6 ideja kako napraviti kućnu kafeteriju

Recite zbogom uspavanim jutrima!

Bilo da se radi o kuhinji, ostavi ili uglu u trpezariji, kućna kafeterija je neto o čemu biste trebali razmisliti. Dobićete osjećaj kao da idete u svoj omiljeni kafić svaki dan, a nećete morati izaći iz sopstvenog doma. Čak i ako niste ljubitelj kafe ili čaja, ovakav poseban kutak će vašem domu dati osjećaj topline i udobnosti i učiniće ogromnu razliku u atmosferi kada vam dođu gosti.
Donosimo vam ideje za uređenje prostora u stilu kafeterije koje su toliko dobre da ćete se pretvoriti u jutarnju osobu.

  • Transformišite hodnik

Hodnik je idealno mjesto na kome možete napraviti chic kućnu kafeteriju i učiniti svoj dom jedinstvenim. Elementi i skriveni mini frižider će vam omogućiti dovoljno prostora da spremite sve potrepštine, pa će radna površina ostati slobodna za dekoraciju i pripremu vaših omiljenih pića. Ono što je najbolje, ako ovu mini kuhinju u stilu kafića postavite u hodnik na spratu kuće nećete morati stalno silaziti do glavne kuhinje.

  • Topla dekoracija kuhinje

Ukoliko kuhinjske stvari želite zadržati u kuhinji, a ipak biste voljeli osjećaj kafića, poigrajte se dekoracijom. Odaberite topliju paletu boja i materijale bogate teksturom zbog kojih ćete poželjeti da u svojoj kuhinji provodite još više vremena. Počastite se kvalitetnim kuhalom, aparatom za kafu ili sokovnikom, a za dodatni osjećaj kafića čaše i šolje možete izložiti na otvorene police.

  • Mini kafić u jednom elementu

Odredite jedan kuhinjski element ili dio kuhinje koji će vam biti nezaobilazna stanica ujutru. Tamo ubacite sve ono što vam je potrebno za savršenu kafu: aparat za kafu, šećer, šoljice… Pripremu jutarnjeg rituala skratite tako što ćete tu držati i ono što vam je potrebno za doručak, poput žitarica, peciva i namaza koje ne držite u frižideru. Čitav doručak u jednom kredencu!

  • Nadogradite svoj šank

Postoji li idealniji način uređenja prostora u stilu kafića nego što je to šank? Iza šanka postavite otvorene police na kojima će vaša omiljena pića i najdraže šolje i čaše istovremeno biti i zanimljiva dekoracija i prigodno na dohvatu ruke. Gosti će obožavati boraviti u tom dijelu vašeg doma.

  • Podijelite kuhinju

Veći kuhinjski prostor možete podijeliti na dva dijela: glavnu kuhinju u kojoj se kuha i manju kuhinju koja služi za bržu pripremu pića i poziva na opuštanje. Podjelu možete izvesti tako što ćete dio za piće ograditi šankom; posvetiti mu jedan dio kuhinje koja je u obliku slova L ili U; ubaciti kuhinjsko ostrvo, zaseban kredenac ili stolić koji će služiti kao kafeterija ili na bilo koji drugi način.

  • Starom ormaru dajte novu namjenu

Za sopstvenu malu kafeteriju vam nije neophodna zasebna prostorija, pa čak niti kuhinjski elementi. Ukoliko ne raspolažete većim prostorom koji biste mogli posvetiti svojoj kafeteriji, dovoljan je jedan dio ormara. U njega smjestite čajnik, kuhalo za vodu, aparat za kafu, šoljice i sastojke i vaša kafeterija je gotova.

Sa ovako uređenim prostorom preostaje vam samo da pripremite šoljicu svog omiljenog napitka i uživate.

Izvor: Hadley Mendelsohn / House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta