Trikovi koji prostoriju čine vizualno većom, manjom, višom, kraćom…

Odlučimo li se za uređenje životnog prostora nužno je prije svega dobro promotriti svaku pojedinu prostoriju te otkriti njezine dobre i loše strane. Vrlo čest problem kod neke prostorije zna biti previsok ili prenizak strop. Uz to problem može biti i uska i dugačka prostorija ili pak premala prostorija. Na koje sve načine možemo utjecati pri uređenju da bismo vizualno ispravili te nedostatke?

Efekt boja

Znamo da boje utječu na raspoloženje te pridonose skladu i harmoniji, ali isto tako boje su i vrlo važan element želimo li ispraviti vizualne nedostatke u prostoru. Želimo li mali prostor vizualno povećati, birat ćemo hladne i svijetle tonove boja u sjajnoj izvedbi. Svjetlije i sjajnije boje reflektiraju svjetlost i tako odaju dojam većeg prostora. Trebamo li pak stvoriti suprotan učinak i preveliku sobu vizualno smanjiti, zidove ćemo obojiti toplim tamnijim bojama u mat izvedbi. Tamne mat boje apsorbiraju svjetlost i čine zidove manje reflektirajućima, tamnijima i zatvorenijima. Ako je vaša prostorija preniska i željeli biste je vizualno povisiti, strop obojite u bijelu ili neku svjetlu hladniju boju od one na zidovima. Osim toga prostoriju vizualno višom možemo postići obojimo li zidove vertikalnim prugama ili postavimo li prugastu tapetu.

Foto: najboljamamanasvetu.com

Previsoki strop koji želite vizualno spustiti obojite tamnijom bojom od one na zidovima i koristite horizontalne pruge na zidovima. Da biste dobili efekt niže prostorije važno je istaknuti donji dio prostorije i koristiti bordure i štukature, uokvirene fotografije i slike. A kako bismo dugačku i usku prostoriju učinili više četvrtastom, kraće zidove bojimo toplim tamnijim bojama u mat izvedbi a one dulje zidove bojit ćemo u jednu od svijetlih hladnih boja u sjajnoj izvedbi. Osim bojama, vizualnoj promjeni prostorije možemo pridonijeti i drugim elementima u prostoru. Tako na primjer, postavimo li ogledalo u prostoriju dobit ćemo dojam dubine. Pored ogledala, za vizualno povećanje prostorije predlažem korištenje što više staklenih elemenata, poliranog i kromiranog metala, kao i lakirani namještaj visokog sjaja koji reflektira svjetlost.

Foto: Cinematographer/Shutterstock.com
Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta