Kako smanjiti nered u dječijoj sobi?

Okupite desetinu roditelja i pitajte ih na šta se najviše žale kada je u pitanju spavaća soba njihove djece, vjerovatno ćete od svih čuti varijacije na temu: „Izgleda kao da je tuda prošao tornado.“ Izuzetno su rijetka djeca koja su prirodno dobra u organizovanju stvari, a većini kao da je životna misija napraviti što veći haos oko sebe.

Na sreću, držanje vrata njihove sobe zatvorenim dok ne odsele nije vaše jedino rješenje. Naprotiv, svom djetetu ćete učiniti uslugu ako ga naučite od malena kako da svoje stvari drži urednima. Neuredna soba može biti i rizik po zdravlje djeteta, a zdrave navike koje se formiraju u ranom dobu se uglavnom zadržavaju i ostatak života.

Bez obzira na uzrast vašeg djeteta, tajna dobro organizovane i uredne dječije sobe leži u tome da im omogućite dovoljno jasno naznačenog prostora na koji će stavljati sve svoje stvari. Ako nemaju sasvim očigledan način da ih pospreme, većina djece će jednostavno ostaviti svoje stvari na podu ili ih samo zgurati negdje. Čak i najbolje uređena soba gubi svoj šarm ako je neuredna, stoga pomozite svom djetetu da stekne dobre navike i naučite ih kako da pospremaju za sobom.

Velika kutija

Ono što je potrebno svakoj dječijoj sobi jeste velika kutija, kovčeg ili kofer za igračke. Ovo je nešto što ćete koristiti godinama, pa pri kupovini vodite računa o tome da to ne bude previše bebasto i da se uklapa u ostatak prostorije. Upravo iz tog razloga preporučujemo i izbor kvalitetnijeg i otpornijeg materijala, poput drveta ili metala, a ne plastika. Što se tiče dizajna, ukoliko ne želite da mijenjate ovu kutiju s svakim novim uređenjem obe, preporučujemo nešto što se podjednako može uklopiti u različite faze uzrasta vašeg djeteta. U svakom slučaju, naravno, bezbjednost je na prvom mjestu. Bilo šta što ide u dječiju sobu (a po mogućnosti i generalno u prostor u kome boravi neko dijete) mora biti bezbjedno. Koferi i kovčezi moraju imati mehanizam koji sprječava da se poklopac zatvori preko prstića djeteta ili da ga zaključa unutra.

U ranim godinama, takva kutija je savršena za plišane igračke, autiće i lutke. Kasnije je odlična za držanje raznih igara, materijala za likovno i slične stvari. Djeca starijeg uzrasta i tinejdžeri unutra mogu držati sportsku opremu, konzole za igranje, daljinske upravljače, stvari za školu ili opremu za trening.

Police

Bilo da je riječ o policama za knjige, otvorenim policama ili policama na zidu, svaka dječija soba treba obilje polica. Ne mora to biti ništa naročito elegantno ukoliko ne želite, ali su izuzetno korisne i vaše dijete će vam biti zahvalno. Manjoj djeci sklonoj veranju po namještaju omogućite i stolicu na koju se može popeti ili neki drugi način da dohvati više stvari.

Kada su djeca mala, police je dobro opremiti korpama i kutijama prigodne veličine koje će služiti za spremanje sitnijih igračaka, olovaka, bojica i slikovnica, lego kockica, lutaka i autića… kompletnog onog kreativnog haosa.

Kako vam dijete raste korpe će mu trebati sve manje i manje, ali uvijek su korisne. Na otvorene police koje dobijate nakon što uklonite neke od korpi možete staviti knjige, kolekcije svega i svačega, trofeje, školske predmete…

Ormarići sa vratima

Uvijek je dobra ideja imati makar jedan ormarić u dječijoj sobi. Bilo da taj dio namještaja nađete na odjelu dječijih stvari ili su originalno zamišljene za neku drugu prostoriju (poput dnevne sobe ili čak i kupatila), vrlo su korisno sklonište za električne igračke, razne daljinske upravljače i krupne stvari neobičnih oblika poput kreacija od lego kockica, školskih projekata ili sportske opreme.

Ormar

Potpuno se podrazumijeva da svaka spavaća soba, bilo da je namijenjena djeci ili odraslima, treba ormar za odjeću. Od najranijeg doba počnite učiti djecu da uredno spremaju odjeću u ormar kako bi te navike zadržali za čitav život. Ukoliko je to potrebno, možete i slikama da označite svaku ladicu ili policu da bi dijete znalo šta treba gdje da spremi. Dajte djeci da spremaju čist veš na prigodno mjesto i tako ih učite gdje šta stoji. Mala djeca obožavaju takve aktivnosti, a navika će im ostati i dugo nakon što im prestane biti zabavno.

Starijoj djeci neće trebati naljepnice i oznake, ali im možda budete morali pomoći da odluče šta spada u koju kategoriju odjeće, pa samim tim i gdje šta da smjeste.

Prostor ispod kreveta

Plastična kutija ili dvije ispod kreveta su uvijek korisne. U zavisnosti od doba vašeg djeteta savršene su za čuvanje odjeće koja nije u sezoni, materijala za likovno koji se rjeđe koristi, svih onih uspomena i sitnica koje vaše dijete želi da sačuva, dodatne posteljine, opreme za sport, društvenih igara i sličnih stvari. Za dodatnu praktičnost odaberite providnu plastiku jer ona omogućava lakše pronalaženje željenog predmeta bez da morate istresti kompletan sadržaj kutije.

Čak i sa svim ovim alatima, vaše dijete vjerovatno ipak neće stalno održavati sobu onoliko urednom koliko biste vi to željeli. Ali šanse daleko više idu u prilog vama kada je to spremanje učinjeno što jednostavnijim.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta