11 načina kako da pripremite dom za kućnog ljubimca

I tako, odlučili ste da je vrijeme da svom prvom kućnom ljubimcu poželite dobrodošlicu u svoj dom. Čestitamo! Međutim, ne samo da će kućni ljubimac uticati na vaš život i svakodnevnu rutinu, već ni vaš dom neće biti isti. Uvođenje ovog novog člana porodice ipak zahtjeva određene promjene vašeg životnog prostora.

Učinite svoj dom bezbjednim za ljubimce

Životinje su prirodno radoznale i vole da se zavlače. Trebali biste nabaviti kante za smeće koje se čvrsto zatvaraju i posude u kojima ćete držati njihovu hranu kako biste izbjegli neželjene susrete. Gurtne za zavjese, ukoliko ih imate, zavežite tako da budu izvan dohvata životinja, a kablove sklonite jer kučići i mačići vole da ih grizu, naročito kada im izbijaju zubi.

Ponovo razmislite o svojim sobnim biljkama

Sobne biljke privlače ljubimce jer nalikuju onim koje se mogu naći vani, ali mogu predstavljati izuzetan zdravstveni rizik za njih. Više od 700 vrsta biljaka je otrovno za pse i mačke ako ih pojedu. Istražite da li bi biljke koje trenutno posjedujete bile otrovne za novog ljubimca i zamijenite ih vrstama koje su bezbjedne. Razmislite i o tome da nađete novi prostor za biljke kako ne bi bile na dohvatu šapa.

Odvojite prostor za ljubimca

Kako biste pomogli svom psu ili mački da se osjeća ugodnije u svom novom domu, odvojite neki prostor koji će biti samo njihov. Nabavite im krevet i pobrinite se da je taj dio u potpunosti spreman prije nego što dovedete ljubimca kući.

Kupite nekoliko igračaka

Psi i mačke podjednako uživaju u igranju sa različitim igračkama za životinje. Psima možete kupiti loptice ili različite glodalice, a mačkama krpene igračke ili grebalicu. Kućni ljubimci svijet oko sebe istražuju ustima, naročito kučići i mačići, pa vodite računa da sve što kupujete može da se grize, liže i žvaće. Za početak nabavite par nekih osnovnih igračaka da vidite se sviđa baš vašem ljubimcu prije nego što im kupite još.

Napravite zalihe

Za početak, trebaće vam osnovne namirnice za ljubimce, uključujući hranu, posude, ogrlicu i slatkiše. Mačkama su takođe potrebne posuda za pijesak i pijesak, a za psa nabavite i povodac i kesice za otpad. Kada ga dovedete kući i date mu ime, nemojte zaboraviti da svom ljubimcu napravite i identifikacionu pločicu u slučaju da se izgubi. Na pločicu ispišite ime ljubimca, svoju adresu i broj telefona da bi ljudi mogli stupiti u kontakt sa vama i vratiti vam vašeg krznenog prijatelja. Nije loša ideja nabaviti ni sprej za kućne ljubimce i sredstva za čišćenje, poput odstranjivača mrlja.

Dok se pripremate da postanete vlasnik kućnog ljubimca trebali biste naći i veterinara koji će voditi računa o vašem novom krznenom prijatelju i blagovremeno vam dati sve potrebne informacije.

Osigurajte svoj dom i dvorište

Pobrinite se da vam se vrata i prozori dobro zatvaraju kako biste minimalizovali šanse da vam ljubimac odluta. Mačke vole da se penju po zavjesama i paravanima i na sims prozora, pa vodite računa i o tome. Ako ćete u toku dana puštati psa u dvorište provjerite da vam je ograda u dobrom stanju i u potpunosti čitava.

Isplanirajte područje za igru

Životinje vole da se igraju, pa je vrlo važno ostaviti im dovoljno prostora za to. Psima je potrebno da se mogu dobro istrčati pa imajte to u vidu, a mačke pak uživaju u penjanju, pa im kupite policu za penjanje ili nešto slično i pustite ih da istražuju.

Postavite pravila za čitavu porodicu

Prije nego što dovedete ljubimca kući, postarajte se da svi članovi porodice budu po pitanju pravila. Unaprijed odredite gdje ljubimci mogu ili ne mogu ići,  da li se smiju penjati na namještaj i gdje će spavati. Važno je napraviti i listu zaduženja kako bi svi bili odgovorni za brigu o novom ćuki ili maci.

Promijenite filtere za vazduh

Životinje se generalno linjaju i rasipaju perut po vašem domu, bez obzira na to koliko ih pomno iščetkavate i brinete o njima. Prije nego što svog novog ljubimca dovedete kući promijeniti filtere na klima uređajma i ventilaciji kako bi bili čisti i radili glatko. Iako bi u domovima bez ljubimaca trebalo mijenjati filtere na otprilike svakih pola godine, nakon što dovedete svog ljubimca filtere biste trebali mijenjati svakih mjesec do tri.

Zaštite vanjske dijelove klime i ventilacije

Ovo je naročito važno ako dovodite psa po prvi put. Psi obilježavaju teritoriju a urin uzrokuje rđanje ili može ući u sistem, od čega će vam dom mirisati neugodno svaki put kada vazduh uđe unutra putem sporne klime ili ventilacije. Veći psi mogu oštetiti sistem tako što će ga izgrebati, pregristi ili polomiti nešto. Najlakše rješenje bi bilo da dodate neku prepreku koja će onemogućiti psu da priđe jedinici ali će tehničari i dalje imati pristup po potrebi.

Uložite u prečišćivač vazduha

Ako vas i dalje brinu dlaka ili perut ljubimaca u vašem domu, uložite u prečišćivač vazduha koji je posebno namijenjen za domove sa ljubimcima. Takođe vam mogu pomoći ako neko od ukućana ili gostiju pati od alergija na životinje.

Ovih nekoliko jednostavnih a prijeko potrebnih koraka će vas pripremiti i u mnogome vam olakšati proces navikavanja na pridošlicu u porodici, a istovremeno učiniti njihovo useljenje ugodnije i za njih.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta