10 načina da oživite zidove svoje spavaće sobe

Osim ukoliko baš ne želite da spavate u prostoriji koja liči na bijelu kutiju i podsjeća na zatvor, oživljavanje zidova je ključna stvar pri uređenju spavaće sobe. Ako vaša soba izgleda nedovršeno, to je vjerovatno usljed nedostatka zidne dekoracije. Donosimo vam 10 savjeta kako da oživite zidove svoje spavaće sobe i učinite je jedinstvenom poput vas.

  1. Skulpture i reljefi

Pored boja, osnovnog sredstva dekoracije, zidovi nude i mogućnost trodimenzionalnih ukrasa. Reljefni zidovi ili pliće skulpture okačene na zid će učiniti da vaša spavaća soba izgleda življe, a neće vam oduzeti mnogo prostora. Takođe, različiti slojevi i teksture vizuelno prostoriju čine mekšom, udobnijom i zanimljivijom.

  • Tekstura

Umjesto da svoj ograničeni prostor trošite na uzglavlje kreveta, pretvorite čitav zid u jedno veliko uzglavlje. Obložite prostoriju ili samo taj naglašeni drvetom i uživajte u udobnosti koja se proteže i dalje od vašeg kreveta.

  • Mural

Ako ne volite jednobojnost ili želite da osvježite prostoriju, jednom od zidova možete prevoriti u veliki mural. Bilo da želite sliku ili tematsku tapetu, mogućnosti je zaista mnogo, a na vama je samo da se odlučite. Naravno, i da uživate! Ukoliko vam se čitav mural ipak čini prekrupno, možete oslikati samo neki specifičan dio ili neku specifičnu šaru, te uključiti sve zidove, jedan ili pak samo dio.

  •  Tekstil

Kako biste postigli to da vam spavaća soba zaista i bude najudobnija prostorija u kući i mjesto najvećeg opuštanja, zidove umekšajte kačenjem tekstila. To može biti tekstilna tapeta, tapiserija, pa čak i goblen, a jednako efektno možete obložiti jedan ili više zidova.

  • Raspored ukrasa

Umjesto da vam iznad kreveta visi samo jedna velika slika, razmislite o nekom jedinstvenom rasporedu koji će uključiti sve zidove ili makar više od jednog. Igrajte se simetrijom, oblicima i veličinama ramova te samim sadržajem koji kačite na zid. Mogućnosti je bezbroj!

  • Ukrasne lajsne

Ukrasne lajsne te različiti oblici i šare koje njima možete napraviti su odličan način da razbijete monotoniju jednog zida i iskažete svoju unikatnost, čak i ako odlučite da ih zadržite u istoj boji kao što je i sam zid.

  • Lak

Sjajan i reflektivan izgled možete lako postići korištenjem boje sa lakiranim završnim premazom. One prostoriji daju osjećaj energičnosti dok istovremeno djeluju umirujuće. Naročito su pogodne za manje prostorije jer ih vizuelno proširuju. Međutim, vodite računa da ostatak sobe ne bude suviše šaren, a mi savjetujemo da se držite kombinacija šema dvije ili tri boje te da plafon bude bijeli li neke druge blage, neutralne boje.

  • Ugradbene police za knjige

Umjesto standardnog uzglavlja koje je samo po sebi prilično teško iskoristiti, u svojoj spavaćoj sobi možete spojiti estetsko i funkcionalno te oko kreveta ugraditi police. Efektivno ćete uštediti prostor te dobiti više mjesta za odlaganje stvari, a istovremeno dobiti jedinstvenu dekoraciju.

  • Ogledalo

Još jedan način da svoju spavaću sobu učinite prilično specifičnom, a prostor vizuelno proširite jeste da iznad kreveta postavite ogledalo. Ogledala se odlično uklapaju u sve boje i stilove dekora, a dostupna su  u praktično svim dimenzijama koje možete da zamislite.

  • Tapete

Umjesto iscrtavanja različitih dezena po zidovima, uvijek se možete opredijeliti za tapetu sa šarom i tako si olakšati. I njih možete postaviti na sve zidove ili odabrati samo jedan koji želite naročito naglasiti.

Izvor: Hadley Mendelsohn / House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta