Gdje postaviti ogledala u domu?

Osim primarne funkcije ogledala  – da se sami pogledate u njemu dok se spremate napolje, ogledalo ima i funkciju koja čini veliku razliku u prostoru. Male prostore čini većima, a mračnije prostore čini svjetlijima. Ipak, prije nego što učini bilo što od navedenog, ogledalo trebate pravilno postaviti na zid. Prije nego započnete imajte na umu i ove dvije stvari, a zatim pročitajte savjete dizajnera interijera za pojedine prostorije u domu.

KARE design

Nisu sva ogledala napravljena za zidove

Prvo, imajte na umu kada birate ogledalo da nisu sva ogledala napravljena zato da budu postavljena na zidove. Neka ogledala bolje izgledaju ako su naslonjena na zidove, a postavljena na policu ili na pod.

KARE design

Pripazite na nagib

Ako ogledalo odlučite postaviti na zid, pripazite na nagib. Nagib prema dole će reflektirati veću površinu prostorije te tako vaša prostorija može izgledati veća.

KARE design

Na koja mjesta u domu postaviti ogledalo?

Hodnik je prva prostorija na osnovu koje gosti stvaraju utisak o uređenju vašeg doma. Ako je ogledalo u hodniku, najčešće stoji iznad malog stolića, a pored prostora gdje ostavljate kapute. Ova pozicija je dobra jer stvara osjećaj dobrodošlice, hodnik čini većim, a praktična je i vama da se još jednom pogledate prije nego što izađete vani iz kuće.

Ako u domu imate kamin, objesite ogledalo nekih 10 centimetara iznad kamina. Osim ako ogledalo ima deblji okvir, tada ga možete objesiti i na više od 10 centimetara kako se ne bi našao odmah iza dekoracija koje ćete potencijalno držati na kaminu.

U kupatilu su najčešća ogledala bez okvira i često izgledaju prejednostavno. Kako biste dodali dašak topline i elegancije u svoju kupaonicu, dizajneri savjetuju da se ipak odlučite za ogledalo s okvirom koje ćete objesiti iznad umivaonika.

U dnevnom boravku se savjetuje postavljanje ogledala nasuprot prozoru kako biste u prostoriji dobili što više dnevne svjetlosti.

U spavaćoj sobi ogledalo vam vjerovatno služi da se pogledate u njemu dok se spremate. Zato su prilikom postavljanja prioritet vaše potrebe – tamo gdje vam je najjednostavnije doći do njega.

Blagovaonica je, osim dnevnog boravka, vjerojatno jedina prostorija u domu u kojoj ogledalo ima dekorativnu funkciju, a osim toga reflektira svjetlo pa ga možete staviti tako da se u njemu vidi viseća lampa koju imate u trpezariji kako biste imali bolje osvjetljenje.

KARE design

Dodatni savjeti

Dodatno, dizajneri enterijera savjetuju da imate na umu kako horizontalna dugačka ogledala bolje odgovaraju nižim i dužim sobama, dok vertikalna odgovaraju bolje prostorijama s visokim plafonima. Takođe, možete se umjesto s jednim ogledalom, poigrati s više njih i napraviti malu galeriju od različitih ogledala, u zavisnosti od toga kako vam se uklapa u stil.

Elledecor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta