10 ideja za proljećno uređenje doma

Nema tu „možda“, „ako“ ili „eventualno“: najbolji način za dočekati novo godišnje doba u nekom prostoru jeste prilagoditi uređenje predstojećoj sezoni. Sada kada je vaš dom čist, uredan i nezatrpan (hvala, proljećno čišćenje!), zvanično je vrijeme i da mu pružite transformaciju izgleda. Nudimo vam proljećne ideje za koje se nadamo da će vam pružiti inspiraciju za svaku prostoriju. Bez obzira na to koji stil najbolje opisuje vaš dom, ideje možete prilagoditi svom prostoru i ukusu.

Šarena rasvjeta

Osvijetlite svoj prostor žutim lusterima, a onda dodajte dekorativne elemente iste boje. Za veselu razigranost i energičnost predlažemo nijanse limuna i žutih tulipana. Ukoliko niste ljubitelj žute, slične efekte ćete postići i drugim jarkim a pastelnim nijansama.

Detalji u spavaćoj sobi

Za jednostavan dašak proljeća u spavaćoj sobi, počastite se novim prekrivačem za krevet i jastučićima sa motivima cvijeća ili u vedrim bojama. Automatski će promijeniti atmosferu vaše prostorije.

Cvjetni zidovi

Samoljepljive tapete su najjednostavniji način na koji možete učiniti da vaš prethodno obični zid izgleda kao da je sad izašao sa stranica nekakvog kataloga o unutrašnjem uređenju prostora. Za proljećni ambijent neka to budu pastelne zelene ili dizajn za cvijećem ili životinjama.

Pastelne nijanse

Tamne, teške, zimske elemente dekoracije zamijenite prozračnim uskršnjim tonovima. Nježna roza, lavanda ljubičasta, limun žuta, nebesko plava sve asociraju na proljeće i vitalnost, a pogodne su i za toplije mjesece koje prethode, kao i ljeto.

Dvobojni kuhinjski elementi

Ukoliko se plašite da će kuhinjski ormarići u izraženijoj boji biti previše za vašu manju kuhinju, onda promijenite izgled samo donjih dijelova. Možete prefarbati postojeće elemente ili nabaviti nove.

Ogledala

Malo je stvari koje toliko utiču ne samo na izgled prostora već i energiju koja tamo kruži kao što su to ogledala. Krupnija ogledala postavite tako da odražavaju prirodnu svjetlost sa prozora, a nemojte biti sramežljivi ni pri izboru boje i oblika rama.

Cvjetni stolnjak

Cvjetni aranžmani su sami po sebi predivni, ali dodatni efekat dobijaju ako se postave na cvjetni stolnjak na centru stola. Svaki obrok će vam se činiti kao piknik na cvjetnoj livadi.

Bijke

Sve prazne zidove možete ukrasiti policama na koje ćete postaviti prave ili vještačke sobne biljke. Možete okačiti i presano cvijeće ili slike i fotografije sa floralnim motivima.

Trpezarijske stolice

Još jednu od efikasnih a jednostavnih transformacija prostora možete izvesti promjenom boja stolica u trpezariji. Ukoliko niste spremni na potpunu zamjenu namještaja ili farbanje već postojećeg, možete promijeniti jastučiće za sjedenje ili navlake za stolice. Pastelne vesele boje su pravi pogodak!

Spavaća soba

Unesite prozračnost u svoju spavaću sobu tako što ćete svijetlu posteljinu naglasiti dekorativnim elementima pastelnih nijansi. Za dodatni efekat unesite sobne biljke i cvjetne dezene.

Izvor: Amanda Garrity / Good Housekeeping

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta