Ideje za dekoraciju plafona koje sve mijenjaju

Plafon je dio prostorije koji se najviše zanemaruje, ali to nipošto ne mora biti tako. Uz izbor prave tapete ili nijanse boje (i malo inspiracije), vaš plafon će transformisati kompletnu prostoriju u kojoj se nalazi. A evo i nekoliko ideja kako to uraditi.

Večera ispod plafona prekrivenog cvijećem omogućava trajno uživanje u proljeću, u energičnosti, mladosti i vitalnosti. Automatski efekat popravljanja raspoloženja je samo dodatni razlog zbog kog predlažemo da plafon u trpezariji prekrijete cvjetnim motivima.

Mramorne šare upečatljivih boja će razveseliti svaku dječiju sobu a odlazak na spavanje učiniti lakšim. Za harmoničan efekat iskoristite boju iz palete koju već imate u prostoriji, a za eklektiku pronađite odgovarajući kontrast.

Apstraktne šare na plafonu urađene u slobodnom stilu učiniće sobu vaših tinejdžera jedinstvenom, a njihov boravak u njoj još više opuštajućim. Blaže nijanse će imati relaksirajući efekat, a one jarke će pozitivno uticati na energiju prostorije i osoba koje u njoj borave.

Monhromatske šare pločica pružiće balans jarkim bojama u manjem prostoru, kao što je to, na primjer, hodnik. Neka nijanse budu komplementarne, ali nikako iz iste palete.

Delikatni uzorak čipke će sobu vaše bebe učiniti još toplijom i nježnijom, a dovoljno je da samo odaberete nešto svjetliji ton boje koju već imate u prostoriji kako biste zaokružili izgled u skladnu cjelinu.

Tamnu boju zidova možete ponoviti i na plafonu i tako naglasiti intimnosti i udobnost prostora. Kako biste izbjegli efekat kutije opredijelite se za svijetli namještaj, velike prozore i krupnije komade rasvjete. Tamu zidova takođe možete „razbiti“ ogledalima, slikama i drugim zidnim ukrasima.

Tamna mornarsko plava savršeno će upotpuniti morski stil vaše vikendice, kupatila ili dječije sobe. Plava takođe djeluje umirujuće na nervni sistem ljudi koji borave u prostoru.

Prugice iscrtane na plafonu vizuelno će povećati prostoriju, zbog čega su jako pogodne za različite malene prostore. Možete ih postaviti horizontalno, vertikalno ili dijagonalno. Ako želite još malo da se poigrate sa svojim prostorom, možete odabrati fokalnu tačku (najbolje luster) i izvući prugice iz nje. Tako ćete postići energični efekat sunca.

Za naglašavanje vertikalnosti prostora, plafon ofarbajte istom nijansom kao što su vam paravani. To će prirodno vući pogled ka gore te vizuelno izdužavati prostor i činiti ga pozračnim.

Navikli smo da su zidovi u boji, a plafon bijel, zar ne? Veoma jednostavno a efektno možete okrenuti raspored uloga, te bijele ili veoma svijetle zidove dopuniti šarenim plafonom ili nekim upečatljivim dezenom.

Sigurni smo da će vaše dijete biti oduševljeno ako plafon u njegovoj sobi ofarbate njegovom omiljenom bojom. Za dodatnu sreću uključite dijete u proces biranja boje i novog izgleda njegove sobe te se zabavite zajedno.

Boja plafona je takođe jedan od zgodnih načina za ograničavanje cjelina u otvorenom životnom prostoru. Naravno, pošto su vizuelno sve prisutne istovremeno, boje bi trebalo da se skladno uklapaju, ali različit plafon će jasno međusobno ograničiti vašu trpezariju, kuhinju i dnevni boravak.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta