9 inspirativnih ideja za (pre)uređenje dnevnog boravka

Dnevni boravak je dio doma u kome vjerovatno provodite najviše vremena. Bilo da ste sami i želite da se odmorite i opustite ili uživate u društvu, željećete da izvučete vizuelni i funkcionalni maksimum iz ovog prostora bilo da ga uređujete po prvi put ili ste se poželjeli promjene. Osvježavanje prostora, naravno, može biti temeljno i korjenito, ali uglavnom je dovoljno da  promijenite samo nekoliko sitnica i tako dobijete potpuno drugačiji izgled.

Šarena rasvjeta

Svoj zastarjeli luster na koji ste navikli toliko da ga više ni ne primjećujete zamijenite novim druge boje ili, još bolje, sklopite par različitih u skladnu kombinaciju. Jarke boje tako visoko postavljene će prostoriji dati onaj eklektični osjećaj i zračiće pozitivnom energijom.

Nakrivljena ogledala

Za opušteni izgled vaših polica nabavite manje ogledalo i postavite ga tako što ćete ga nasloniti, a ne zakačiti na zid. Ukoliko želite da se poigrate i sa feng shuom, vodite računa o tome da se to ogledalo ne nalazi nasuprot vrata. Vizuelno ćete prostoriju učiniti većom i prozračnijom ako se u ogledalu reflektuje svjetlo sa prozora. A tu su i sve moguće opcije kada je riječ o vrsti i dezenu rama.

Raskošno zelenilo

Sve neiskorištene ćoškove možete popuniti manjim ili većim sobnim biljkama koje tako postaju mini-fokalne tačke pune ličnosti i života. Beskrajne mogućnosti izbora različitih vaza i saksija će vam omogućiti da pronađete one baš prave za vas.

Umirujuća paleta boja

Dopustite energiji da se slobodno kreće po vašem životnom prostoru još jednim mudrim savjetom u vezi sa bojama. Držite se iste palete u čitavom prostoru, a varijacije pravite različitim nijansama i teksturama. Dobro je dijelove koji dobijaju najviše prirodne svjetlosti ofarbati u nježnije, toplije tonove, a onda za ostale možete upotrijebiti i neke hladnije, umirujuće nijanse.

Kombinacija materijala

Ukoliko želite stvoriti moderniji izgled u svom dnevnom boravku, tradicionalnim drvenim komadima namještaja pružite kontrast u vidu komada i detalja sa metalom. To će vašem dnevnom boravku pružiti dodatnu dubinu i toplinu, te će izgledati elegantnije.

Sjedeća garnitura

Dnevni boravak će vam svakako izgledati veće i prozračnije ako nekoliko sitnijih elemenata za sjedenje zamijenite jednim krupnijim. Za dodatni luksuzni i udobni izgled, neka bude tapaciran plišem tamnije nijanse iz palete boja prostorije.

Tepih

Bilo da imate otvoreni plan prostora u kome vam tepisi zaokružuju pojedinačne cjeline ili potpuno odvojene prostorije sa individualnim stilom, tepisi u velikoj mjeri mogu odrediti atmosferu. Za topliji prostor odaberite deblje tepihe, za energičnost se poigrajte bojama i dezenima, za suptilnu eleganciju neka to bude jednobojna ili dvobojna varijanta koja će ponoviti neku od boja već prisutnih u prostoriji. Zbog njihove same veličine, zamjena tepiha teško da će proći neopaženo i sama je dovoljna da transformiše bilo koju prostoriju.

Pogodno za porodice

Ne, to što imate djecu ili kućne ljubimce ne znači da ne možete imati bijeli namještaj. Samo potražite materijale koji su jednostavni za održavanje: kožom presvučen kauč, plastična stolica, lakirani sto… Lako ih je očistiti, a prilično teško trajno oštetiti.

Paravani

Najbrži način da bilo koju prostoriju učinite svjetlijom leži na samom izvoru. Teške paravane od debelog platna zamijenite prozračnijom i lakšom verzijom koja se spušta skroz do poda i tako olakšajte posao svojim prozorima. Za naglašavanje visokog plafona paravane postavite što bliže plafonu.

Izvor: Caroline Picard / Good Housekeeping

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta