Važna uloga rasvete u dizajnu enterijera

Pravilno postavljena rasveta je izuzetno bitan element enterijera i to je činilac koji krasi životni prostor. Zbog toga je važno da uvijek sa posebnom pažnjom birate poziciju lustera, sijalice, lampe, rozetne ili nekog drugog rasvetnog tijela, jer se vrlo često dešava da uđete u prostor koji je toliko jako osvjetljen, da vam to smeta ili pak da ne postoji dovoljno rasvete i gdje nije moguće čitati.

Dobro ili loše postavljena rasveta u bilo kom enterijeru može itekako uticati na raspoloženje svih onih koji u tom prostoru i borave. Previše mračni prostori, ili čak, previše osvjetljeni mogu prouzrokovati glavobolju, bol u očima i osjećaj umora. Zato je bitno da se to preduprijedi i da se pažljivo promislu pri osvjetljenju svakog objekta.

U nastavku vam predstavljamo sve informacije o tome kako bi trebalo da bude organizovana rasveta kako bi se na najbolji način uklopila u dizajn samog enterijera.

Kako organizovati osvetljenje na najbolji način?

Prije svega, za pravilno postavljanje rasvetnog sistema najbitnija je pozicija struje i utičnica. Osvjetljenje je najbolje planirati kada se radi renoviranje prostora ili u toku samog razvoja određenog objekta, jer je tada moguće odrediti tačnu potrebnu količinu svjetlosti za svaki dio prostora.

Problem se javlja kada ulazite u gotov stan, kuću ili radni prostor, gdje nema dovoljno utičnica, kao ni pravilno rasporijeđenih. Bilo koji da je slučaj u pitanju, činjenica je da arhitektonska rasveta daje notu enterijerima, stoga je veoma važno da se ovom temom ozbiljno pozabavite prilikom svakog uređenja prostora u kojem planirate da provedete određeno vrijeme.

Uticaj prirodnog svjetla ima veliki značaj na postavljanje rasvete

Potrebno je dobro osmotriti prostor i odrediti u kojim dijelovima pristupa prirodno svjetlo, a koje zone su mračnije. U dnevnim zonama, tj. dnevnoj sobi, kuhinji, trpezariji i radnoj sobi je potrebno malo jače svjetlo, koje omogućava nesmetano obavljanje aktivnosti koje su inače vezane za napomenute prostorije.

Međutim, ujedno su potrebna i prigušena svjetla u momentima opuštanja u dnevnoj sobi ili recimo, tokom večere u trpezariji. Iz tog razloga je dobro planirati prekidače za različite tipove svjetiljki, koje mogu biti vidljive u vidu lustera, visećih svjetiljki zanimljivih formi ili skrivenih, ugradnih lampi.

rasveta
Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, noćne zone zahtevaju prigušena, mekana svjetla, gdje je možda najbolje rješenje postaviti dimer prekidač, sa gradacijama od najjačeg do najslabijeg svjetla. Uglavnom se u ovakvim zonama koriste plafonske viseće lampe, recimo u vidu abažura ili ugradne svetiljke u spuštenim plafonima.

Hajde da saznamo kako je najbolje postaviti rasvetu u zavisnosti od prostorije do prostorije.

Postavljanje adekvatne rasvete u kupatilima

U kupatilima je poželjno da se postavi direktna rasveta jačeg intenziteta, koja je savršeno pogodna za sve one radnje koje se obavljaju u ovoj prostoriji kao što su šminkanje, brijanje i slično. Naravno, i u ovom prostoru je preporučljivo kombinovati osvjetljenje, pa se za prostore kod tuša ili sanitarija, uglavnom koristi rasveta nešto manjeg intenziteta. Radi zaštite od vode, u kupatilima bi trebalo birati rasvetu sa IP oznakom i to najčešće LED svjetiljke.

Rasveta u hodnicima u privatnim domovima

Što se tiče hodnika, ne bi trebalo koristiti rasvetu jake voltaže. Ako u kući žive djeca ili starije osobe, u ovakvim prostorima bi čak bilo poželjno koristiti slabija ugradna svjetla u donjim dijelovima zida ili lampice koje se mogu uključiti u utičnicama, jer im je tako lakše da stignu do kupatila ili kuhinje u sred noći.

Pravilno osvjetljenje u radnim prostorima

U radnim zonama je potrebno koristiti rasvetu jačeg intenziteta, koja ujedno ne zamara vid prilikom čitanja ili pisanja, ali je poželjno ubaciti i alternativno, prigušenije svjetlo u momentima rada za kompjuterom ili jednostavno, odmora.

U industrijskim postrojenjima i kancelarijama preporuka je da se koristi rasveta koja emituje svjetlost više u plavom spektru, odnosno onu svjetlost koja je približna dnevnoj svjetlosti. To se radi iz prostog razloga jer takva svjetlost održava budnost prisutnih u prostoriji, što je izuzetno važno u prostorijama gde se obavljaju određeni poslovi.

Rasveta je izuzetno važan element enterijera. Najčešće se postavlja kao poslednja u prostor, u trenutku kada su finansijska sredstva već znatno iscrpljena. Stoga se često biraju privremena, jeftinija rješenja koja na kraju ostanu i konačna.

To je potpuno pogrešan pristup. Rasveta se mora planirati od samog početka, i to kroz projekat, kao i kroz visinu finansijskih sredstava. Vodite računa o važnosti osvjetljenja u prostoru kako biste mogli maksimalno da uživate u njemu.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta