Kako urediti maleni hodnik?

Jedna od onih prostorija na koje se veoma malo obraća pažnju a izuzetno je značajna je hodnik. Hodnik je žila kucavica koja spaja sve dijelove vašeg radnog ili životnog prostora . Bilo da je sam hodnik veći ili manji, što je češći slučaj, ovaj prostor ne treba zanemarivati ni u funkcionalnom ni u estetskom smislu.

Ne dozvolite da vam prostor ostane neiskorišten samo zato što je malen!  

Donosimo ideje kako izvući najviše iz malih hodnika.

Udubljenja u zidu su obično mjesta na koja stavljamo nezgrapni namještaj ili jednu, jedinu policu. Prava je šteta ne iskoristiti ovaj višenamjenski prostor. Postavite u ovaj dio kuće stolić na kojem ćete odlagati ključeve i druge kućanske predmete. Cipele i kišobrane možete pohraniti i u klupu sa sandukom za skladištenje. Osim toga, ona će vam postati omiljeno mjesto na kojem ćete se obuvati.

Klasični bijeli sto i starinsko ogledalo će biti pravo osvježenje, a najbolje od svega je što će to biti odlično mjesto za spremanje manjih stvari koje, inače, jedva možete naći ujutro kada se spremate za posao. Ogledalo pored ulaznih vrata će vam omogućiti da posljednji put zagladite kosu, popravite ruž i pogledate odjeću prije nego što kročite u svijet.

Ukoliko želite ispuniti prostoru ispod stepenica, odlična ideja je iskoristiti ga za  skladištenje. Cipelar ili komoda sa više ladica će biti komad namještaja koji će baš odgovarati ovom prostoru.

Istovremeno, hodnik ne mora biti dosadan i nezanimljiv – dodajte neko umjetničko djelo i moderne detalje te ćete od njega napraviti veoma interesantnu prostoriju. Visoka polica će vam pomoći da vaš hodnik izgleda uredno i pregledno, a istovremeno će ga napraviti i prostranijim. Pored toga, ona će biti i zanimljivi detalj na vašem zidu. Takođe, kukice na zidu su odlično mjesto za odložiti šalove koji istovremeno služe i kao zidnu ukrasi, a možete postaviti i umjetninu vertikalne orjentacije.

Međutim, hodnik ne mora uvijek biti mjesto u kojem ćete samo okačiti jaknu ili kaput. Ako niste blagosloveni bogatstvom prostora, zašto ga ne pretvoriti u životni prostor? Elegantni detalji će samo pojačati dramu i stil.  

Tako, na primjer, starinski namještaj, osim svoje atraktivnosti, ima i funkcionalnu ulogu – može vam služiti za skladištenje raznih stvari. Tamna boja namještaja nasuprot bijelim zidovima je veoma interesantan kontrast. Svijetli podovi će dati osjećaj prostranosti i najmanjim hodnicima. Kamene pločice na zidovima i podovima su trenutno veliki hit u svijetu, tako da ćete pored funkcionalnosti imati i trendi pod, a upečatljiva staza ili izrada poda će efikasno transformisati vaš hodnik.

Takođe, hodnik prilično jednostavno možete transformisati u mjesto za čitanje i relaksaciju. Dodajte stolicu i lampu, a eventualna skučenost prostora će činiti da se osjećate bezbjedno i ušuškano.

Izvor: minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta