč kao sobnu pregradu u manjem, otvorenom prostoru i napravite funkcionalne cjeline. Kauč zaobljenih uglova će naglasiti prostor dnevnog boravka te ga vizuelno povećati. Takođe, ako biste maksimalno uštedili na prostoru pronađite multifunkcionalni namještaj – povišeni krevet u maloj prostoriji je posljednji hit jednostavnosti, s krevetom, ormarom, zabavnim centrom i ormarom, sve u jednom.

Mnogo je načina na koje svoj dnevni boravak možete učiniti više skandinavskim, od onih sitnijih do zaista temeljnih transformacija.

Izvor: Uređenje doma

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta