Šta bismo mogli vidjeti na ovogodišnjoj Nedjelji dizajna u Melburnu da se održala?

Opšte je poznato da  je pandemija virusa korona izazvala globalne zabrane okupljanja grupa ljudi te nametnula održavanje fizičke udaljenosti ljudi. Svi javni događaji su otkazani ili odgođeni na neodređeno: koncerti, manifestacije, festivali, edukacije, konferencije… No ipak imamo sreće te su neki od organizatora i institucija odlučili iskoristiti novonastalu situaciju koliko god je to moguće te su se preselili u virtuelni svijet.

Takav je bio slučaj sa Nedjeljom dizajna u Melburnu: sve je bilo spremno za prikazivanje radova nekih dvije stotine učesnika kada je u maltene posljednjem trenutku došlo do izmjene planova i okretanja ključa u bravi. Međutim, neki od dizajnera su ipak odlučili počastiti publiku i pratioce prikazom svojih radova na sopstvenim sajtovima i Instagram profilima.

Zamislimo na trenutak da je sve okej i da smo zaista otputovali na smotru dizajna u Australiji i izgubimo se u svijetu dizajna. Predstavljamo vam tri interesantne kolekcije i izložbe.


James Howe

Dizajner iz Adelajda James Howe je pripremio tri nova komada namještaja posebno za ovu priliku. Fan Court Table je nizak sto nepravilnog oblika. Donji dio mu je izrađen od baze maltera, dok je ploča napravljena od sedimentne stijene škriljavac.

J5 komoda je izrađena od čvrstog drveta javora.  J7 krevet ima bazu od hrasta, a ležište je pleteno.


Transcendence at Modern Times

Tema ovogodišnje Nedjelje dizajna trebalo je da bude: „Kako dizajn može da oblikuje svakodnevni život?“.

 Poznata galerija moderne umjetnosti Modern Times odlučila je da na to pitanje odgovori kroz izložbu radova njihovih članova koji su dobili zadatak da u praksi dokažu da dizajn identično kao umjetnost može uticati na nečiji život, odnosno da nam omogući da osjetimo nešto što riječi u potpunosti ne mogu opisati.

Upravo zato ova izložba i nosi naziv Transcendence, a umjesto da djela budu izložena u paviljonu, ona su postavljena online.

Uz to, radi se o prodajnoj izložbi, tako da možete pazariti sve ove neobične i predivne komade.

Work Shop, Fiona Lynch

Dizajnerka enterijera Fiona Lynch je autorka serijala Work Shop u kome ona uklapa sopstvene komade uz djela ostalih australijskih umjetnika i dizajnera. Na Nedjelji dizajna trebalo je da prikaže svoje četvrto po redu viđenje tog koncepta. Umesto toga, fotografije možemo da vidimo na njenom sajtu.

Centralni komad je Untitled komoda koju je ona dizajnirala, a Daniel Berbera je izradila dijelove od aluminijuma, dok je za rad sa javorovim drvetom odgovoran Ross Thompson. Uz komodu Fiona je uklopila luster od sirove svile Catherie Shannon, staklenu skulpturu Marka Douglassa i sliku fotografa Jacopoa Moschina.

Izvor: buro247.rs

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta