Zašto su podovi od prirodnih materijala najbolji za vaš dom

Kada kupujete novi stan ili renovirate onaj u kome živite, jedna od najznačajnijih odluka koju treba da donesete jeste izbor podova. Odabir pravih podova za porodični dom, njegovo postavljanje i održavanje, kao i cena i vek trajanja, sve su ovo faktori o kojima ćete misliti dok ne odaberete odgovarajuće.

Na tržištu postoji veliki izbor, ali u širokom spektru predloga, dizajneri enterijera uvek prednost daju podovima od prirodnih materijala. Koji su to podovi, kakva im je građa i kako se održavaju čitajte u nastavku ovog teksta.

Kompozitni parket – jači od običnog parketa

Ljubitelje drveta će obradovati da danas postoji nešto bolje od parketa koji se teško postavlja i zahtevan je za održavanje, a opet je od prirodnih materijala. U pitanju je kompozitni parket, koji se pravi od drveta kao i običan, ali je od njega otporniji, lakše se postavlja, a osim toga što se lakše održava i manje košta. Umesto brodskog poda ili nekog drugog od masivnog drveta, možete mnogo brže postaviti kompozitni parket, a da pritom ne brinete o tome hoće li se pri najmanjem udarcu ogrebati ili oštetiti, kao što je to slučaj sa podovima od masivnog drveta. To je zbog toga što se ova vrsta podova pravi posebnom tehnološkom preradom drveta, te ima oznaku „Child“ i „Pet friendly“. Dakle, porodice sa malom i nestašnom decom, pa čak i ponosni vlasnici pasa i mačaka ne moraju da brinu o ogrebotinama i oštećenjima.

Vodootporni podovi koji lepo izgledaju u svakom kutku vašeg doma su retkost, a kako je kompozitni parket čak 72 časa rezistentan na vodu i vlagu, moguće je postaviti ga i u kuhinji, pa i u kupatilu. Osim vizuelnog efekta, ne treba zanemariti ni stabilnost ovih podova, kao ni činjenicu da vam za manje novca pruža više nego neki drugi podovi od drveta. Za razliku od laminata, na primer, kompozitni parket se pravi 100% od drveta i prirodnih materijala.

Neprikosnoveno drvo za ljubitelje klasike – parket

Tradicionalisti u svemu, pa i u uređenju doma, izabraće ipak radije klasičan parket ili pod od punog i masivnog drveta. Bez obzira na to što postavljanje parketa prestavlja i zahteva pravo majstorstvo, a uz to i dugo traje, mnogi mu daju prednost u odnosu na laminat. To je najčešće pitanje ličnog ukusa i stila u kome se uređuje ceo dom. Možete birati jasenovo drvo, hrast, mahagoni, javor, breza ili lešnik, sve prema ličnom nahođenju i želji.

pod-od-prirodnih-materijala
Foto: Pixabay.com

Ugradnja parketa nije samo zanat, već i umetnost, jer njegovim uklapanjem i lepljenjem nastaju prelepe geometrijske šare.

Sa parketom treba biti pažljiv, jer drvo ne voli vodu, a ni potpetice i pomeranje nameštaja – lako ga je ogrebati, a pošto ne trpi vlagu i trajno oštetiti ukoliko se „napije vode“.

Brodski pod

Isto pravilo vezano za vlagu važi i za brodski pod. Brodski pod je nešto lakši za postavljanje od parketa, te se u ovu avanturu mogu upustiti čak i majstoričavi laici. Ipak, tvrdo i masivno drvo zahteva jednaku brigu i lakiranje kao i parket. Posebno ga treba paziti od ogrebotina koje nastaju od obuće ili pak pri pomeranju nameštaja.

Mnogi se odlučuju baš za ovu vrstu podova, bez obzira na njihovu visoku cenu, jer predstavljaju simbol topline i udobnosti kakvu svako želi za svoj dom.

Laminat

Kvalitetni laminatni podovi sadrže čak 80% do 90% drveta, a jeftiniji su od parketa i drugih drvenih podnih obloga te su odličan izbor za one sa ograničenim budžetom. Jedna od pogodnosti u odnosu na druge podove je i ta što ih je gotovo nemoguće ogrebati, jer imaju poseban zaštitni sloj, a uz to ne skupljaju statički elektricitet.

laminat-prirodni-materijali
Foto: Pixabay.com

Lako se održavaju, dovoljno je prebrisati ih vlažnom krpom ili džogerom. Takođe, mnogi se odlučuju za ovu vrstu podova zbog toga što ih je lako ugraditi i postaviti. Dekorativni su i često sa reljefom i u različitim dezenima, a pritom podovi deluju kao da su od punog drveta. Možete izabrati rustičan stil ili onaj koji podseća na hoblovan brodski pod sa godovima ili bilo koji drugi dezen drveta. U prilog dekorativnosti laminata ide i to što dizajneri enterijera savetuju da se ne pokriva tepihom ili ukoliko baš volite tepihe i krpare da one budu manje površine.

Kamen

Prirodni materijal koji se takođe može pohvaliti dugovečnošću jeste kamen. Ipak, retko se preporučuje za podnu podlogu u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Može biti dobar izbor u hodniku, a neki ga vole i u kupatilu. Ovo je jedini materijal koji se može koristiti i za enterijer i za eksterijer, te je dobar izbor za popločavanje hodnika i terase, kao i ulaza u kuću, naravno, ukoliko želite da povežete unutrašnjost vašeg doma sa njegovom spoljašnošću.

Zašto izabrati prirodne materijale?

Iako na tržištu postoji mnogo jeftinijih varijanti za podove, poput linoleuma ili pak pločica od keramike, drvo definitivno treba biti vaš prvi izbor ukoliko opremate dom tako da traje. Iako je postavljanje linoleuma posao od deset minuta, setite se da on nema tu toplinu – i u bukvalnom i u prenesenom značenju – koje ima drvo. Drvo kao odličan provodnik toplote učiniće da vam uvek, pa i zimi, bude toplo, jer se drveni podovi lako zagrevaju.

Ukoliko možete da se opredelite za skuplje varijante, podovi od kamena i tvrdog drveta su odlična odluka. Kompozitni parket je u istoj ravni po kvalitetu, a koštaće vas manje. Uz to, već smo pomenuli njegovu vodootpornost, tako da ga možete postaviti u celoj kući, pa čak i u kupatilu.

Za one koji se rukovode budžetom, a ipak imaju stila i smisla za lepo, laminatni podovi su pravi odabir. Laminat možda nije vodootporan, ali postoje i neke vrste koje su rezistentne na vlagu čak i do 48 sati.

Na kraju, važno je znati, ukoliko se u svom izboru rukovodite estetikom, za šta god da se odlučite, sasvim je izvesno da nećete pogrešiti. Kamen u hodniku ili kupatilu, a u ostalim prostorijama drvo – kompozitno, tvrdo ili pak prerađeno u laminatni pod – biće prava podna podloga i ukras vašeg doma.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta