Načini da kreirate mir u domu

Ma koliko ekstrovertni bili, voljeli izlaziti i družiti se sa ljudima svima nama je negdje potreban kutak gdje ćemo naći mir, a to je u većini slučajeva naš dom. Većina ljudi mjesto boravka smatra mjestom za odlaganje stvari, mjesto gdje se prespava i povremeno jede, a nisu ni svjesni koliko je važno da u svojoj kući naprave kutak koji će ih opuštati, gdje će se osjećati mirno i ugodno.

Koliko ste puta došli kući s posla umorni i iscrpljeni, a tamo vas je dočekao haos i jednostavno niste mogli da se opustite dok sve ne sklonite i pospremite? Zato je važno da usvojite neke nove navike i od vašeg doma napravite oazu mira. Da biste to postigli važno je da radite na sebi, da pažljivije razmišljate o stvarima koje koristite dok ste kući kao i vremenu koje provodite tamo.

Napravite mirnu oazu

 

Za početak ugasite tv, muziku, telefon i sve ono što proizvodi neki glasan zvuk. Sjednite i osluškujte zujanje frižidera, klima uređaja, kuckanje sata, kapanje vode… Veliki broj kućanskih aparata proizvodi zvukove koje tokom dana ne primjećujemo, a svi oni utiču na raspoloženje posebno kod ljude koji pate od anksioznosti i zato je važno da ih neutrališete.

Da biste svoj dom pretvorili u ozau mira pokušajte da isključujete sve aparate koji proizvode neki zvuk, a nije potrebno da su baš stalno uključeni. Ako imate mogućnost zamijenite stare aparate koji proizvode previše buke, nakon nekog vremena uvidjećete koliko su vam smetali, ali ste se jednostavno navikli na njih. S druge strane možete osluškivati koji dio stana je najtiši i tu napraviti mirni kutak za čitanje ili samo opuštanje.

Foto: Katy Hill/Shutterstock.com
Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta