Znate li šta je to BARNDOMINIUM?

Možda je barndominium kao takav relativno nova pojava na našem području, ali ovaj prelijepi praktični stil uređenja doma je sve popularniji u svijetu.

Barndominiumi, od milja nazvani i „barndoi“, nastali su kao praktične opcije za rješavanje stambenog pitanja. Ime im potiče od engleske riječi za štalu („barn“), a prvobitno su nastali tako što su mnogi farmeri odvajali otvoreni prostor iznad ambara i štala kako mogli boraviti u blizini životinja o kojima su vodili računa te tu stanovali.

Danas, barndominiumi su postali raskošni domovi i vikendice, naročito zastupljeni u ruralnijim luksuznim područjima, ali ovaj stil se sve češće koristi i za stanove i gradske kuće.

Za osnovu se koristi što veći otvoreni prostor sa što manje pregradnih zidova te što više prozora i svjetlosti, a uređuje se u elegantnom  rustikalnom stilu. Materijali koji preovladavaju u uređenju u stilu barndo su drvo i koža, dok se za pod i zidove obično koriste blaže, neutralnije boje u bež paleti. Šareni tepisi, staze i jastučići efikasno dodaju boju, živost i toplinu vašem prostoru. Svi generalni savjeti i ideje za uređenje velikog prostora su definitivno primjenljivi i kad je riječ o barndominiumu.

Odvojenost cjelina se postiže unutrašnjim uređenjem, izborom boja, namještaja i ukrasnih detalja. Kako bi se taj veliki prostor skladno ujedinio, zgodan trik je provući specifičnu nijansu kroz čitavu prostoriju koja će učiniti da prostor djeluje intimnije i udobnije.

Naglašeni zidovi su i dalje veoma popularni te vam pružaju fokalno središte koje određuje atmosferu cijelog prostora. Nemojte zaboraviti da to mogu biti i plafoni, a ovi će vam definitivno ostaviti dovoljno prostora za tako nešto.

Znamo da se skladno i udobno opremanje ovako velikog prostora u prvi mah može činiti izazovno, ali zato vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli uveliko olakšati taj proces, a vašem domu dati toplinu i komfor koju želite:

  • Izaberite krupne komade namještaja. Velike sjedeće garniture i krupniji stolovi će lijepo popuniti prostor, neće izgledati suviše natrpano, a vama će pružiti udobnost.
  • Odredite određene cjeline unutar prostora. Grupišite namještaj slične namjene kako biste stvorili područje za ručavanje ili područje za dnevni odmor. Tako ćete izbjeći da vam dom liči na salon namještaja pun divnih ali nasumičnih eksponata što je nerijetka „boljka“ većeg otvorenog prostora.
  • Ujedinite cjeline bojama. Neka jedna cjelina bude u jednoj paleti boje kako bi se što više istaklo njeno jedinstvo. Zato što je većina prostora otvorena i vidljiva, boje zasebnih cjelina bi trebale biti komplementarne kako ne biste stvarali suviše kontrasta, od čega će vaš prostor izgledati manji i haotičniji.
  • Tepisi i različite zavjese i paravni su još jedan od odličnih načina kako vizuelno zaokružiti manju cjelinu unutar veće. Pronađite boju koja vam odgovara, ali neka dezeni budu različiti u različitim cjelinama ili obrnuto. To će vam pomoći da vizuelno odvojite cjeline jednu od druge, a da ipak primjetno i skladno pripadaju jedinstvenom većem prostoru.

Barndo dom je topao, luksuzan i udoban stil koji poziva na uživanje i opuštanje.

Detaljnijih ideja za uređenje je zaista mnogo, a svaka će učiniti da vaš dom, iako se uklapa u određeni svjetski stil, ipak izgleda potpuno unikatno i bude svojstven baš vama.

Izvor: Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta