Ogledalima do dobre energije u domu!

Iako feng shui nije toliko raširen koncept na našim područjima, morate priznati da neka mjesta prosto zrače pozitivnom i skladnom energijom koja vas mami da tu boravite što duže. Zasigurno želite da i vaš dom bude jedno od tih mjesta – udobno, opuštajuće i pozitivno. Evo kako to postići taktičnim postavljanjem ogledala.

Iako svaki dizajner enterijera sigurno ne praktikuje ovu drevnu kinesku vještinu, djelomično čak i nesvjesno poštuje njena pravila jer često je feng shui zapravo zdrav razum kada je u pitanju uređenje enterijera. Naposljetku, paziti na to da mjesto u kojem živite nije pretrpano i da ono što posjedujete održava ono što želite privući u vaš život nije toliko daleko od toga da imate dobro organizovan, miran i lijepo uređen dom.

Podsjetimo, feng shui je kineska vještina življenja i uređenja prostora stara više od 6000 godina prema kojoj pravilnim uređenjem prostora u svoj život možemo prizvati pozitivnu životnu energiju.

Kada je u pitanju feng shui i uređenje doma, postoji jedan predmet čije postavljanje zadaje glavobolje čak i feng shui majstorima – radi se o ogledalu. Ogledala su predmeti koji reflektiraju i umnožavaju stvari u domu pa tako mogu vizuelno proširiti prostor, ali i poduplati hrpu računa na vašem stolu. Osim toga, mogu ubrzati ili usporiti protok energije u vašem domu.

A kako ih pravilno postaviti? Donosimo vam feng shui smjernice za postavljanje ogledala koje vam mogu pomoći da pročistite svoj dom od negativne energije i loših vibracija.

ULAZNA VRATA

Za početak – postoji jedno mjesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje ogledala, a to je ono nasuprot ulaznih vrata, ali i vrata uopšte. Radije ga postavite na zid koji je na njih okomit. Naime, ulazna su vrata primarno mjesto ulaska energije u naš dom, a ogledalo koje se nalazi tačno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu točku.

Ogledalo u hodniku dobar je izbor ako nije nasuprot ulaznih vrata.

TRPEZARIJA

Kada je u pitanju najbolja prostorija za postavljanje ogledala – stručnjaci vjeruju da je to trpezarija. Ona naime predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a sigurni smo da svi želimo da to bude nešto što se reflektuje malo više u našem životu.

KUHINJA

Što se tiče kuhinja, stručnjaci za feng shui izbjegavaju tamo postavljati ogledala, pogotovo ako su okrenuta prema rerni, jer se vjeruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju. Većina stručnjaka će vas, kada su u pitanju ogledala, upozoriti da dobro pazite šta se u njima održava. Ogledala su odličan izbor kada želite napraviti brzu promjenu i donijeti više svjetla, međutim morate se pobrinuti da se u njima odražavaju prekrasni prizori, a ne hrpe računa.

HODNIK

Ogledala u hodniku su generalno pozitivna stvar, osim kada su smještena na dnu, gdje mogu usporiti protok energije. Rađe ih postavite na bočni zid hodnika i pružite si priliku da se ogledate svaki put kad prođete pored.

DNEVNA SOBA

Ogledala u dnevnoj sobi u pravilu okupljanja čine veselijima jer udvostručuju broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni, stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

KREVET I KAUČ

Još jedno mjesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za ogledalo jest iza odnosno iznad kauča ili kreveta. Kako je objasnila stručnjakinja za feng shui Marianne Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer se feng shui veže uz osjećaj sigurnosti, a teško se osjećati sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

SPAVAĆA SOBA

Sa ogledalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba generalno nije loše mjesto za ogledalo, ali trebate paziti da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Kako tvrde neki stručnjaci, može čak privući i treću osobu u vašu vezu. Neki ljudi kao lokaciju za ogledalo u spavaćoj sobi biraju unutrašnjost ormara – u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer ogledala udvostručuju prizor. Ako imate ogledalo u sobi i loše spavate, jedan način da provjerite utiče li ono na vaš san jest da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći budete bolje spavali, razmislite o uklanjanju ogledala iz sobe.

KUPATILO

I na kraju, što se tiče kupatila – stručnjaci za feng shui preporučuju da izbjegavate postavljanje ogledala tačno preko puta vrata ili WC šolje. Osim činjenice da se ogledala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, vjerujemo i da je WC šolja prizor koji biste željeli izbjeći.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta