5 savjeta za dekorisanje enterijera tapetama

Prilika da uredimo dom po svom ukusu je nešto čemu se svi radujemo i čemu pristupamo sa posebnom pažnjom. Koliko god da smo zadovoljni izgledom našeg stana ili kuće za koji smo se prvobitno odlučili, poslije određenog vremena bi neke stvari trebalo promjeniti, a prostor osvježiti.

Ako ste se odlučili da u svoj dom unesete promjene, krenite od manjih stvari. Ne morate promijeniti kompletan nameštaj da bi vaš dom izgledao modernije, dovoljno je da osvježite jedan deo prostorije, a najveći efekat će svakako imati drugačiji izgled zidova. Budući da su tapete ponovo popularne u opremanju enterijera, predstavljamo vam pet savjeta za njihov izbor.

Najprije odredite željeni stil

LOFT

Ukoliko se opredijelite da dizajn enterijera poverite arhitekti, on će vas svakako konsultovati oko željenog stila opremanja. Takođe, izbor preovlađujućeg stila biće poželjan i ukoliko stan opremate samostalno.

Od izabranog stila zavise radovi koji prethode ljepljenju tapeta, recimo gipsarski deo posla i postavljanje rasvete. Bilo da se opredijelite za moderan minimalistički stil, svedeni skandinavski, rustični, romantičan, retro ili klasičan stil, probajte da ga se držite u potpunosti.

Vodite računa o bojama

LOFT

Upotreba boja u dizajnu enterijera je stvar koje se mnoge osobe na neki način plaše. Ukoliko sami uređujete svoj prostor potrebno je da pažljivo planirate gdje će se koja boja naći i koliko puta će se ponoviti.

Preporuka je da se pored bele, u prostorijama nađu najviše još tri boje, koje opet treba da budu u istom tonalitetu. Ukoliko je prostorija bijela, a namještaj neutralan, boje drveta, bijeli ili siv, interesantne tapete u dvije boje će osvežiti prostor i dati mu život. U tim situacijama, tapete su te koje pružaju identitet prostoru.

Sve linije u istom pravcu

LOFT

Prilikom izbora tapeta obratite pažnju na njihov dezen, naročito ukoliko imate namještaj, draperije i tepihe sa dominantnim linijama. Na primjer, ako želite da sačuvate stare stolice sa horizontalnim linijama na mebl štofu, i krugove ili elipse na zavjesama, izražena geometrija na tapetama će biti previše. U takvim prilikama radije birajte one tapete sa sitnim ornamentima ili cvetnim dezenom.

Efektan zid

LOFT

Često se desi da nakon renoviranja stana shvatite da imate jedan ili više zidova u stanu koji nemaju baš nikakvu funkciju. Na takvom zidu se ne nalaze slike, ni komadi nameštaja, a djeluju nekako prazno. Idealna prilika za kreativnu dekoraciju zidova koji će osvježiti prostor, a dobra ideja je da se takav zid obloži tapetama koje su stilski povezane sa nameštajem. Zid sa tapetama tako dobija smisao i estetsku povezanost sa ostatkom prostorije.

Za te prilike pogodne su tapete sa više boja i dominantnijom grafikom. Ukoliko niste baš zainteresovani za eksperimentisanje sa bojama, možete se opredijeliti za tapete sa sivim ili srebrnim vertikalnim linijama.

Sa prugama u boji je teško pogrešiti, ali ipak vodite računa da se boje pruga uklapaju sa namještajem ili da njihova boja baš fali jednoličnom nameštaju. Takav zid treba da je u cjelosti vidljiv tokom boravka u prostoriji. Na taj način pažljivo odabranim tapetama naglašavate jednu ambijentalnu cjelinu.

Izvor: Kucastil

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta