10 IDEJA ZA JEDINSTVENE MALE SPAVAĆE SOBE

Mali prostori nude pregršt prednosti u odnosu na one veće: nisu suviše zahtijevni za održavanje, izgledaju ljupko i udobno te pružaju prirodan osjećaj bezbjednosti. Zbog same vrste aktivnosti koje se tu najčešće odvijaju, u prostorijama kao što su spavaće sobe rijetko kada da vam i je i potrebno obilje prostora. Pa ipak, znamo da je svaki djelić manjeg prostora od izuzetne važnosti, zbog čega ga valja iskoristiti do posljednjeg centimetra.

U manjem prostoru svi dekorativni detalji koji nisu funkcionalni veoma lako postaju nepotrebni višak koji vam smeta, a uz neskladnu organizaciju se može desiti da se osjećate kao da živite u maloj kutiji.

Pa ipak, to što je prostor kojim raspolažete možda manji  no što biste inicijalno željeli nikako ne znači da ne možete stvorite ugodnu sobu koji ćete voljeti. Ako dopustite svojoj kreativnosti da se probudi i nadvlada, shvatićete da svaka soba može biti lijepa, ako je vi takvom učinite.

Moderne i luksuzne solucije dizajna vam često nameću ideje o rasporedu u prostorijama, pa mislite da u svojoj spavaćoj sobi morate imati radni prostor, dio za sjedenje i veliki krevet, ali ako se sjetite koja je osnovna funkcija spavaće sobe, shvatićete da ništa od toga zapravo nije neophodno. Spavaća soba treba da bude mjesto na kome ćete se odmoriti i napuniti svoje baterije kako biste imali dovoljno snage za sve izazove koje će vam postaviti novi dan koji je pred vama.

Male spavaće sobe mogu biti pravi blagoslov, jer će vam onemogućiti da unesete mnogo stvari koje će vam odvlačiti pažnju i remetiti kvalitetan san koji vam je neophodan. Mi smo odlučili da vam predstavimo deset ideja za jedinstvene male spavaće sobe i podstaknemo vašu praktičnu kreativnost.

1. Koristite nježne i svijetle boje

Bijela boja je idealan izbor za male prostore, pa tako i spavaće sobe. Ona će vam pomoći da kreirate izgled koji se neće činiti skučeno ili klaustrofobično. Bijela ili bilo koja druga svjetlija boja će vam pomoći da se izborite sa malim prostorom, posebno ako je kombinovana sa prozorom kroz koji ulazi prirodna svjetlost.

Ako se plašite da će bijela spavaća soba izgledati sterilno i bezlično, dodajte još neki detalj u boji u vidu teksture na zidu ili dezena. Dekoracija vašeg kreveta i drugih komada namještaja ili zavjese i tepisi u bojama mogu vam pomoći da kreirate prostor koji će biti pravi odraz vaše ličnosti, u kojem ćete se osjećati ugodno i opušteno.

2. Smjestite krevet u ćošak

Većina dizajna spavaćih soba krevet smještaju u centralni dio sobe. Ipak, ako je plan vašeg prostora uzan i ograničen, to možda i nije najbolja ideja. Kako biste maksimalno iskoristili svaki pedalj svog prostora, stavite svoj krevet do zida ili u ćošak. Na ovaj način ćete uspješno kreirati prostor posvećen spavanju, koji će izgledati udobno i komforno te vizuelno djelovati veći.

3. Izbjegavajte glomazna uzglavlja kreveta

Čak i nekoliko centimetara prostora u spavaćoj sobi mogu biti od vitalnog značaja. Oprostite se od svog glomaznog uzglavlja i zamijenite ga nečim manjim  jednostavnijim. Danas postoji mnogo modernih i interesantnih varijacija ramova za krevete, pa smo sigurni da vam ovaj gubitak neće teško pasti.

4. Prihvatite minimalizam

Dodajte prostor svojoj spavaćoj sobi tako što ćete upariti svoju dekoraciju i kreirati smislene (i donekle neophodne cjeline). Fokusirajte se na prostor ispod kreveta i od njega napravite novi dio za slaganje kutija i drugih stvari koje vam nisu neophodne na dnevnoj bazi. Ono što se nameće kao još bolja opcija su ugradne komode, koje izgledaju kao da nisu tu, a nude vam izobilje prostora za garderobu i sve druge stvari koje želite imati u svojoj spavaćoj sobi.

5. Uvećajte sobu ogledalima

Ogledala mogu vizuelno povećati prostor, jer, kao što smo već nekoliko puta do sada naglasili, kreiraju iluziju većeg prostora. Pozicionirajte ogledalo tako da gleda na prozor i reflektuje nešto svjetlo. Ako želite veliko ogledalo u svojoj spavaćoj sobi, nabavite ono koje se kači na zid, kako biste izbjegli pravljenje gužve na to malo poda koliko vam je dostupno. Ukoliko se povinujete pravilima filozofije feng shui, ogledalo nećete staviti nasuprot vrata prostorije.

6. Prostor ispod kreveta pretvorite u ostavu

Iako smo o ovome već pričali, moramo posebno da se posvetimo ovoj ideji. Danas na tržištu postoji veliki broj kreveta koji dolaze sa ladicama ispod samog dijela za ležanje. To je sjajan prostor za odlaganje sezonske odjeće, rezervne posteljine, deka i prekrivača, pa čak i onih stvari koje ne pripadaju spavaćoj sobi ali ne znate kud biste drugdje s njima.

7. Vertikalni život

Ako vam je podni prostor ograničen, ali imate visoke plafone, razmotrite opciju dodavanja platforme za krevet, kako biste ispod imali dodatni prostor. Tu mjesto možete iskoristiti za odlaganje stvari, kao radni prostor ili bilo šta drugo što vam padne na pamet. Ovo možda nije dobra opcija za svakoga, ali oni kojima ne smeta da spavaju na uzvišenom prostoru vidjeće ovo kao vrata u sasvim novi svijet bez nereda i loma.

8. Dodajte tapete

Samo zato što je vaša spavaća soba mala, to nikako ne znači da ona mora biti dosadna. Odvažnim tapetama možete kreirati naglašeni zid ili pak dekorisati samo određeni dio vaše sobe. Tapete su ponovo u modi, što znači da dolaze u svim zamislivim bojama, dezenima i printovima. Budite pažljivi kada budete birali svoj dezen i razmislite o kreiranju kohezivne cjeline koja će se lijepo uklopiti u vaš prostor.

9. Budite kreativni sa plutajućim policama

Plutajuće police su idealna stvar za manje prostore, jer možete ugraditi tačno onoliko polica koliko vam je potrebno. Možete ih koristiti za noćni stočić, policu za knjige, policu za sitnice, sto za laptop i još bezbroj stvari… sjetite se, ovo je vaša prilika da budete kreativni!

10. Napravite udubljenje u zidu ili nišu

U novijim zgradama, zidovi se prave od gipsa i sličnih “mekanih” materijala, pa ih uz malo truda i vještine možete prilagoditi svojim potrebama. Ako vaš krevet ne stoji na spoljnom zidu, možete kreirati udubljenje za uzglavlje, koje će izgledati veoma šarmantno i prostor još više prilagoditi baš vama.

Nadamo se da vam se sviđaju naše ideje i da će vas inspirisati da promijenite svoj prostor u nešto što će vas učiniti srećnijim!

Izvor: N.Đ. / Moj enterijer.rs

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta