Kako poboljšati kvalitet vazduha u životnom prostoru?

Ovih dana smo više nego ikada svjedoci da to što nešto ne možemo vidjeti ne znači da nas ne može povrijediti. Zatvorenost u prostoru može itekako uticati na naše zdravlje i disajne puteve, a naročito ako neko u porodici već pati od astme ili alergija. Prašina, dim, životinjska perut, grinje, polen i drugi alergeni mogu životni prostor učiniti prilično nezdravim mjestom.

Štetne čestice u vazduhu uključuju polen drveća, trave ili cvijeća, spore plijesni, grinje, kao i životinjsku perut. Sve su to potencijalni izazivači napada alergije ili astme. Prašina, dim i bakterije su često sitniji od 0.3 mikrona, što im omogućava da nam se zavuku duboko u pluća, jer su suviše sitni da bi ih naš nos i usta mogli isfiltrirati.

Srećom, postoje načini na koje možete poboljšati kvalitet vazduha u svom domu. Olakšajte disanje a samim tim i život sebi i svojim ukućanima, kao i svima onima koji kroče u vaš životni prostor.

Kontrolišite grinje: Koristite posteljinu koja odbija grinje, redovno usisavajte i brišite prašinu, te perite posteljinu i peškire toplom vodom barem jednom sedmično.

Izbjegavajte dim: Redovno provjetravajte prostorije, a pušače uputite na prozor ili balkon. Dim kom ste posredno izloženi gotovo je jednako opasan kao i direktno pušenje.

Uklanjajte životinjsku perut: Ne dopuštajte kućnim ljubimcima da se penju na namještaj, a njihov kutak redovno čistite. Takođe nije dobro dopuštati životinjama ulaz u spavaću sobu, a naročito krevet.

Zatvarajte vrata i prozore: To će smanjiti prodiranje alergena s vana (kao što je polen) u vaš životni prostor.

Redovno mijenjajte filtere za vazduh: Redovno čišćenje i zamjena filtera u klima uređajima i ventilaciji umanjuje broj problematičnih čestica u vazduhu. Ukoliko koristite ventilatore, važno ih je redovno i temeljno čistiti.

Sistem za pročišćavanje vazduha: Ukoliko dodatno želite osigurati kvalitet vazduha u prostoru u kojem vi i vaši najmiliji provodite toliko mnogo vremena, postavite sistem za prečišćavanje vazduha. Oni će ukloniti one alergene i čestice koje su suviše maleni da bi ih nos ili usta mogli prirodno filtrirati i tako vam obezbijediti dodatni nivo zaštite.

Predfilteri koji su sastavni dio sistema za pročišćavanje vazduha mehanički zadržavaju krupnije čestice koje se nalaze u vazduhu, a potom višestruka mala električna polja naelektrišu i zadržavaju sitnije alergene. Zahvaljujući tome što ne koriste jednu namagnetisanu površinu već stvaraju više manjih električnih polja, moderni prečišćivači vazduha mogu zadržati i čestice veličine 0.1 mikron.

Takođe, kako bi se smanjilo prodiranje alergena unutar životnog prostora, u vrt ili saksije oko svog doma možete posaditi biljke koje filtriraju vazduh.

Vaš dom jednostavno može postati zdravije mjesto na kojem ćete biti srećniji!

Izvor: Thomas Noel / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta