Brze i jednostavne ideje za preuređenje kupatila

Ako i vi zazirete od ulaska u sopstveno kupatilo i maštate o promjeni, imamo nekoliko prijedloga za vas.

OSVJETLJENJE

Najvažnija stvar koju možete uraditi da promijenite izgled svog kupatila jeste da poboljšate osvjetljenje. Jedna švedska studija je pokazala da svjetlost, u kombinaciji sa pravom bojom, itekako utiče na raspoloženje ljudi. Promjena rasvjete nije suviše komplikovana za izvesti, a učiniće da manji prostori izgledaju veće, ljepše i prozračnije.

Starija rasvjeta i fluorescentna svjetla bacaju nelijepe sjenke i daju vašoj koži nezdrav izgled. Za moderniji izgled odaberite neki od visećih lustera u industrijskom stilu, dok će tradicionalnijem odgovarati neka topla plafonjerka.

Ukoliko ne možete promijeniti rasvjetu, možete nabaviti kvalitetnije sijalice čija toplina svjetlosti nalikuje na veseli, sunčani dan. LED svjetla su naročito korisna jer pored toga što najviše štede energiju, takođe neće dodatno zagrijavati prostor.

BOJE

Iduća stvar koju možete promijeniti jeste boja. Za veće površine poput zidova odaberite svjetlije tonove, a tamnije bogatije ostavite za detalje. Više nije neophodno da koristite sjajne boje kako biste se izborili sa vlagom u kupatilu. U sam miks boje pri kupovini možete dodati aditiv koji će vam pomoći čak i ako želite matiranu boju. Naravno, pored zidova, možete promijeniti i boju namještaja u svom kupatilu.

UMJETNINE

Nema potrebe da gledate u prazne zidove ni kad ste u toaletu. Slike i platna mogu imati premaz koji ih štiti od vlage i tako garantuje nepostojanost njihovog kvaliteta. Najbolji vizuelni efekat ćete postići glomaznim komadima na zidu. Otkačene postere, plakate i slične ukrase uvijek možete i plastificirati kako biste bili sigurni da ih voda neće oštetiti.

Međutim, niko ne kaže da se morate zadržati samo na platnu i papiru. Galerija vaših omiljenih morskih stvorenja je uvijek ugodna asocijacija na ljeto i vodu, a korpice pričvršćene na zidu mogu biti fantastičan spoj ugodnog i korisnog jer u njih možete odlagati sitnice.

PLOČICE
Ukoliko ste se zasitili pogleda na iste pločice koje imate već dugo, jednostavno ih možete transformisati tako što ćete ih prelijepiti samoljepljivim pločicama koje se lako mogu ukloniti. Lako se postavljaju, jer ih je potrebno samo isjeći i zalijepiti, a potpuno izgledaju kao prave. Pri uklanjanju neće oštetiti površinu na koju su nalijepljene, pa su veoma pogodne i za podstanare.

METAL

Promjena metalnih elemenata kupatila garantuje osvježenje izgleda. Nove ručkice za ladice i ormariće, držači za peškire ili toalet papir, a naročito nova česma efikasno će dati vašem kupatilu novu notu izgleda. Kako bi zamjena bila što jednostavnija, držite se sličnih dimenzija kako ne biste morali bušiti nove rupe u zidovima.

POD

Još jedna od promjena koje nikako neće proći neopaženo tiče se poda. Otporni vinil je lako dostupan a naročito pogodan za prostore sa povećanom količinom vlage. Vinil izgleda izrazito realistično a uključuje teksture i nesavršenosti kakve se nalaze na drvenim ili kamenim površinama. Moguće je nabaviti i vuneni vinilni tepih, što će vaše kupatilo učiniti još udobnijim.

POHRANJIVANJE PROSTORA

Uklanjanje nereda i organizovanje kupatila će mu automatski dati svjež izgled. Ukoliko imate manje kupatilo, razmislite o tome kako možete poboljšati trenutni način na koji spremate i čuvate stvari. Police zamijenite ladicama, a možete ubaciti i plutajuće police na zid, manji ormarić i zidne korpice.

TEKSTIL

Proces transformacije svog kupatila finalizujte zamjenom tekstila koji se u njemu nalazi. Stare rasparene peškire donirajte, a nabavite nove nježne i mekane koji će se savršeno uklapati u novi izgled vašeg kupatila. Jarkim bojama ili specifičnim dezenom unesite dašak modernosti. Paravani bi trebalo da budu u tonu sa peškirima i otiračem kako biste zaokružili izgled svog kupatila.

DEKORACIJA
Da li ste spremni za finalne detalje? Dodajte nekoliko posebno odabranih sitnica kako biste potpuno personalizovali svoje kupatilo. Možete početi od odabira korpe za prljav veš, sobnih biljaka, mirisnih svijeća ili osvježivača mirisa u naročitom pakovanju.

Vaše kupatilo je sada kao potpuno novo!

Izvor: Cynthia Bowman / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta