Kako učiniti dnevni boravak što ugodnijim?

Ovaj period u kojem većina nas provodi kod kuće daleko više vremena nego ranije nas navodi da primjetimo svaki kutak i detalj koji nas okružuje. Rađaju se potrebe za promjenama, ideje za poboljšanjima i motivacija za osvježenjima.

Bilo da je riječ o elegantnim i krajnje jednostavno uređenim prostorima ili onim veoma detaljno osmišljenim i dizajniranim, želimo da se u svom domu osjećamo što ugodnije, opuštenije i prirodnije. Svoj na svome, zar ne? Dnevni boravak je specifičan po tome što je središte druženja u domu, mjesto gdje se okuplja porodica i prijatelji i prostor u kome se provodi i ponajviše svjesnog vremena. Stoga, sasvim je prirodno da promjene u životnom prostoru poželite započeti baš tu. A evo i nekoliko ideja kako to uraditi.

Prije svega, bitne su boje i mjesto komada namještaja. Ako je vjerovati ideji feng shui sve ima nekog savršenog kosmičkog smisla i treba obratiti posebnu pažnju na to gdje će biti postavljen koji dio namještaja, kao i na to koje boje će biti dominantne u tom prostoru. Što se tiče orijentacije u okviru  prostora, dobro je da se prije svega oslonite na funkcionalnost. Treba voditi računa o tome da li je riječ o malim ili prostranim dnevnim sobama i odabrati ono što smatrate da je važno da se tu nađe. Dakle, treba pronaći najpraktičnije rješenje koje će se najbolje uklapati u konkretno vaš prostor kojim raspolažete.

Ono što svakako želite u svom dnevnom boravku jeste udobnost. Ukoliko ste zadovoljni trenutnom sjedećom garniturom a ipak žudite za nekom promjenom, najbrži način da je i unesete jeste promjena jastučića. Ukoliko vam ni to nije dovoljno, postojuću garnituru uvijek možete osvježiti novom presvlakom ili u potpunosti zamijeniti. Dodajte i novu deku za sva ona dremanja uz film i već ste unijeli osjetne promjene u svoj dnevni boravak.

Dodatnu udobnost garantuju i tepisi. Bilo da se odlučite za stazu, manji tepih ispod stolića ili krupniji koji će obuhvatati veći dio prostorije, tepih stvara osjećaj toplote i prisnosti.

Kao što je već spomenuto, svjetlost i boja su takođe jako bitni. Svijetle boje otvaraju prostore, dok tamnije daju osjećaj intimnosti. Svijetle prostorije su većini ljudi često prijatnije za boravak, tako da čak iako u stanu nema dovoljno prirodne svjetlosti, uvijek se može razmotriti alternativa u vidu dodatne rasvjete. Vedre boje poput ljubičaste, zelene, narandžaste i žute su nerijetko dobar izbor.

Kada je riječ o samim elementima rasvjete, i tu imate veoma mnogo izbora. Od tradicionalnih bogatih lustera do minimalističkih plafonjerki i svega između, rasvjeta može biti jedinstvena dekoracija prostora ili samo suptilni funkcionalni element. Na vama je samo da odaberete. Za što ugodniju atmosferu poželjno je imati različite kombinacije rasvjete, te tako nije loše spojiti centralni luster za trenutke kada želite jače osvjetljenje sa lampama suptilnije svjetlosti pogodne za opuštanje.

Takođe, dnevne sobe sa određenom temom su uvijek zanimljive što se tiče dekoracije. Ukoliko želite da probate nešto novo što ne zahtjeva dugotrajnu promjenu (u slučaju da vam se ne svide rezultati), zanimljiv izbor su tematizovane tapete ili tzv. zidne naljepnice, koje postaju sve popularnije zbog svoje dostupnosti i praktičnosti. Na ovaj način prostor će djelovati svježije, a ukoliko vam se ova ideja ipak ne bude svidjela za par nedjelja, lako ćete moći da vratite izgled vaše dnevne sobe u prvobitno stanje ili potražite neki sasvim drugačiji. Ovo je idealno rješenje i za sve one koji su nemirnog duha i vole česte promjene ili su odvažni i uživaju u eksperimentima. Fototapete ili zidni murali su takođe sjajna rješenja ovog tipa.

Sitnice koje takođe ne zahtijevaju pažljivo planiranje a čine veliku razliku u svakodnevnom život su dekorativni elementi. Tako, na primjer, ukoliko se plašte da će jarke boje zidova ili namještaja da vam brzo dosade ili zasmetaju, zašto ne biste razmislili o svedenijim tonovima za krupnije elemente kao što su sofu i fotelje, koje ćete potom „razbiti“ šarenim ukrasnim jastucima. Za zaokruženiji izgled cjelokupne prostorije savršeno ih ukombinujte sa sličnim tepihom ili ramovima za porodične fotografije.

Ogledala su takođe jako praktični elementi, budući da vizuelno povećavaju prostore. Ukoliko želite da vaša mala slatka dnevna soba djeluje prostranije, možda bi bio trenutak da razmislite o svijetlim zidovima u kombinaciji sa većim ogledalom koje će dodatno reflektovati svjetlost i stvoriti ugodni osjećaj prozračnosti. Interesantna ideja jeste i moderni trend pravljenja svojevrsne zidne galerije od manjih ogledala različitih oblika i veličina.

Ono što se još mora uzeti u obzir je i održavanje ovih prostorija, jer što više sitnica čuvamo po policama biblioteka, to će nam više vremena i motivacije trebati da uzmemo da očistimo prašinu sa tih mjesta. Budući da su takve sitnice uglavnom prilično česte u domovima svih nas, nije loše razmisliti ni o upotrebi praktičnih, a ujedno i veoma dekorativnih kutija. Tako zadržavate sve voljene sitnice u blizini, a prostor biva čist i uredan. Ovakvo rješenje je ujedno praktično i uljepšava prostor, jer kutije istovremeno služe kao dekorativni elementi.

Cvijeće i sobne biljke su lijep detalj u svakom domu. Ukoliko imate vremena da ih pazite, nećete se pokajati ako odlučite da uzmete saksiju sa orhidejama ili ljubičicama da vas tokom cijele godine podsjećaju na proljeće. Tu je i mnoštvo drugih vrsta koje zahtijevaju manje ili više pažnje i njege. No, ako ipak niste sigurni da možete da se posvetite njihovom održavanju, u ponudi postoji najraznovrsniji izbor vještačkog cvijeća i biljaka. One možda i neće toliko lijepo da mirišu u vašoj dnevnoj sobi, ali će i dalje da doprinose atmosferi bez obaveze da vodite računa o zalijevanju ili presađivanju.

Još jedan praktičan detalj, ukoliko se upuštate u preuređivanje vaše dnevne sobe: porazmislite o sofama i foteljama koje su ujedno i ležaji za spavanje. Ovakvi dijelovi namještaja su veoma praktični ukoliko nemate mogućnosti za odvojenu gostinjsku sobu, a sigurni smo da će vam u jednom trenutku dobro doći ukoliko se porodično ili prijateljsko okupljanje produži do ranih jutarnjih časova.

Izvor: K.M. / Moj enterijer

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta