Želite li (pre)urediti svoju trpezariju?

Trpezarija je ono toplo središte doma u kome se okuplja čitava porodica da zajedno uživaju u obroku. Međutim, kada je uređena na zastarjeli način i pohabana, kada vas nagomilani nered i pretrpanost poniknu da svoje dragocjeno zajedničko vrijeme za jelo ipak preselite u dnevni boravak, shvatite da zapravo i ne koristite jednu od najcentralnijih prostorija svog doma. Pratite naše savjete za nov i moderan stil uređenja ili ih iskoristite kao polaznu tačku za sopstvene ideje i omogućite svojoj trpezariji sjaj i pažnju koji zaslužuje(te).

Zidovi

Ništa neće osvježiti neku prostoriju kao promjena boje i dizajna zidova. Sve i da to bude jedina izmjena koju unosite, imaćete osjećaj da ste ušli u potpuno novi prostor. Bilo da ste odabrali farbu ili tapete, čak i suptilna izmjena nijanse ili dezena će vam pružiti novi ugođaj.

Za dodatni osjećaj luksuza, neka vaši zidovi budu dvobojni. Za donji dio se opredijelite za neku blagu, neutralnu nijansu koju ćete kontrirati i nadopuniti šarenim gornjim dijelom sa upečatljivim dezenom.

Naravno, teško je nadmašiti i klasičnu blještavost i prozračnost bijelih zidova koja tako inspirativno djeluje kao prazno platno koje samo čeka da se njime poigrate.

Takođe, jednoličnost zidova možete razbiti i tako što ćete stvoriti jedan naglašeni zid koji će biti u drugačijoj boji ili teksturi u odnosu na ostale ili pak imati neku upečatljivu dekoraciju, poput krupne slike ili fotografije.

Podovi

Alternativa mijenjaju boja zidova jeste osvježavanje poda. To može biti brzo i jednostavno poput zamjene tepiha ili staze (ili postavljanja, ukoliko ga ranije nije bilo), a oni odvažniji mogu u potpunosti promijeniti trenutne pločice ili parket. Takve promjene definitivno neće proći nezapaženo!

Boje

Koncizna paleta blagih boja će dati lijep ton vašoj trpezariji, a istovremeno će omogućiti da se ukrasni detalji i veći elementi više primjete. Naročito su pogodni za naglašavanje teksture poda i krupnijih komada namještaja, pa su izvrstan izbor za sve one koji žele da se pažnja prida njihovim bogatim tepisima, teksturi stola ili parketa. Blage boje možete efikasno obogatiti upečatljivim dekorativnim ili funkcionalnim elementima bogatijih tonova.

Takođe, vječne kombinacije crne i bijele nisu postale klasične bez razloga – odlična su osnova koju kasnije možete nadgraditi detaljima u jednoj ili više jarkih boja, a izgled je bezvremen.

Stolice

Neka vaše stolice odrede atmosferu vašeg novo-starog kutka svojom jarkom bojom ili upečatljivim dizajnom sjedišta. Vaša trpezarija će imati jedinstveni izgled i odisati gostoljubivošću. Ugrađene klupice, naročito u neposrednoj blizini prozora, dobra rješenja su za manje prostore, jer omogućavaju da sto više približite zidu sa te jedne strane i tako primite više ljudi za svoj sto. Za dodatni komfor ubacite više jastučića, a možete se igrati njihovom veličinom, bojom i teksturom.

Sto

Za manje prostore pune kutija i uglova odaberite okrugli ili ovalni sto i tako izbjegnite osjećaj zakrčenosti. Oblina stola će dati kontrast svim drugim uglovima u prostoriji, a istovremeno će povećati prohodnost u manjim trpezarijama.

Prostori suviše maleni za sto, kao i oni veći u kojima prosto želite više površina, odličan su dom za šank. Uz dodatak nekoliko visokih stolica dobili ste prostor za ručavanje koji vam je istovremeno korisna dodatna radna površina i u toku same pripreme obroka.

Ukoliko ste pak zadovoljni trenutnim stolom, ali biste ipak željeli unijeti neku promjenu i na tom polju, razmislite o novom stolnjaku. Blještave boje i šareni dezeni će prikriti sve one neizbježne mrlje i unijeti veselje i razigranost u vašu trpezariju. Naravno, to može biti i jednostavniji dizajn u boji u skladu sa ostatkom vašeg prostora ili u potpunom kontrastu, u zavisnosti od efekta koji želite postići.

Neočekivani detalji

Mada smo navikli da sto i stolice dolaze u setu te budu napravljeni od istih materijala i u istim bojama, to uopšte ne mora biti tako. Efektivan i jedinstven izgled jednostavno možete kreirati kombinacijom različitih stilova: recimo, drveni ili stakleni sto možete naglasiti metalnim ili plastičnim stolicama kao i korištenjem stolica različitih boja. Zašto svaka stolica ne bi bila u potpunosti različita?

Iako su sto i stolice prirodno fokalno središte trpezarija, nemojte zanemariti ni ostatak prostora. Naglasite plafon zanimljivom bojom ili nekom šarom ili unesite odvažan, upečatljiv tepih koji će se slagati sa jastucima na stolicama. Istražujte i igrajte se!

Ako vam nedostaje umjetnina kojima biste ukrasili zidove ili ih prosto ne volite, odlična alternativa su ogledala. Iskombinujte različite oblike i veličine te napravite kolaž. Pored toga što će izgledati neobično a lijepo, ogledala takođe vizuelno proširuju prostor.

Odličan ukras za zajedničke prostore su i porodične fotografije koje možete postaviti simetrično za uredniji ili u skladnom haosu za razigraniji izgled.

Rasvjeta

Dobro osvjetljenje je važno za svaku prostoriju, a trpezarija nikako nije izuzetak. Neka vaši odvažni lusteri ili plafonjerke budu još jedan ukras koji postavlja atmosferu prostorije te spojite funkcionalno i estetski. Krupniji komadi ili specifičan dizajn će govoriti sam za sebe i zaokružiti ugodan osjećaj koji pruža vaša trpezarija.

Izvor: Good Housekeeping

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta