Kako da uredite dvorište iz snova?

Maštate o sopstvenom raju, o mirnoj oazi u kojoj ćete uživati nakon napornog dana ili na kraju radne nedelje? Da biste napravili dvorište iz snova – potrebno vam je samo malo novca i mnogo kreativnih ideja, a prije svega vizija: kako želite da izgleda vaš privatni raj.

Pergola za terase – vaša mala renesansa

Romantična večera pod svijećama, cvijeće, opojni ljetnji mirisi ili pak veliki porodični ručak uz dječju ciku i graju, sve to može izgledati kao na fotografijama iz nekog kataloga ili umjetničkim slikama renesansnih slikara ukoliko imate pergolu u dvorištu ili na terasi. Ne morate biti veliki poznavalac arhitekture pa da prepoznate pergolu kao čest dekorativni element u baštama Sredozemlja. Italijani obožavaju ove slatke elemente eksterijera. Međutim, pergole nemaju samo ulogu u dekoraciji dvorišta i terasa. Naprotiv, nerijetko su one neizostavan element kada želite da odvojite dva vrta ili pak napravite prolaz. Idealne su i kao stalak za različite biljke penjačice, a najljepše su kada su oslonac ružama puzavicama. Cena pergola za terase na našim prostorima varira, ali nije visoka, posebno kada se u obzir uzme to da pergole često od terase naprave cijelu sobu na otvorenom. Ukoliko se uz nju penje biljka gustog i širokog lišća, poput vinove loze ili kivija, imaćete pravi mali raj  u hladovini.

Šta želite u svom vrtu?

Ruže, raznovrsno i raznobojno cveće, fontana ili ribnjak, ljuljaška za djecu ili vas, drvored ili voćnjak, mnogo trave ili kamena staza između cvjetnih leja – od svog dvorišta možete napraviti ugodan vrt kao iz ruskih romana. Zaljubljenici u baštovanstvo mogu napraviti svoje lično carstvo cveća, te i najmanji kutak pretvoriti u izvor opojnih mirisa. Ljubitelji domaće hrane i organske proizvodnje povrća mogu izdvojiti u velikom dvorištu leju za svoje povrće i začine. Uredan travnjak i gusta trava idealni su za dečju igru, ali i za kućne ljubimce.

Kada uređujete svoju baštu, procenite šta vam je najvažnije za odmor i mir. Možda volite obroke na otvorenom? Osmislite idealno mjesto za veliki sto za ručavanje, a potom i način na koji želite da ga zaštitite od sunca i vrućine. Pergole, nadstrešnice, suncobrani, izbor je veliki, a sve što je potrebno jeste da uskladite ovaj baštenski element sa stilom vašeg doma. Ukoliko ste hedonista, sigurno je da ćete od svog dvorišta napraviti mesto za pravo uživanje i opuštanje. Postoje ljuljaške različitih veličina, ležaljke i baštenske garniture u kojima možete čitati, sunčati se i uživati sa porodicom i prijateljima.

Dvorište kao igralište za djecu

Djeca koja odrastaju u kući sa dvorištem imaju veliku prednost u odnosu na mališane koji nemaju takav prostor za igru u svojoj blizini. Parkovi i igrališta su dobra mjesta za socijalizaciju i druženje, ali je činjenica da su dvorišta savršena privatna porodična igrališta. To ne znači da svaka kuća mora imati ljuljašku, klackalicu ili tobogan. Naprotiv, u dvorištu porodičnog doma sve može biti dovoljan povod za igru. Dijete se može zabavljati na sto i jedan način, igrajući se sa zemljom, loptom, lopaticama, lutkama, a da je pritom na svježem vazduhu i u blizini svojih roditelja. Entuzijasti koji imaju veliko dvorište uvijek mogu napraviti i neki kutak posvećen samo djeci. Baštenska kućica, šator, klackalica, možda je najbolje da napravite ono što će najviše obradovati vašu djecu.

Ogradite svoje dvorište

Jednom kad osmislite kako želite da vaš vrt izgleda i uredite ga po svojoj ideji i zamisli, poželićete da zaštitite svoj mali raj. Ograde za dvorište takođe mogu biti važan dekorativan detalj eksterijera vaše kuće. Dvokrilne kapije, klizne kapije, klizne ili one bez šina, za kakvu god se odlučili trudite se da uskladite svoj izbor sa stilom vaše kuće, fasadom i celim dvorištem. Dvorišna grada sa kapijom često je prva slika o vašem domu i vašoj porodici. Ona govori mnogo o tome kakav je životni stil domaćina, ali i šta je važno ljudima koji u kući žive. Ukoliko vam je sigurnost porodice izuzetno važna, možete se odlučiti i za bezbjedonosne ograde. Birajte ograde od jakih materijala, uložite u kvalitet i budite sigurni unutar svojih kapija. Na kraju, to i jeste prava slika raja – uživanje na sigurnom.

Našu ponudu BAŠTENSKOG NAMJEŠTAJA možete pogledati na linku.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta