Tradicionalno uređenje enterijera: 7 najboljih savjeta za stvaranje divne sobe

Elegantan i stilski, tradicionalni dizajn enterijera je bezvremeni izbor koji nikada ne zastarjeva. Daće eleganciju i toplinu bilo kojem prostoru i prosto vas mamiti da u njemu ostanete što duže. S toga, ako uživate u antičkom izgledu i klasici, tradicionalno uređenje bi moglo biti pravi izbor za vas i vaš dom.

Takođe, ako volite tradicionalno uređenje, ali smatrate da bi to ipak bilo previše za vaš dom, rješenje bi moglo biti prelazni dizajn enterijera. Kombinovanjem elemenata tradicionalnog stila i nekih savremenijih komada namještaja, tradicionalni dizajn je savršen kompromis. U svakom slučaju, inspiraciju možete pronaći u sljedećih sedam ključnih stavki.

  1. Strukturalna uljepšavanja u tradicionalnom uređenju

Tradicionalno uređenje doma počinje od same strukture prostorije. Ukrasne lajsne i ograde su tipični elementi iz domova tog perioda i postavljaju pravu osnovu za tradicionalni stil. Ako je vaš dom ipak sagrađen moderno, ove detalje možete uvesti kasnije. Na primjer, postavljanje drvene oplate na pregradni zid je prilično jednostavan način koji daje krajnje realistične rezultate. Dodatno, ako tražite ideje za dnevni boravak, postavite ukrasne tapete sa 3D prikazima koje će dati jak vizuelni pečat vašoj sobi bez da oduzimaju na samom prostoru.

  • Rezbareni detalji

Lajsne, dijelovi namještaja, dodaci… tradicionalni dizajn enterijera dopušta rezbarije svugdje! Dodavanjem dekorativnih slojeva gotovo svakom elementu prostorije doprinose uzvišenom izgledu ovog stila, dajući mu teksturu i karakter. Ako želite uvesti rezbarene detalje u svoj prostor, počnite od velikih komada. Rezbarena sofa ili krevet će biti dovoljno veliki da vašoj prostoriji daju definitivan tradicionalan štih!

  • Bogate zavjese i paravani

Ništa ne govori tradicionalni enterijer kao teške, protkane zavjese i paravani, naročito u kombinaciji sa sličnim baldahinima. Zavjese i paravani su uvijek pune dužine od plafona do poda, što prizor čini još efektnijim. Zapravo, riječ je o vizualnom triku koji se može upotrijebiti u svim stilovim uređenja, bez obzira na veličinu prozora. Prostorija tako izgleda viša, a prostor prozračniji.

  • Zaobljene linije

Zaboravite na oštre, ravne linije modernog namještaja – tradicionalni komadi su ukrašeni i obli. Zaobljene noge namještaja, pufnasti tapacirung i bogatstvo tkanine tradicionalnom enterijeru daju jedinstven veličanstveni a pozivajući osjećaj koji ovaj stil razdvaja od svih drugih. Vaša prostorija će postati sve tradicionalnija svakom oblinom namještaja koju dodate.

  • Šare u tradicionalnom stilu

Još jedan značajan element tradicionalnog dizajna enterijera jeste da nikad ništa nije jednobojno. Zapravo, uvijek ćete se susresti da kombinacijom tkanina sa različitim šarama i dezenima. Dobar spoj su prugice i cvjetni dezeni, ali nisu sve kombinacije jednako učinkovite. Elegantno, bogato i uredno je izgled koji želite kada tražite dezene za tradicionalni stil. Pored same ljepote, šare istovremeno unose i osnovnu i boju za naglašavanje detalja iz iste palete. Odličan su izbor za stvaranje interesantnih efekata boje na koju bez da vam prostor izgleda prešareno. Nikada se ne miješa previše različitih nijansi. Kako biste u svoj dom unijeli tradicionalne šare, počnite od manjih stvari poput jastuka i prekrivača. Ako vam se to dopadne proširite asortiman tako što ćete uključiti i zavjese i tapacirung.

  • Simetrija

Ako ikada imate ikakvih sumnji u vezi sa postavljanjem namještaja ili dodataka za ukras, oprijedelite se za stvari u paru. Zaista, simetrija je ključni aspekt svakog tradicionalnog enterijera. Dvije fotelje oko stolića, par lampi na natkasni ili dvije komplementarne umjetnine na zidu su samo neki od primjera koji se javljaju u svakom tradicionalno uređenom prostoru. Zapravo, simetrija prirodno opušta naše oči te nam se prostor odmah čini balansirano i mirno, a ko to ne želi za svoj dom?

  • Više je više

Kao što vam je možda do sada vjerovatno već postalo očigledno, tradicionalni dizajn je sve samo ne minimalistički. Stoga, teksture slobodno postavite slojevito i dodajte dekoracije zbog kojih će vaš dom dobiti onaj udobni i bogat izgled koji je tako tipičan za tradicionalno uređen prostor.

Izuzetak ovog pravila svakako ne predstavlja ni rasvjeta. Veliki kristalni lusteri, veliki bogato ukrašeni svijećnjaci i skulpturne stone lampe su uvijek ključni element tradicionalno uređenog prostorije te se ističu.

Uz ovih sedam ključnih savjeta za tradicionalno uređenje prostora spremni ste da svoj dom transformišete u predivno uređen prostor. Možete ih upotrijebiti kao vodič, pratiti sve ili odabrati samo neke od ideja. Izbor je na vama!

Izvor: Decorilla

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta