5 načina da prikrijete pod – privremeno a kvalitetno

Ako postoji jedna stvar koja može izrazito efektno da uništi sjajan prostor, to je zasigurno loš pod. Okrnjene pločice, izgrebane drvene podloge, potamnjeli linoleum – sve više vremena ćete provoditi u drugim prostorijama kako biste ih izbjegli.

Međutim, postoje prilično jednostavni načini na koje možete privremeno poboljšati stanje svog poda, a koji su pri tom uklonjivi, pa su savršeni za prostore koji se iznajmljuju ili ukoliko želite samo privremeno transformisati svoj prostor.

Samoljepljivi vinil

Jedna od najjednostavnijih opcija, samoljepljivi vinil može izgledati daleko profesionalnije nego što mislite. Odaberite kvadrate sa upečatljivim dezenom ako želite da vaš pod bude izražajniji ili neku decentniju izradu za suptilniju promjenu. Vinil se i lako čisti te je prilično otporan na ogrebotine i druga oštećenja, što je dodatni razlog zbog kog je prilično često izbor.

Tepih od zida do zida

Ukoliko smatrate da ono što je vašoj prostoriji potrebno jeste veliki tepih koji će se protezati od zida do zida, ali niste u potpunosti sigurni kako će to izgledati i da li to zaista želite, dobra opcija su pločice od tepiha. U čemu je stvar? Ovakvi tepisi nisu rađeni iz jednog komada već kvadrata koji podsjećaju na pločice a koji se i uklapaju i postavljaju na sličan način. Većina ih već ima ljepljivu površinu nazad koja dodatno olakšava postavljanje, ali uvijek možete potražiti i ljepilo za itisone i tepihe. Tepih pločice omogućavaju da sami odredite željene dimenzije površine koju želite pokriti, kao i da se predomislite i uneste izmjene.

Podne pločice od pjene

Kada čujete na pločice od pjene vjerovatno automatski pomislite na sobu za bebe ili teretane, ali to nikako ne mora značiti da se mogu koristiti isključivo tu. Izuzetno su praktične jer se uklapaju i stoje fiksirane bez upotrebe ljepila, pa ne postoji prostorija u kojoj se ne mogu koristiti. Dostupne su u različitim bojama i dezenima pa smo sigurni da ćete pronaći nešto za sebe. A tako su udobne!

Drvene podne obloge

obloge koje se ne lijepe već međusobno uklapaju nude brojne prednosti kada je riječ o privremenim rješenjima: izuzetno se lako postavljaju, izgledaju prilično realistično i povoljne su cijene. Drveni podovi istovremeno izgledaju prilično elegantno i dodaj toplinu prostoru. I one su dostupne u različitim nijansama i debljinama, pa omogućavaju mnoštvo izbora.

Boja

Pa ipak, daleko najjednostavniji način za transformaciju izgleda prostorije i osvježavanje poda jeste promjena boje. Možete obnoviti postojeću boju i time vratiti svježinu ili se pak odlučiti za nešto radikalnije. Boja ne mora biti trajno rješenje, te ako niste zadovoljni, ili ako iznajmljujete prostor i morate ga vratiti u istom stanju u kome ste ga i našli, uvijek možete ponovo prefarbati pod i vratiti mu originalnu boju.

Izvor: Amanda Sims

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta