Da li je „kuhinjski trougao“ zastarjelo pravilo uređenja?

Kuhinjski radni trougao je (bio) standard kojim smo mjerili dobar dizajn i funkcionalnost. Bilo da ste obraćali pažnju na času trigonometrije ili ne, vjerovatno ste već upoznati sa osnovnim konceptom kuhinjskog trougla. To je prostor koji povezuje šporet, frižider i sudoper. Uvriježeno vjerovanje je da nijedan krak ne bi trebao biti kraći od 1.2 m niti duži od 2.7 m. Zbir strana trougla ne bi trebalo da prekorači 8 m. Dodatno, ne bi se trebalo mnogo kretati kroz ovaj trougao osim u svrhe pripreme hrane i čišćenja.

Ali, da li ta pravila i dalje važe?

Sredinom prošlog vijeka kuhinje su bile malene a uređaji veliki. Koncept se razvio kao generalna smjernica za stvaranje određene blizine i distance između tri glavna kuhinjska elementa: sudopera, frižidera i šporeta, a važan je i danas. Poenta ovog koncepta jeste stvaranje maksimalne ugodnosti i efikasnosti, a zasniva se na lakoći kretanja između ove tri tačke.

Osnovna struktura trougla – koja može izgledati veoma drugačije u svakom prostoru ponaosob – nudi mnogo opcija za dizajniranje, praktičnost i estetiku. Ne postoje ograničenja kad je riječ o uređenju funkcionalnog kuhinjskog trougla koji će istovremeno odražavati vaš stil i ukus. Važno je samo dobro razmotriti lokacije radnih površina, ostrva i svih drugih dijelova kuhinje, što će osigurati dobar protok i funkcionalnost u kuhinji.

Relevantno ili zastarjelo?

Ali da li ti kuhinjski elementi zapravo samo stvaraju bespotrebnu gužvu? Jedan od trendova uređenja koji postaje sve popularniji jeste koncept otvorene kuhinje modernog uređenja. To uključuje ostrvo koje na kome se priprema hrana, koje sadrži i sudoper i šank stolice sa druge strane. Paralelne kuhinje postaju sve više popularne.

Kuhinjski trougao je posljednjih godina dosta izgubio na popularnosti zato što se ne uklapa uvijek u sve kuhinje. Često prosto ne postoji dovoljno prostora za trougao, naročito u paralelnim kuhinjama.

Trougao nije nužno otvoren koncept jer su kuhinjske zone daleko bolje rješenje. Iako trougao i dalje može biti relevantno u nekim slučajevima, mnogi dizajneri napuštaju taj izgled.

Gdje je kuhinjski trougao i dalje primjenljiv?

Međutim, nisu svi saglasni sa tim da je kuhinjski trougao suvišan. Starije kuhinje i kuhinje koje sadrže elemente od nerđajućeg čelika kao i pločice kao zaštitu zida od špricanja su itekako pogodne za koncept kuhinjskog trougla. Tako se postiže fantastičan izgled, a jasne linije garantuju funkcionalnost.

Pronalaženje pravog stila za uređenje kuhinje

Kuhinjski trougao je uvijek popularan izbor jer je riječ o standardu dizajnerske industrije koji je kreiran kako bi se maksimalno pojednostavila priprema jela i čišćenje. Postoje i druge varijacije na temu uređenja kuhinje – na primjer, kada je riječ o linearnoj kuhinji kod koje se svi elementi nalaze na jednom zidu. U takvoj konfiguraciji neki drugi rasporedi funkcionišu bolje. Idealno je da sudoper bude na sredini zida okružen visećim elementima, a da frižider i šporet budu na različitim krajevima te linije.

Naposlijetku, kuhinjski trougao treba samo da bude smjernica za uređenje, a nikako pravilo. Najvažniji kriterijum za uređenje nekog prostora je uvijek životni stil ljudi koji tu borave. Uvijek treba odvagati prednosti i mane različitih lokacija uređaja i vidjeti šta najbolje funkcioniše za konkretan prostor i osobu. Ipak ste bi ti koji će koristiti taj prostor.

Izvor: Terri Williams / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta