6 načina za organizovanje špajza

Moderni špajz može biti veoma koristan dio kuhinje. Različiti domovi mogu imati različite špajzove, a postoji mnogo ideja kako ih održavati urednim. Bez obzira na stil uređenja ili veličinu, svi špajzovi imaju istu svrhu: pohranjivanje namirnica i kuhinjskih potrepština i smanjivanje nereda u kuhinji.

Špajz može biti u potpuno odvojenoj prostoriji ili se sastojati od samo nekoliko polica u kuhinji. U svakom slučaju, kako iz praktičnih tako i iz sanitarnih razloga, važno je da vam taj prostor bude uredan i čist.

Prepakivanje namirnica

Odličan početak jeste pronalaženje odgovarajućeg sistema za organizaciju koji se najbolje uklapa u vaš prostor, prehrambene navike i stil vaše porodice. Postoji mnogo opcija za pohranjivanje hrane, od plastičnih posuda do staklenih tegli. Pronađite varijaciju koja je praktična, vizuelno privlačna ili oboje, i bacite se na organizovanje.

Neku hranu, kao što je konzervirano povrće, najbolje je čuvati u pakovanju u kome je i kupite. Drugu je, iz različitih praktičnih razloga, ipak bolje prebaciti u drugačiju posudu. Na primjer, plastične ili staklene činije koje se mogu čvrsto zatvoriti će mnogo bolje sačuvati svježinu vaših žitarica za doručak nego papirnih kutija i plastičnih vrećica u kojima inače dođe. Slično je i sa brašnom, šećerom, pastom ili grickalicama, a pored svježine, pakovanja sa čvrstim zidovima i stalnim oblicima će vam značajno i uštediti prostor te će vaš špajz djelovati manje neuredno i biće vam se lakše snaći u njemu.

Ne zaboravite samo naznačiti rok upotrebe za hranu kojoj mijenjate pakovanje.

Reorganizacija i prekrajanje prostora

Vrsta polica i posuda koju odaberete će zavisiti od prostora koji vam je dostupan. Ako imate veoma uzak i skučen prostor vjerovatno ćete se opredijeliti za otvorene police, dok veći prostori mogu imati i varijante sa vratima.

Još jedna opcija su ladice na izvlačenje koje ormariće pretvaraju u dobro organizovane ladičare. Tako ćete lako moći doći i do onih posuda i namirnica koje su zabačenije nazad a da ne morate vaditi sve što se nalazi ispred njih.

Korpe su takođe veoma koristan alat za organizaciju.

Žičane police predstavljaju još jedan od načina na koji možete modifikovati svoje ormariće i dobiti više prostora. One se lako postavljaju a pomoći će vam da visoke prostore pregradite u dvije police i tako si olakšate organizaciju.

Postoje i žičane konstrukcije koje se postavljaju na unutrašnjost vrata ormarića, a zgodne su, na primjer, za poklopce ili daske za rezanje.

Izbjegavajte bespotrebno glomazne stvari

Naravno, kupovati na više je prilično praktično iz različitih razloga, a naročito ako imate veću porodicu. Međutim, veće količine često znače i više otpada, a suvišne posudice, kutije, tegle i konzerve vam često mogu oduzeti značajan prostor u špajzu.

Ako ipak kupujete na veliko, pripremite prostor u špajzu prije nabavke kako ne biste zakrčili prostor.

Obratite pažnju na stil i uređenje

Samo zato što je vaš špajz mali ne znači da biste trebali zanemarivati njegov stil. Dekor ne mora biti komplikovan niti glomazan, ali čak i najjednostavniji detalji mogu učiniti ogromnu razliku i učiniti prostor prijatnijim.

Postavljanjem tapeta prostor možete učiniti u potpunosti svojim te dodati elemente boje i živosti. Ako se ne želite baktati sa pravim tapetama, istražite opcije sa kontaktnim papirom ili tapetama koje se lako uklanjaju. Jednostavne su za postaviti te su dostupne u bezbroj boja i dezena, pa ih možete promijeniti kad god to poželite.

Takođe možete ofarbati prostor između polica. Boja koja omogućava pisanje kredom po unutrašnjosti vrata ormarića je i korisna i zabavna opcija koja će vašem špajzu dati onaj naročit, jedinstven izgled.

Spremite i više od hrane

Pored namirnica, veliki špajz je odlično mjesto za držanje i svih kuhinjskih uređaja, čime ćete uštediti značajan prostor na radnim površinama kuhinja. Između ostalog, špajz je savršen za samostojeći mikser, posude za pečenje, velike lonce i ostale glomazne stvari koje ne koristite svaki dan.

Napravite svoj špajz

Ukoliko vaš dom nema špajz a vama je očajnički potreban dodatni prostor za odlaganje kuhinjskih potrepština, razmislite o tome da si napravite špajz. Mogućnosti su mnogobrojne, od onih tradicionalnih nalik na ormar do onih inovativnog dizajna predviđenih i za najmanje prostore.

Špajz ne mora nužno biti u sklopu kuhinje. Razmotrite sve dijelove doma koji se mogu iskoristiti, pa potražite ideje za transformaciju i maksimalno iskorištavanje prostora. Dovoljno vam je i par polica ili ladica. I to će učiniti značajnu razliku u organizaciji vašeg špajza, kuhinje i uopšteno životnog prostora.

Izvor: Elizabeth Larkin / The Spruce

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta