Kako urediti dugačku a usku dnevnu sobu

Uređivanje malenog prostora je nešto na šta je mnogo nas već bilo prinuđeno, ali dugačke a uske dnevne sobe? To je potpuno drugačiji problem. Kod dugačkih i/ili uskih prostorija uvijek postoji rizik od stvaranja efekta tunela, što i nije najsjajnije ukoliko želite onaj ugodni prostor koji odiše gostoljubivošću. Pa ipak, postoje određeni načini na koji i ovakve prostore možete urediti kako biste što više umanjili neželjeni efekat tunela.

Napravite prolaz

U bilo kakvoj dugačkoj, uskoj prostoriji važno je napraviti neku stazu ili put kojim se lako može prolaziti. Iako je to važno za bilo koju prostoriju, u ovakvom okruženju to može biti naročit izazov. Nikako ne želite da se ljudi sapliću o namještaj ili da idu cik-cak po prostoriji, pa je bitno da im ostavite neki prostor za nesmetano kretanje. Ako je ikako moguće, odvojite prostor na jednoj strani prostorije, a ne po sredini. To će sobu učiniti udobnijom.

Odvojite namještaj od zidova

Kada slažete namještaj, ako to ikako možete izbjeći, nemojte sve priljubiti uz zidove. Bar na jednoj strani prostorije odvojite namještaj od zida i stavite ga da pluta na sredini sobe. Uprkos uvriježenom mišljenju, to neće učiniti da prostorija izgleda nabacano već će prostor za sjedenje učiniti udobnijim (a usput vam ostaviti i prostor za kretanje koji smo maločas spomenuli). Sav namještaj naguran na zidove takođe može stvoriti efekat kuglane što nikako nije poželjan izgled.

Ubacite kružne i ovalne komade namještaja

Jedan od najboljih načina za sprječavanje tog „efekta kuglane“ je upotreba namještaja sa oblim, okruglim rubovima. Kružni klub stolić ili tabure u središtu prostora u kome se sjedi može učiniti čuda da ublaži sve ravne linije. Okrugli lusteri, lampe ili dodatni stolići su takođe veoma korisni.

KARE design

Pozicionirajte nešto okomito na dužinu sobe

Umjesto da dugački kauč naslonite na zid, razmislite o tome da dva dvosjeda postavite okomito na dužinu prostorije. Time ćete razbiti dužinu uske prostorije i definitivno izbjeći onaj efekat tunela. Ukoliko se ipak odlučite za to da dugački kauč postavite uz zid, onda stolice postavite okomito u odnosu na kauč, a ne direktno preko puta.

Podijelite prostor

Ukoliko vam je prostorija naročito dugačka, podijelite je u odvojene cjeline. Razmislite o tome da napravite dva odvojena područja za sjedenje ili možda sjedeći i radni dio u vidu kućne kancelarije. Razmislite o tome kako ćete koristiti taj prostor pa ga podijelite na osnovu toga. Osim samog namještaja, odvojiti ga možete i različitim tepisima i umjetninama (ako stvarate različite cjeline izbjegavajte da umjetnine postavljate na centar dugačkog zida).


Koristite vertikalni prostor

Prirodno privucite pažnju oka ka gore tako što ćete iskoristiti vertikalni prostor što je to više moguće. Upotrijebite visoke komade namještaja poput ukrasnih ormarića ili visokih polica za knjige; posložite slike i fotografije tako da idu skroz do plafona; okačite paravan od linije spajanja zida sa plafonom kako biste stvorili iluziju visine. Takođe, razmislite i o tome da vertikalnim prugama  na zidovima ili zavjesama privučete pogled ka gore.

Budite učinkoviti

Najveći neprijatelj uskih dnevnih soba jeste nered. Zbog tako ograničenog prostora, bilo kakvi dodatni predmeti odaju utisak nedostatka organizacije ili čak zamke za spoticanje i potencijalne nezgode. Pobrinite se da sve ima svoje mjesto i prilagodite bilo kakve dodatne komade namještaja. Čak i nešto maleno poput male stolice može napraviti haos. Kad god je to moguće upotrijebite stari koje imaju više funkcija – na primjer, tabure u kome možete i držati neke stvari.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta